Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: d90 na zolto

Domyślnie d90 na zolto

jako ze nie wiem gdzie zadac to pytanie pytam tutaj.

Jaka temperature w K ma zolte swiatlo z latarni miejskich?
    Jest ewentualnie jakas rada zeby zapanowac nad balansem bieli.
    Zdjecia robie tylko w jpg-ach wiec obrobka odpada.

Pozdr.

Domyślnie

2500-3000K? Jak otworzysz obrazek na białym tle, to będzie widać wartości. Bo tak, to jest czarne na czarnym
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    Jest ewentualnie jakas rada zeby zapanowac nad balansem bieli.
    Pozdr.
    Tak ręczny pomiar i szara karta. W instrukcji coś o tym pisali
    nic...

Domyślnie

Może nie być takiej możliwości, lampy sodowe i tym podobne nie mają pełnego widma, są dziury. Więc może okazać się, że ciężko uzyskać poprawny balans bieli.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

sprawdzalem zakres od 2500 do 3000, ale zrobie to w takim razie jeszcze raz.
    Instrukcji, sie przyznam bez bicia, nie czytalem. Poprawie sie.
    Pomiar swiatla... W nocy nie opieram sie na pomiarach. Raczej staram sie patrzec i trafic...

Czyli ogolnie to ktos umie/dawal sobie z zoltymi latarniami rade w jpg-u?
    Tak z ciekawosci pytam, bo mam takie fajne miejsce, ale zazolcone okrotnie i tylko bw mi rade dalo.
    A lampy raczej chyba ssodowe sa, bo duuuze.

I takie jeszcze pytanie drugie, ale nie wiem czy dobrze wytlumacze. Tez nocne kolory.
    Mieszanie niebieskiego z leciutko zoltym. Czyli cos jak swietlowka co idzie na 2500 i wylazi piekny niebieski na zdjeciu i cala reszta swiatla z zarowek.
    Jak tu dac? Jaka wartosc?

Domyślnie

Albo karta, albo jakiś bialy przedmiot w kadrze. Ja ostatnio fociłem ścieżkę rowerową w mocnej mgle. Było po prostu mleko, godzina 23, tylko lampy uliczne przebijały się od góry. Na zdjęciach oczywiście wszystko żółte. W CNXie wybrałem opcję 'set gray point', pobrałem kolor z rowerka namalowanego białą farbą na ścieżce i efekt był całkiem dobry. Wiec jak nie chcesz mierzyć, to musisz chyba tak kombinować..
    to be a rock and not to roll

Talking

Cytat Zamieszczone przez drdln Zobacz posta
    pobrałem kolor z rowerka namalowanego białą farbą na ścieżce
    Można kombinować albo nosić w torbie np. białą kartkę a4

Domyślnie

Jak masz lampę z dyfuzorem to możesz go użyć jako wzornik. Sam tak robię przystawiam dyfuzor do obiektywu i nakierowuje na latarnię czy inne źródło światła.
    http://rafalec.digart.pl/
    Nikon D5K || 6 razy Nikkor || Nissin

Domyślnie

Ale na sodowki i tak nie zadziala. Tego nie da sie przeskoczyc. Ewentualanie przerobic zdjecia na czarno-biale. Na reszte pomaga biala kartka lub inne sprawdzone patenty na ustawianie balansu bieli.

Domyślnie

Kup sobie taki dekielek:
    http://allegro.pl/dekielek-wb-massa-...280677358.html
    Ustawiasz własny balans bieli i gotowe. Dużo prostsze w noszeniu jak kartka papieru
    Osiołkowi w żłoby dano- w jeden Nikon, w drugi Canon
    Zapraszam: www.pajacyk.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów