Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie filtr na filtrze

Wśród moich znajomych pstrykaczy są sprzeczne opinie - czy można nakręcać CPL na UV-kę bez widocznego pogorszenia obrazu? Oczywiście CPL może spełniać rolę UV-ki, z drugiej strony ten drugi mam założony na stałe, więc po co go często odkręcać i nakręcać z powrotem?
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

ja raczej nie odkręcam... musiałabym za czesto czyścić...
    jak już jest UVka to dokręcam na nią CPL czy połówkę...
    zdarza mi się mieć na raz założone 3 filtry... tyle, że wtedy rezygnuję już z osłony przeciwsłonecznej...
    Ania - miłośniczka stałek i szerokiego kąta
    moja strona: www.annaborowy.pl
    mój blog: http://annaborowy.wordpress.com/

Domyślnie

I przy 3 nie masz jeszcze winiety?
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

to zależy od obiektywu.... a poza tym staram się stosować cienkie wersje filtrów...
    Ania - miłośniczka stałek i szerokiego kąta
    moja strona: www.annaborowy.pl
    mój blog: http://annaborowy.wordpress.com/

Domyślnie

Ja zakładałem na kita skylighta'a i na niego (z lenistwa ) polara. Winietowanie oooogromne ale jakość pozostałej części bez większych uwag - po wykadrowaniu ok.

Domyślnie

Wywal od razu tego UV bo zbedny (chyba ze robisz w duzym zapyleniu, powyzej 3000m albo ciagle podczas opadow). Ostatni raz uzywalem UV/Skylight'a jak mialem Zenita ... jakies 5 lat temu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL
    Wywal od razu tego UV bo zbedny (chyba ze robisz w duzym zapyleniu, powyzej 3000m albo ciagle podczas opadow). Ostatni raz uzywalem UV/Skylight'a jak mialem Zenita ... jakies 5 lat temu.
    Gdybym ja tak zrobił to juz mialbym ok 1,5tyś w plecy .
    Sporo po górach chodze i duzo zdjęc strzelam a z wygody zwykle łaze ze sprzetem na wiezchu .Jako ze osłone juz załatwilem niedawno udezylem obiektywem w skale naszczescie mialem Uv ktory rozsypal sie w mak .
    Ja uzywam filtra glównie do zabezpieczenia obiektywu przed syfami wodą i dzialaniem mechanicznym , pozatym ja tam nie widze pogorszenia jakosci zdjec i stwaim skrzynke piwa osobie ktora dostrzegla by czy zdjecie jest zrobione z filtrem czy bez . Tu chyba bardziej o swiadomosc jego posiadania chodzi
    | D70 | AF-S DX 18-70 |Nikkor 70-300G|Sandisc II 1Gb|

Domyślnie

Tez laze po gorach (Karkonosze, Tatry, Alpy) z F80 i AF-S 24-85, zima, wiosna, lato, jesien. Ale nie trzymam go dla szpanu na piersiach. Jak leze ze Swinicy na Zawrat to lezy ono sobie grzecznie w plecaku. Dyndajacy na szyji aparat tylko przeszkadza jak sie czlek wspina.

Spoko spoko, zrob dwa zdjecia jedno z UV, a drugie bez z silnym zrodlem swiatla tuz za kadrem (nawet B+W sie wyklada przy takiej probie). Dobrze jakbys mial jeszcze np w kadrze jednolita powierzchnie (np. niebo).

Polecam to co zdziala Dizel swego czasu na pl.rec.foto.

Domyślnie

gALL - przejedź się nad Bałtyk gdy jest duży wiatr Słońce, upał a ja po 2 minutach fotografowania filtr miałem tak uwalony bryzą że co chwila musiałem go czyścić. Miliony maleńkich kropeczek w kilka chwil uniemożliwiały focenie i to 20-30 metrów od brzegu - mnie w takich sytuacjach szkoda obiektywu.
    Pozdrawiam
    Gobi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gobi
    gALL - przejedź się nad Bałtyk gdy jest duży wiatr Słońce, upał a ja po 2 minutach fotografowania filtr miałem tak uwalony bryzą że co chwila musiałem go czyścić. Miliony maleńkich kropeczek w kilka chwil uniemożliwiały focenie i to 20-30 metrów od brzegu - mnie w takich sytuacjach szkoda obiektywu.
    Pozdrawiam
    Gobi
    To schowaj go w bezpieczne miejsce i nie wyciągaj broń Boże, bo a nuż się spsuje

A poważnie, to co założyłeś filterek i już masz super zabezpieczony obiektyw? A może tylko przedną soczewkę Na korpus też zakładacie na stałe plastikową tytkę? No bo przecież pada i się kurzy, szkoda sprzęta

[ Dodano: 06-05-2005, 21:03 ]
    A że się jeszcze tak nieskromnie zapytam, gdzie macie dekielki - sprzedaliście, zgubiliście
    pozdrawiam Krzysiaczek

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów