Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Brutalizm

Domyślnie Brutalizm

Budynek dworca w Katowicach uchodzi za najlepszy w Polsce przykład nurtu w architekturze zwanego brutalizmem. Powstał w 1972 roku. Projektantami byli: Wacław Kłyszewski, Jerzy Mokrzyński i Eugeniusz Wierzbicki (zwani "Tygrysami"). Architekci przy konstrukcji wykorzystali bardzo efektowne ówcześnie formy wielkich betonowych "kielichów", które podtrzymują strop górnej hali (konstrukcja W.Zalewski). Budynek jest dwukondygnacyjny i ma 140 metrów długości oraz 53 metry szerokości. Kubatura obiektu wynosi 76 314 m³, natomiast pojemność pomieszczeń obliczono na 25 000 osób (Wikipedia)

1

2

3

4

5

6
    Aparaty, szkła i ja

Domyślnie

czyli tzw. wczesny Gierek
    Nie chodzi o to, na co się patrzy, ale co się widzi - H.D. Thoreau

Domyślnie

To bardziej architektura niż reportaż, ale niech tam Moim zdaniem specyfikę tego miejsca, które zresztą swego czasu bardzo często odwiedzałem, nieźle oddaje wycinek wnętrza na 3 oraz 6.
    A tak w ogóle to chyba czas najwyższy na generalne odświeżenie tego dworca? Brutalizm to najlepsze określenie tego, jak obszedł się z nim czas i niektórzy użytkownicy
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

To nie jest reportaż.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Oszczędny w słowach Awatar SeventhSon
    Miasto
    Chełm-Polska/ Norfolk - USA

Domyślnie

A mi się podoba. Może pora jaką wybrałeś (brak ludzi) powoduje, że jakoś nie reportersko, ale fajnie...
    Nie przecztamy wszystkich książek, nie umówimy się z każdą dziewczyną i nie wypijemy całej wódki....
    Ale KTO - jeśli nie my? Ale KIEDY - jeśli nie teraz?

Domyślnie

zupelnie mi sie to nie widzi...
    ND200, 105 2.8 + PN11 & bellows; 70-300 4.5VR
    Edyta
    jestem na FB judith manson

Domyślnie

No może rzeczywiście przesadziłem z tym podciągnięciem pod reportaż. Wydawało mi się, że przedstawienie relacji z takiej wizyty mieści się w jego definicji.

Dzięki za uwagi.
    Aparaty, szkła i ja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez judith_manson Zobacz posta
    zupelnie mi sie to nie widzi...
    A możesz uzasadnić?
    Najzieleńszy z zielonych

Domyślnie

MIchalus jest ok, fatycznie z punktu widzenia architektury to jest to ciekawy przyklad sklepien jakich podobno w PL juz jest malutko. O ile sie nie myle to ktos juz chciał to niedawno rozwalic. Bynajmniej ytakie jakies wizje mial. No chyba ze by mi sie z jakims podobnym miejscem pomylilo.
    Nie rozumiem powyzszych wpisów - seventhson i zołto-czarnego - przeciez to dział architektury a nie repo, wiec jak najbardziej zdjecia na tak.
    Nikon D90, N50 1.8, Tamron 18-270 PZD
    Mój blog o foto: http://mrlir.wordpress.com/ , trochę presetów, fotek, itp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MrLiR Zobacz posta
    Nie rozumiem powyzszych wpisów - seventhson i zołto-czarnego - przeciez to dział architektury a nie repo, wiec jak najbardziej zdjecia na tak.
    Temat został przeze mnie przeniesiony z reportażu.
    Najzieleńszy z zielonych

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów