Anito, bierz 70-200vr I. Optycznie różnice są kosmetyczne, a VR nie raz potrafi uratować dupsko![]()
Szukaj
Anito, bierz 70-200vr I. Optycznie różnice są kosmetyczne, a VR nie raz potrafi uratować dupsko![]()
dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk
Kubo, nie stać mnie na 70-200mm, więc odpada![]()
ale używany 70-200vr kosztuje pi razy drzwi tyle samo co 80-200 afs!
to znajdź mi używanego, niezajechanego 70-200mm za 3800![]()
a myślisz, że 80-200AFS będzie w idealnym stanie?
A ty myslisz, ze vr1 bedzie w idealnym stanie? Sam rozne sztuki widzialem. Do tego mega winietka na FX... Nie zmienia to jednak faktu, ze dobry afs 80-200 to naprawde rarytas. Nieprawda natomiast jest, ze nie da sie kupic akcesoriow do niego. Na ebayu sa tulipany i reszta.
Czego nie upatrzy, musi sie pilnowac. Komisy na wyspach tez kantuja.
VR do sledzenia akcji sie przydaje, ale do potretu juz mniej.
80-200 afs już dawno nie jest produkowany (był robiony do 2003 albo 2004 roku), więc używki mogę być mocno przechodzone, z trzeciej ręki. Akcesoria są do niego, ale tulipan od D-ED jest inny niż do AFS, Jeśli jest bez mocowania statywowego to samo mocowanie to ciężko je potem znaleźć samo. Poza tym z minusów jest jeszcze nieszczęsny pierścień przełączania AF-M, który lubi się psuć tak samo jak w D-ED. Wymiana droga wprawdzie nie jest, ale upierdliwa. To chyba wszystkie minusy. A poza tym to dobre szkło.
R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog
@doktor (od czego?)
Tulipan do Af-S'a jest na ebayu i kosztuje grosze. Wiem, bo sam szukalem.
AF-S nie posiada pierscienia do przelaczania AF na MF. Mozesz sobie korygowac recznie podczas pracy AF. To szkielko juz posiada ten bajer.
Fakt, z mocowaniem moze byc klopot, jesli jakis glab sie go pozbyl. Prawda jest rowniez, ze szkla te nie sa produkowane od 7lat. Ale wbrew pozorom jeszcze nie tak dawno mozna bylo je dostac nowe. Czasem sie taki zapodzial w magazynie.
Podsumowujac. Nie wiesz o czym piszesz - nie pisz, bo nawet nie wiesz, jak ten obiektyw wyglada.
bardzo, nawet biorąc pod uwagę, że od kupna piszczy. i działatak poważnie - trafiłem taniej, z 24-70 nie porównywałem, wolałem zaoszczędzić na inny sprzęt, z tym, że dla mnie zoom w standartowych ogniskowych to bardziej dodatek do stałek, u większości (chyba) jest odwrotnie. trzeba brać pod uwagę, że to ciężki kloc.
D5, D850, 14-24/2.8, 35/1.4G, 50/1.8G, 60/2.8D, 24-70, 105/1.4E, 70-200/2.8VR2, 300/4afs, TC14EII, 2xSB800, SU800, 6x6, 6x9
Jest masywny to fakt, po długiej pracy ręce boląOstatnio spadł mi na asfalt z wysokości bagażnika auta stłukł sie jedynie filtr. Obiektyw dalej pracował bez zarzutu przez całe zawody.
Mawiają że można nim gwoździe wbijać![]()
Przy pełnym otworze z lekka winietuje.
Praca AF bardzo szybka, aż miło, ostrość bdb.
Faktycznie dając do przeglądu dowiedziałem się że z czasem silnik liniowy w jaki jest wyposażony może zacząć popiskiwać...
Skontaktuj się z nami