Amatorsko zajmuję się fotografią sportową głównie piłka nożna z doskoku też siatkówka i rozgrywki amatorów (orlik i halówka). W chwili obecnej mam Nikona D300+grip i obiektyw Nikkor 80-200 2.8 (wersja 2 pierścieniowa). D300 jak na chwilę obecną spełnia moje oczekiwania no ale 80-200 jest jak dla mnie ciut nieostry na 200mm inna sprawa, że nawet 200mm w DX to trochę mało i muszę uciekać się do mocnych cropów co w połączeniu z słabszym na 200mm szkłem nie przynosi zadowalających mnie efektów. Fotografuje IV ligę w której dzieje się (w większości przypadków) dużo mniej niż w Ekstraklasie.
Przejedzmy teraz do sedna problemu za miesiąc kończy się runda jesienna i czas na zmiany. Do wydania będę miał około 6000 zł. No i teraz mam problem z wyborem szkła myślę nad:
- Nikkor 70-200 VR II + TC 1.4
- Sigma 100-300 4.0 ( zdjęcia robię przy świetle dziennym więc jasność szkła nie ma takiego wielkiego znaczenia)
- Sigma 300 2.8
- Nikkor 300 2.8
obiektywy raczej używane. Najbardziej skłaniam się za pierwszą opcją. Ale trzysetki też kuszą choć tu największym problemem będzie znalezienie używki w dobrym stanie.
Może macie jakieś sugestie/inne pomysły co do wyboru ?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami