Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie Router Wi-Fi - kolejne problemy

Do tej pory wszystko bylo cacy - router latal sobie ustawiony na 802.11 G, wszystkie urzadzenia sie pieknie laczyly, krotko mowiac - bez stresu.
    Przyjechal do mnie stary IBM T42 na testy i zaczely sie problemy... Jako, ze IBM nie obsluguje 802.11 G, trzeba bylo router przelaczyc na 802.11 B/G. Powinno byc ok, a jednak nie jest W domu mam jeszcze dwa inne laptopy (nieco wiekowy HP i ciut nowszy Asus), do tego iPoda touch z wi-fi. W wyniki przelaczenia routera na 802.11 B/G (jak to inaczej nazac???) z routerem przestal sie laczyc stary HP (dodam, ze jego karta obsluguje 802.11 B i G) i iPod touch (rowniez obsluguje zarowno B jak i G), Dokladnie to lacza sie, ale pobieraja jakies glupoty zamiast poprawnego numeru IP. Router ustawiony na automatyczne przydzielanie IP dla urzadzen do niego podlaczanych.
    Dodam jeszcze, ze wrzucenia routera na 802.11 B nie pomaga

co robic?

Domyślnie

Ustaw stałe IP dla wszystkich kompów, wyłącz DHCP w routerze i problemy powinny zniknąć. Warto byłoby też zrobić wireless survey - poszukać innych wifi w okolicy na tych samych kanałach i wybrać ten najmniej używany. Ta druga rada nie ma wpływu na Twój problem, a tylko optymalizuje działanie sieci.

Domyślnie

nic...
    niby kazdy komp (oprocz iPoda) normalnie sie laczy, ale internet nie chce dzialac. Wystarczy wrocic do DHCP, a internet wraca na stacjonarke i HP lub IBMa (odpowiednio dla trybu B i G). Dodam, ze internet mam z wiekszej sieci, numer IP przypisany do adresu MAC karty kompa stacjonarnego, ale z tym router radzi sobie. Najlatwiej bedzie go wypieprzyc za okno, albo wymienic karte wi-fi w IBMie

Domyślnie

Jaki to router?

Domyślnie

Po pierwsze, to karta wifi w tym starym lapku moze dzialac niepoprawnie z ustawionym szyfrowaniem (np. AES2) lub trybem (B/G) - mialem taki przyklad, ze musialem CALKOWICIE wylaczyc szyfrowanie, albo jesli to XP, to system nie obsluguje szyfrowania AES2 i potrzebna jest poprawka.

Domyślnie

router to asmax - model br-604g

docxxx - sprawdze jeszcze router w trybie B, ale jak pisalem wczesniej - IBM normalnie dziala przy uzywaniu trybu B/G. Jak narazie przychylam sie do opcji wymiany karty w IBMie, o ile zostanie ze mna na dluzej Koszt niewielki, a bedzie spokoj na przyszlosc

Domyślnie

a wyłącz na chwilę jakiekolwiek szyfrowanie i zabezpieczenia sieci. Jeśli wszystkie komputery zaczną się łączyć i pobierać właściwe IP z DHCP wtedy włączaj zabezpieczenia sieci. Ja stawiam że w tym jest problem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokrates Zobacz posta
    a wyłącz na chwilę jakiekolwiek szyfrowanie i zabezpieczenia sieci. Jeśli wszystkie komputery zaczną się łączyć i pobierać właściwe IP z DHCP wtedy włączaj zabezpieczenia sieci. Ja stawiam że w tym jest problem.
    juz tego probowalem nic
    byly proby z roznymi zabezpieczeniami i dostepem na podstawie adresu mac. nic

Domyślnie

kombinacje z trybem B, brakiem zabezpieczen, stalymi IP i wylaczonym DHCP koncza sie calkowitym brakiem interbetu - tak jakby odlaczyc kabel od routera. Co wiekawe, wystarczy wlaczyc DHCP, a internet pojawia sie na stacjonarnym (polaczony z routerem kablem) i IBMie.
    wymiekam calkowicie

Domyślnie

a reset routera do ustawień fabrycznych. W drugiej kolejności zrobił bym aktualizację firmware. W 3 kolejności widzę tylko "gitarzystę" za gryf i o ścianę...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów