Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Foliowanie negatywu

Witam,

Bawię się ostatnio w cross process małego obrazka i robię to sobie w Szczecinie, ale chciałbym wejść jednak w średni format, a na miejscu nie bardzo jest gdzie wywołać.. Znalazłem ciekawą ofertę na lomografia.pl .

W pakiecie jest foliowanie negatywu. Więc pytanie do Was, czy to ma sens, czy nie i dlaczego.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jazco Zobacz posta
    W pakiecie jest foliowanie negatywu. Więc pytanie do Was, czy to ma sens, czy nie i dlaczego.
    Może się wygłupię, ale foliowanie, to chyba polega na pocięciu negatywu i włożeniu go w koszulkę foliową.
    Ja tak negatywy małoobrazkowe dostaję domyślnie z labu i jestem zadowolony, ułatwia to archiwizację i skanowanie.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Lol, nie sądziłem, że to bonusowa usługa
    Faktycznie tak to wygląda na zdjęciu... Ale wtopa :P A myślałem, że jest tu jakiś magiczny proces "foliowania" negatywu - heh . Zwyczajne wkładanie do koszulek

c-man
    Gość

Domyślnie

Tak, tylko że wsadzą ci pewnie do jakiś byle jakich foliowych koszulek, a jak zrobisz sam, to możesz po swojemu - do porządnych pergaminowych.
    Czasami zwracali mi negatywy w koszulkach, ale i tak przekładałem do swoich.
    Tylko ze czasem cięli po 4, a nie po 6 i już był problem...

Zbanowany
    Miasto
    Księżyc

Domyślnie

Dlatego zawsze dobrze zapytać na ile tną i co rozumieją przez foliowanie.
    Parę lat temu pocięte fragmenty filmu 135 przyklejono mi w jednym 'zakładzie' do sztywnych kartonowych pasków... za pomocą taśmy klejącej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enthropia Zobacz posta
    Parę lat temu pocięte fragmenty filmu 135 przyklejono mi w jednym 'zakładzie' do sztywnych kartonowych pasków... za pomocą taśmy klejącej.
    Tak robily niektore laby jak sie oddawalo negatyw w paskach do odbitek.

Co do ceny, za 10pln ze skanowaniem to dobra oferta.

Domyślnie

Zwłaszcza, że również średni format.
    To i tak byłyby tylko "poglądowe" skany. Po wybraniu raczej bym wysyłał gdzieś indziej do skanowania pojedyncze klatki.

Domyślnie

No cóż, posłałem 5 rolek slajdu na crossa.
    Tak ch**** zeskanowanych zdjęć jeszcze nigdy nie odebrałem (nawet zakładając, że to tylko 1000px po krótszym boku)

W dodatku porysowali mi jeden "negatyw".

Miałem nadzieję na tanie poglądówki a tu nic z tych rzeczy.
    Nie polecam.

Poniżej przykład pełnego skanu, jednego z tych "lepszych" .

Uploaded with ImageShack.us

Domyślnie

Fajne efekty,nie musisz już nic obrabiać .Osobiście skanuję na frontierze i jestem megazadowolony z wyników.

Domyślnie

przy skanowaniu crossa trzeba powyłączać wszelaką automatyke podobno i podobno w rzadko którym labie to wiedzą
    maniak ciemniowy minoltowy
    ucyfrowiony przy użyciu D300, dopieszczony przy użyciu D500
    trochę lotniczych pstryków na www.waldemarkowalski.pl
    spotter.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów