Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Domyślnie

Za ciężki.
    Mam Tamrona 70-200/2.8, waży (OIDP) 1150 g i to już trochę za dużo dla mnie.

Domyślnie

jeśli 70-200 po przeliczeniu 1,5 wystarczy to zdecydowanie Tokina 50-135 2.8 DX, do dostania ponizej 2000zl, czest nawet blizej 1500, swietny optycznie, solidnie zbudowany, wbudowany srubokret nie jest zbyt glosny,

kawal solidnego szkla, ktore ostre jest juz od 2.8 i na dx jest po prostu swietne, choc zakres wydaje sie poczatkowo krotki

Domyślnie

Nie napisałeś do czego to tele ma być?
    Co do jakości obrazka-zobacz sobie zdjęcia z tego wątku: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=162446, w większości były robione 70-300VR.

Domyślnie

Jak najbardziej napisałem: "Obiektyw będzie używany do fotografii zwierząt (raczej takiej spokojnej ), czasem jakiś portret z daleka, jakiś kwiatek, ptaszek czy detal na ładnie rozbebłanym tle." Czyli szybkość ma mniejsze znaczenie, raczej obrazek, a i przyzwoite światło też nie zaszkodzi.
    Hadrion: ciut za krótko, chociaż popatrzyłem na sample, poczytałem o tym obiektywie i nie ukrywam, że propozycja jest kusząca... W sony 135/2.8 było jednym z moich ulubionych szkieł.
    Na razie faworytem jest jednak N 70-210/4, jeśli uda mi się znaleźć takowy w dobrej cenie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michel71 Zobacz posta
    Jak najbardziej napisałem: "Obiektyw będzie używany do fotografii zwierząt (raczej takiej spokojnej ), czasem jakiś portret z daleka, jakiś kwiatek, ptaszek czy detal na ładnie rozbebłanym tle."
    Fakt, nie doczytałem

może zastanów się nad Sigmą 100-300/4, do tego ewentualnie TC1.4.

Domyślnie

Sigma fajna, ale droga i ciężka
    Ten 70-210/4 taki zły, że tylko jedna osoba doradza? Raczej czytałem niezłe opinie, może poza niezbyt szybkim AF, ale minoltowski 70-210/4 też nie jest demonem prędkości, a pasował mi bardzo dobrze.

Domyślnie

Z obiektywów przewijających się w wątku znam lepiej tylko Sigmę 50-150/2.8. Bardzo lubię to szkło - ostre, fajny bokeh, szybki autofokus z możliwością ręcznego doostrzania w każdym momencie. Pełna dziura używalna w całym zakresie. Na długim końcu trochę słabsza, ale (ładne) zdjęcie da się zrobić . Do tego w miarę lekka i kompaktowa (odczuwalnie lżejsza od 70-200/2.. Do portretów wg mnie super sprawa. Do "ptaszków", zwłaszcza tych płochliwych , może być za krótko.
    ...N...i...k...o...n... ale już niedługo (-> Olympus)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łopal Zobacz posta
    A 80-200/2.8? Cięższy, ale jakość orazka mniam. I używanego można trafić za około 3kPLN.
    a ja myślałem, że już 1,5k pln (mowa oczywiście o pompce)...
    D700, N35/1.8, N50/1.8, S24-70/2.8, N85/1.8, T70-200/2.8, SB900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gromi Zobacz posta
    Z obiektywów przewijających się w wątku znam lepiej tylko Sigmę 50-150/2.8. Bardzo lubię to szkło - ostre, fajny bokeh, szybki autofokus z możliwością ręcznego doostrzania w każdym momencie. Pełna dziura używalna w całym zakresie. Na długim końcu trochę słabsza, ale (ładne) zdjęcie da się zrobić .
    A masz pierwszą wersję, czy drugą?
    Nie jestem maniakiem ostrości - oczywiście nie lubię mydełka, ale golę się maszynką, nie zdjęciami
    (hm, w kontekście łazienkowym "nie lubię mydełka" można odczytać różnie )

Cytat Zamieszczone przez gromi Zobacz posta
    Do tego w miarę lekka i kompaktowa (odczuwalnie lżejsza od 70-200/2.. Do portretów wg mnie super sprawa. Do "ptaszków", zwłaszcza tych płochliwych , może być za krótko.
    Do płochliwych ptaszków się nie przymierzam (co nie oznacza, że jak się trafi, to nie będę próbował), raczej chodzi mi o siakiegoś kota czy wiewiórkę - mniej płochliwe są, ale przy większym dystansie zachowują się naturalnie. Ewentualnie inne zwierzaki w popularnych teraz zoo-safari.

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michel71 Zobacz posta
    A masz pierwszą wersję, czy drugą?
    Nie jestem maniakiem ostrości - oczywiście nie lubię mydełka, ale golę się maszynką, nie zdjęciami
    (hm, w kontekście łazienkowym "nie lubię mydełka" można odczytać różnie )
    Wersja jest obojetna, wazne jast aby trafic na dobry egzemplarz. Gdyby nie to, ze przeszedlem na FX w zyciu bym sie tego szkla nie pozbyl a mialem 1 wersje. Byl ostry na F2.8 na wszystkich ogniskowych, nawet na dluzszym koncu, bardzo szybki i celny, o rozmiarach juz ktos pisal - perfekt!

Tu wrzucilem pare zdjec z zestawu D300 + S50-150/2.8

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów