Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: Pytania o 300s.

Domyślnie

bartwal poczytaj forum . Tutaj masz odpowiedzi na wszystkie pytania. Nie przejmuj sie docinkami. Jak cie stać to kup sobie D300(S) to dobra puszka. Pamiętaj tylko że to duże bydle.
    Powodzenia
    CzarekK

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Lubin, Dolny Śląsk

Domyślnie

Staram się robić lepsze zdjęcia. CO do zakupu, to będzie on pewnie w następnym roku, jak sprzęt będzie tańszy. Po prostu chciałem się dowiedzieć, ile mam jeszcze zbierać ;p
    D3000+N18-55+Minolta 35-70AF+Pierścień odwrotnego mocowania ;]

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=158354

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartwal Zobacz posta
    1. W D300s nie ma trybów pół-automatycznych i jest tylko pełen manual?
    Masz pełen tryb PASM, tak jak w Twoim obecnym D3000. Nie ma trybów w pełni automatycznych - czyli trybu zielonego, czy "tematycznych". Także pozostałe pytania tracą chyba ważność.

Masz tryb P - czyli aparat ustawia czas i przesłonę.
    Tryby A i S - jeden automatycznie ustawia czas w drugim przesłonę - Ty regulujesz ten "drugi" parametr.
    I tryb M - czyli pełen manual.

ISO możesz sobie ustawić czy aparat ma dobierać zupełnie samodzielnie automatycznie, czy ma dobierać w jakimś przedziale tylko, czy Ty ustawiasz na sztywno, i jednym ruchem w razie czego zmieniasz gdy trzeba.

3. Jakie polecacie (i dlaczego) obiektywy do tego aparatu w tych kategoriach:
    - uniwersalny zoom do 2000zł - Nikkor 18-200 VRII
    - makro do 2500zł - nie wiem, nie znam się totalnie
    - portret do 2000zł - 85/1,8
    - krajobraz do 2000zł - Sigma 10-20/3,5, Tokina 11-16/2,8, Nikkor chyba będzie droższy
    To ja bym polecał - a dlaczego, to już poczytaj forum

A jeśli macie tańsze rozwiązania co do tych obiektywów, to jakie i dlaczego?
    Dlaczego tańsze? Bo jeśli trzeba coś mieć, a na droższe nie można sobie pozwolić, to opcją są tańsze rozwiązania
    Niemniej, zazwyczaj, jakość optyki wzrasta wraz z ceną.

Cytat Zamieszczone przez bartwal Zobacz posta
    CO do zakupu, to będzie on pewnie w następnym roku, jak sprzęt będzie tańszy
    D300s chyba nigdy nie był tak tani jak obecnie. A obawiam się że jego cena może wzrosnąć - za chwilę na rynku pojawi się następca D90, tj D7000 który jest mocno zbliżony parametrami do D300s, gdzieniegdzie jest nowocześniejszy, ceny w przedsprzedaży oscylują wokół 4700zł (czyli tyle ile D300s).
    Jak już towar będzie na półkach, ta cena zapewne trochę spadnie (strzelałbym że do poziomy w okolicach 4200, promocyjnie przed świętami ~4000zł), a cenę D300s Nikon podniesie żeby zrobić różnicę i nie zabijać sprzedaży (bo zapasy w tej niższej cenie w końcu się wyczerpią.

Ale to oczywiście tylko moje spekulacje.
    Wychowany na Fuji...

Obecnie - "jedną nogą" w Nikonie... =]

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Lubin, Dolny Śląsk

Domyślnie

A czy cena nie spadnie, jeśli D300s ma być w sprzedaży do wakacji?

Domyślnie

za dużo siedzisz na nikonrumors, oficjalnie to nie potwierdzone poza tym pisało holidays co nie koniecznie znaczy wakacje

Domyślnie

cena D300s już spadła - ja kupiłem za 3800 PLN w idealnym stanie z przebiegiem 2k
    Nie chodzi o to, na co się patrzy, ale co się widzi - H.D. Thoreau

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Lubin, Dolny Śląsk

Domyślnie

Jakbym miał 4000zł, to bym od razu kupił... Ale nie mam ;/

Domyślnie

dobrze, ze nie masz jeszcze tych pieniedzy. poćwicz tryby pasm w swojej puszce, a w przyszlym roku swiadomie bedziesz z nich korzystał w d300s.

Domyślnie

Pocwicz tak jak piszą koledzy. D300s to jest super pucha, ale potrzeba do niej troszke wiedzy. Ja sam przed zakupem niewkedzialem co wziąsc D90 czy D300s z powodu na obsluge, ale teraz jestem zadowolony z zakupu.

Piszesz ze chcesz kupic w przyszlym roku, to może poczekaj na testy D7000 i pózniej zdecydujesz.
    D300s/A MB-D10/T17-50 2.8/N35 1.8/S50 2.8 MACRO/N80-200 2.8/SB 28/S 530ST i to musi wystarczyć

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Lubin, Dolny Śląsk

Domyślnie

Cwicze ;] Ale jest tak zimno, że ręce po 10 minutach są lodowate ;/
    Bo wczesniej myslalem o niższych modelach, ale powiedziałem sobie, że po co kupować 2 puszki w odstępie 2 lat, jak mogę jedna i porządną na 4 lata ;]

Jak to jest z wymianą migawki, jesli bym mial na gwarancji i by padła:
    a) okolo 200tys klapniec
    b) 50tys klapnieć???

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów