No właśnie z tym to ciężkoJuż tłumaczę dlaczego. Zaczęło się od kolekcjonerstwa i w tym momencie nie mam sprecyzowanego tego co mam w KOLEKCJI a co pod INWESTYCJĘ
Generalnie kolekcjonuje Polskie monety związane ze sportem ... Wszystko inne kupione jest na zasadzie - podobało mi się, a jak kasa potrzebna to się sprzeda. Muszę sobie do końca tego roku określić dokładnie co będę zbierał a w co inwestował.
W większości jest to srebro, ale czysto pod inwestycję mam kilka sztuk 25 złotówki złotej Solidarność. Mam też wszystkie banknoty wydane po denominacji, no i one jak na razie maja dla mnie wartość pół na pół kolekcjonersko-inwestycyjną.
Siedzę w tym dopiero 2 rok, więc większość monet jest z okresu ostatnich kilku lat i do tego srebrnych. Myślę, że za rok, dwa zacznę inwestować/zbierać te droższe egzemplarze. Na próbę kupiłem też serię Asterixa mennicy francuskiej (2,5 euro każda). Mam nadzieję, że numizmatyka francuska rozwinie się do tego poziomu co Polska i za kilka lat nabiorą te monety niezłej wartości. Na razie w porównaniu do Polski to zagraniczne mennice mają bardzo mały nakład, a monety są szeroko dostępne.
Jeśli miałbym inwestować w Single Malty to miałbym tak samo, na szczęście inwestuje w doświadczenia smakowe i każdą butelkę mam otwartąW każdym razie a propos samej inwestycji to kupuje się to chyba (nie jestem pewny, bo tematu nie zgłębiałem bardziej) na litry i bez dowozu, a towar jest w magazynach firmy u której inwestujesz albo nawet i w destylarni na stanie.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami