Close

Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Domyślnie D5000 kalibracja?

Witam Wszystkich,
    jestem nowy na forum i od jakiegos czasu posiadam nikona d5000. W temacie jestem zielony, ale robie foty, czytam ksiazki i forum i się rozkręcam
    Podczas czytania kilku wątków natknąłem się na informacje o "kalibrowaniu aparatu", w związku z tym mam pytanie, czy w moim d5000 można/należy poustawiać jakieś parametry żeby fotki były lepszej jakości? jeżeli tak, to jak to zrobić? do tej pory zmieniłem tylko sharpening o +2.

Pozdr i z góry thx za pomoc

K.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wielkopolska

Domyślnie

Wszystko jest kwestią osobistego doświadczenia i upodobań. Nie ma jednej recepty na doskonałe zdjęcia. Wydaje się, że pierwszym krokiem na wyciągnięcie a aparatu czegoś więcej, niż dają zdjęcia z ustawienia AUTO to pobawienie się z formatem NEF (RAW). Musisz tylko zaopatrzyć się w program obsługujący tę opcje. Ja ściągnąłem darmowy Ashampoo. Trochę czasu zajęło mi jednak uświadomienie sobie, że transfer "po kablu" za pomocą narzędzi windowsowych nie wiedzieć czemu powoduje konwersję plików NEF do JPG. Dlatego używam czytnika kart pamięci wkładanego do USB.
    Jak wiesz, kompresja do JPG powoduje utratę części danych więc siłą rzeczy podatność takiego pliku na "ulepszanie" jest mniejsza, niż obróbka pliku RAW przed kompresją.

Uprawnienia umieszczania postów