Odtwarzaczy jest od...... Sam kiedyś szukałem czegoś dla siebie. Byłem prawie zdecydowany na "patriot box office", jednak zrezygnowałem, ponieważ moja telewizornia czyta prawie wszystko z USB, więc 2,5" hdd załatwiło sprawę.
Szukaj
Odtwarzaczy jest od...... Sam kiedyś szukałem czegoś dla siebie. Byłem prawie zdecydowany na "patriot box office", jednak zrezygnowałem, ponieważ moja telewizornia czyta prawie wszystko z USB, więc 2,5" hdd załatwiło sprawę.
pozdrawiam Krzysiaczek
Jest ich od **** w sieci, fakt, tylko który jest dobry, a który niedobry...
EDIT:
No i proszę. Ten patriot wygląda naprawdę obiecująco. I WiFI w opcji - super. W naprawdę sensownej cenie. Warto było zapytać![]()
Ostatnio edytowane przez messer ; 19-01-2011 o 20:08
24355050508080135105200...
www.jswierad.pl
na Wifi nadmiernie sie nie nastawiaj, jesli planujesz odtwarzanie filmow. sam mam Asusa O!Play Air,
ktory stoi moze 3 metry od routera (z Wifi-N, czyli niby w kij nie dmuchal). i nie bangla. brak mu przepustowosci,
zeby plynnie uciagnac strumien DivX-a w dobrej jakosci.
to nie jest zelazna regula, bo podobniez z niektorymi odtwarzaczami sie to da zrobic. ale profilaktycznie
pomysl, jakbys dociagnal kabel ethernetowy... niestety
akustyk.fc.pl albo tez bartrozanski@flickr
a nie łatwiej i taniej będzie po prostu złożyć mały komputer i podłączyć go do TV?
u mnie w domu funkcjonuje to sprawnie
www.jswierad.pl
nie pamiętam już dokładnie co tam siedzi, na pewno core2duo, jakas grafa ati z hdmi, ten sprzet byl kupowany parę lat temu i jest raczej ogólnego zastosowania, nie tylko filmy
teraz można kupić komputerek z atomem + grafe z akceleracja hd, nie ma problemow, ze czegos nie czyta, napisy nie działają itp![]()
No pewnie, żę można kupić. ALe równie dobrze można kupić Player HD za 3 stówki. Jakoś mam wrażenie, że komputerek z atomem i grafiką z akceleracją HD nie wyjdzie taniej.
Ja zresztą dorosłem już do tego, że cenię "embedded". Zbyt dużo życia "straciłem" na "robieniu z komputera ekspresu do kawy". Dzięki. Teraz wolę osobny komputer i osobny ekspres.
(nie mówiąc już o tym, że jak słyszę wentylatory szumiące na jednostkach różnej maści [wliczając w to produkcyjne serwery 2U], to mnie zalewa krew i z przyjemnością wracam do domu, gdzie pomimo wielu urządzeń nie szumi _nic_)
www.jswierad.pl
ja mam ostatnio odwrotnie. po serii wku* doswiadczen z roznymi kretynskimi pomyslami w embedded doszedlem do wniosku, ze absolutnie nie chce wiecej zamknietych, wlasnych firmware/software. jesli juz, to po prostu jakies urzadzenie typu: male, z dotykowym ekranem, Androidem, wbudowanym Wifi i gniazdem ethernetowym. takie, do ktorego w razie potrzeby moge sam dobrac software i wymienic go niezaleznie od kaprysow producenta.
przyklady z zycia wziete:
mam w chalupie dysk sieciowy, na ktorym leza familijne dokumenty, wszystkie filmy i muzyczka.
marzenie 1: odtwarzac sobie te filmy na TV.
na dysku jest zainstalowane DLNA a TV Samsunga badz co badz obsluguje. i co? i gow*, mowiac obrazowo. na dysku jest udzial VIDEO, na ktorym mam katalogi jezykowe (Polskie, Hiszpanskie, Skandynawskie, Angielskie, ...) i dopiero w tych katalogach sa filmy - powkladane w podkatalogi, zeby w jednym miejscu byl plik wideo i ewentualne napisy. i co? i tak jak pisalem, gow*, bo dla DLNA jest to o jedno zaglebienie struktury katalogow za duzo. nie wiem kto wymyslil ta "technologie", ale jest po prostu funkcjonalnie o kant odbytu.
wstawilem odtwarzacz Asusa, ktory po kablu ciagnie i odtwarza. dziala, aczkolwiek nie da sie ukryc, ze firmowy interfejs jest totalnie afunkcjonalny i az sie prosi o jego wymiane. uzywam w nim jednej funkcji (dostep do plikow na dysku sieciowym w jednej, stalej lokalizacji), ale nieodmiennie za kazdym razem musze przejsc przez chyba 15 klikow, zeby sie do tego dostac. a to po prostu jest nonsens, jak sie pomysli o ergonomii chocby telefonow komorkowych.
marzenie 2: miec domowy, bezprzewodowy odtwarzacz do mp3 na dysku sieciowym
dac to sie to da zrobic. Logitech ma cos, co sie nazywa SqueezeBox i nawet nie jest to az tak koszmarnie drogie. jest ekran dotykowy, jest znosna jakosc dzwieku, z dobrymi glosnikami mozna by sie naprawde cieszyc muzyczka.
i znowu kupa, bo okazuje sie, ze to wymaga specjalnego software'u serwerowego, ktory bedzie zapewnial strumien muzyczki do SqueezeBoksa. bo z jednej strony nikt nie wpadl na pomysl, ze taki odtwarzacz moze miec po prostu klienta samby, a z drugiej - moj dysk sieciowy nie ma funkcjonalnosci takiego serwera strumienia audio, a jako ze rozwiazanie jest zamkniete, to o czyms takim moge sobie pomarzyc.
dlatego, jesli o mnie chodzi, takie rozwiazania zamkniete wymagaja duzej ostroznosci w podejsciu. jak wszelkiej masci tablety zejda z cena do 150~200 EUR (byle psiarski ekranik 5" z normalnym Androidem, za 150 EUR to nawet nie musi byc dotykowy, jesli beda jakies klawisze) to nie widze u siebie w domu korzystania z embedded, poza jakimis specjalistycznymi przypadkami (chocby ten dzwiek, no bo jednak w tabletach to nie bedzie uczciwa karta dzwiekowa)...
jesli TV posiada karte sieciowa to podlaczyc go do domowej sieci i uzyc np Mezzmo jako DLNA serwer... ja tak robie z moja Bravia, pliki ktore nie sa obslugiwane przez TV sa transkodowane w locie, dziala to wysmienicie. Pracuje na trialu... jeszcze mi kilka dni zostalo ale juz wiem ze soft zakupie.
"...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."
Skontaktuj się z nami