bartwal poczytaj forum . Tutaj masz odpowiedzi na wszystkie pytania. Nie przejmuj sie docinkami. Jak cie stać to kup sobie D300(S) to dobra puszka. Pamiętaj tylko że to duże bydle.
Powodzenia
CzarekK
Szukaj
bartwal poczytaj forum . Tutaj masz odpowiedzi na wszystkie pytania. Nie przejmuj sie docinkami. Jak cie stać to kup sobie D300(S) to dobra puszka. Pamiętaj tylko że to duże bydle.
Powodzenia
CzarekK
Staram się robić lepsze zdjęcia. CO do zakupu, to będzie on pewnie w następnym roku, jak sprzęt będzie tańszy. Po prostu chciałem się dowiedzieć, ile mam jeszcze zbierać ;p
D3000+N18-55+Minolta 35-70AF+Pierścień odwrotnego mocowania ;]
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=158354
Masz pełen tryb PASM, tak jak w Twoim obecnym D3000. Nie ma trybów w pełni automatycznych - czyli trybu zielonego, czy "tematycznych". Także pozostałe pytania tracą chyba ważność.
Masz tryb P - czyli aparat ustawia czas i przesłonę.
Tryby A i S - jeden automatycznie ustawia czas w drugim przesłonę - Ty regulujesz ten "drugi" parametr.
I tryb M - czyli pełen manual.
ISO możesz sobie ustawić czy aparat ma dobierać zupełnie samodzielnie automatycznie, czy ma dobierać w jakimś przedziale tylko, czy Ty ustawiasz na sztywno, i jednym ruchem w razie czego zmieniasz gdy trzeba.
To ja bym polecał - a dlaczego, to już poczytaj forum3. Jakie polecacie (i dlaczego) obiektywy do tego aparatu w tych kategoriach:
- uniwersalny zoom do 2000zł - Nikkor 18-200 VRII
- makro do 2500zł - nie wiem, nie znam się totalnie
- portret do 2000zł - 85/1,8
- krajobraz do 2000zł - Sigma 10-20/3,5, Tokina 11-16/2,8, Nikkor chyba będzie droższy
Dlaczego tańsze? Bo jeśli trzeba coś mieć, a na droższe nie można sobie pozwolić, to opcją są tańsze rozwiązaniaA jeśli macie tańsze rozwiązania co do tych obiektywów, to jakie i dlaczego?
Niemniej, zazwyczaj, jakość optyki wzrasta wraz z ceną.
D300s chyba nigdy nie był tak tani jak obecnie. A obawiam się że jego cena może wzrosnąć - za chwilę na rynku pojawi się następca D90, tj D7000 który jest mocno zbliżony parametrami do D300s, gdzieniegdzie jest nowocześniejszy, ceny w przedsprzedaży oscylują wokół 4700zł (czyli tyle ile D300s).
Jak już towar będzie na półkach, ta cena zapewne trochę spadnie (strzelałbym że do poziomy w okolicach 4200, promocyjnie przed świętami ~4000zł), a cenę D300s Nikon podniesie żeby zrobić różnicę i nie zabijać sprzedaży (bo zapasy w tej niższej cenie w końcu się wyczerpią.
Ale to oczywiście tylko moje spekulacje.
Wychowany na Fuji...
Obecnie - "jedną nogą" w Nikonie... =]
A czy cena nie spadnie, jeśli D300s ma być w sprzedaży do wakacji?
za dużo siedzisz na nikonrumors, oficjalnie to nie potwierdzone poza tym pisało holidays co nie koniecznie znaczy wakacje
cena D300s już spadła - ja kupiłem za 3800 PLN w idealnym stanie z przebiegiem 2k
Nie chodzi o to, na co się patrzy, ale co się widzi - H.D. Thoreau
Jakbym miał 4000zł, to bym od razu kupił... Ale nie mam ;/
dobrze, ze nie masz jeszcze tych pieniedzy. poćwicz tryby pasm w swojej puszce, a w przyszlym roku swiadomie bedziesz z nich korzystał w d300s.
Pocwicz tak jak piszą koledzy. D300s to jest super pucha, ale potrzeba do niej troszke wiedzy. Ja sam przed zakupem niewkedzialem co wziąsc D90 czy D300s z powodu na obsluge, ale teraz jestem zadowolony z zakupu.
Piszesz ze chcesz kupic w przyszlym roku, to może poczekaj na testy D7000 i pózniej zdecydujesz.
D300s/A MB-D10/T17-50 2.8/N35 1.8/S50 2.8 MACRO/N80-200 2.8/SB 28/S 530ST i to musi wystarczyć
Cwicze ;] Ale jest tak zimno, że ręce po 10 minutach są lodowate ;/
Bo wczesniej myslalem o niższych modelach, ale powiedziałem sobie, że po co kupować 2 puszki w odstępie 2 lat, jak mogę jedna i porządną na 4 lata ;]
Jak to jest z wymianą migawki, jesli bym mial na gwarancji i by padła:
a) okolo 200tys klapniec
b) 50tys klapnieć???
Skontaktuj się z nami