Close

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 73

Domyślnie Akcje GPW zapisy

hej,
    czy ktoś ma pojęcie, gdzie zapisać się na akcje GPW? Skoro już nasza giełda się prywatyzuje, to uważam, że będzie jak z PZU i warto zainwestować. Jednak tyle banków proponuje, by zakupić akcje za ich pośrednictwem, a ja chciałbym zyskać jak najwięcej, czyli zapłacić jak najmniej prowizji etc.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 20-10-2010 o 11:11 Powód: pis. ('nasz giełda")
    podpis...

Domyślnie

W aliorze zero prowizji (ale jak polecisz komuś).
    GWP to chyba nie będzie PZU( nie da tyle zarobić - ale też nie powinno się stracić)

Domyślnie

Ja mam w BZ WBK konto maklerskie. Z tego co wiem to na zapisy na akcje GPW prowizja jest 5 zł niezależnie od ilości + darmowe konto maklerskie na rok 2011 o ile otwierasz konto przy zapisie na akcje GPW.

Aha, opłata 5 zł jest dla stałych klientów tylko na zlecenia przez net. Dla nowych także na telefon.

Ja już się zapisałem na te akcje, ale mam takie pytanie: Ile zamierzasz kupić docelowo?

Domyślnie

docelowo zamierzam kupić ok 1000 akcji
    podpis...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skarab Zobacz posta
    Gdzie można poczytać o tych akcjach?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skarab Zobacz posta
    Moim zdaniem powinieneś w takim razie poszukać takiego domu maklerskiego gdzie nie zapisy będą tanie, a prowadzenie konta oraz prowizje ... Co Ci po darmowym zapisie jak będzie musiał dokupić później ponad 900 akcji!

@prz3mo:
    http://www.parkiet.com/artykul/976626.html
    http://www.dziennikpolski24.pl/pl/ak...-gieldzie.html

Parkiet to jedna z lepszych gazet w tym temacie. Jeszcze możesz poszukać na stooq.pl

A tu masz ofertę na zapis w DM BZ WBK. http://dmbzwbk.pl/91286

Domyślnie

Dzięki Sendilkelm, nie znam się na takich kwestiach, ale jako laikowi wydaje mi sie, że brzmi to "dobrze".
    A jak akcje tej giełdy mają się do krótkoterminowego zysku? Bo interesowałoby mnie coś na maksymalnie rok czasu...
    Jest w takim przypadku sens w to wchodzić?

Domyślnie

Cholera, tylko jakie to będzie miało przebicie? Na pół roku mogę kasę zamrozić, ale wolał bym dobrego zwrotu jeszcze w tym roku. No tak, hazard...
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

I ja ekspertem nie jestem. Uczę się i gram na podstawie informacji od mojego brata, który jest po SGH, ale moim zdaniem jest sens pakować się w akcje GPW w obecnej chwili na każdy termin. Biorąc pod uwagę poziom WIG20 i to, że giełda jest na poziomie "wychodzenia" z bessy to i zaraz po premierze i później powinieneś zarobić na akcjach GPW. Specjaliści mówią, że generalnie giełda "zawsze" rośnie, czyli po wahaniach na długim okresie będziesz na plus, ale czy to będzie 20 czy 30 lat to już nie wiadomo.
    Wracając do meritum to GPW ma potencjał, wchodzi na giełdę nie podczas szczytu hossy (jak Komputronik) więc moim zdaniem szanse i możliwości są duże. Problem dla osób nie znających się i szukających doraźnego zarobku nawet w dłuższym terminie jest taki, że trzeba określić ile pieniędzy zamierzają przeznaczyć. Osobom nie grającym nie opłaca się inwestować 1000 czy 2000 zł, bo po 1. prowizje, po 2. prowadzenie konta po 3. podatek dochodowy. Jeżeli ma to być jednorazowy zarobek na debiucie i później zamknięcie konta to lepiej jest mieć pokaźniejsze środki. Co innego jeśli ktoś ma konto maklerskie i dla niego zakup akcji będzie po prostu inwestycją w kolejną spółkę.

A teraz moje przypuszczenia: Strzelam, że w dniu debiutu będzie można zarobić 10-15%. Problem polega na tym, że dostaniemy część akcji na które się zapisaliśmy, a po otwarciu pierwszej sesji cena będzie już wyższa i pytanie czy dokupić od razu, czy sprzedać te na które się zapisaliśmy i czekać aż wahnie się niżej itd. itd. Czy olać cenę 10-15% wyższą i dokupić do ilości zamierzonej i olać na pół roku.

EDIT:
    Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    Cholera, tylko jakie to będzie miało przebicie? Na pół roku mogę kasę zamrozić, ale wolał bym dobrego zwrotu jeszcze w tym roku. No tak, hazard...
    Jakby ktoś nie wiedział, to podstawową zasadą jest nie inwestowanie wszystkich oszczędności. Ja obecnie gram ok 30% swoich oszczędności na giełdzie, 60% mam na lokatach, a 10% w monetach.

Domyślnie

Skoro już jesteśmy przy inwestycjach to takie pytanko - gdzie można kupić kruszce? Np. srebro.

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów