Uczę się więc proszę o sugestie i uwagi
dziękuję.
Szukaj
Uczę się więc proszę o sugestie i uwagi
dziękuję.
No bardzo fajne Ci to wyszlo![]()
FX
Bardzo ładnie. Choć trochę brak ostrości - no ale F=22 robi swoje...
Pzdr.
D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900
Ogólnie słabo Ci to wyszło, jest nieostro, ciemno i bez tematu (niebo to za mało). Po kiego ustawiłeś f/22?![]()
LED ZEPPELIN
Andrzej dobrze prawi. F22, w tym wypadku jest niczym nieuzasadnione. Nie masz przecież żadnego motywu bardzo blisko na pierwszym planie, nie masz też słońca, by uzyskać efekt gwiazdki. Wystarczyło by spokojnie F7.1/F8. Ostrość była by na całym zdjęciu, a szczegółów z pewnością więcej. Choć i tak uważam, że z nefa ( o ile robisz w nefach ) dało by się więcej wycisnąć.
Wiem że to nie wytłumaczenie ale to moje pierwsze próby na M.Dałem plamę ale jak to mawiają "jak sie nie przewrócis to sie nie naucys".A że tych potknięć trochę już mam na koncie to druga sprawa.Ale jestem dobrej myśli co do mojej przyszłości w tym temacie.Tak więc dla chętnych zamieszczam plik NEF.
http://www.przeklej.pl/plik/dsc-0013-rar-0022393jmbq4
Tak musi być abyś czegoś się naumiał. Przecież uznałeś to zdjęcie za warte pokazania...
Nie zdziwię się jeśli nikt nie pokwapi się z podejściem do zamieszczonego NEFatywu, bo przede wszystkim fota jest bardzo słaba tematycznie i "pokonanie" jej nie da żadnej satysfakcji. Poczytaj trochę o szarych połówkach różnej gradacji, które są wielce pomocne przy fotkach po słońce.![]()
LED ZEPPELIN
pomińmy na chwile f22 i brak ostrości. Jest ciemno ponuro i światło zupełnie nie zostało wykorzystane. Kadr zwyczajnie nic nie przedstawia. Ładne było niebo, ale niestety zupełnie go nie wykorzystałeś.
Nikon D7200 | D90 + MB-D80 | T11-16 2.8 | N35 1.8G | N18-105 3.5-5.6 | T90 2.8 Macro | T70-200 2.8 | SB-900 | YN-560 III
Zachody słońca są nudne i nie polecam ich fotografować. Zdecydowanie lepsze efekty przynosi fotografia czegoś konkretnego podczas zachodu słońca
Edit: hmmm to również tyczy świtania![]()
Czymtasem... pozdrawiam bombelkowo
Skontaktuj się z nami