O to mi właśnie chodziło - że każdy ma swoje doświadczenia, i przez ten pryzmat ocenia sprzęt - i to naturalne.
Niemniej okazuje się że każdy ma trochę inne te doświadczenia - i w sumie wychodzi na to że nie ma jednego-dwóch producentów super, a reszty beznadziejnejKażdy coś oferuje, konkurencja jest mocna, i szczególnie w tym przedziale cenowym, oszałamiających różnic między sprzętem nie będzie
Jakościowo, okazuje się że też jest bardzo podobnie.
Pracując w handlu detalicznym m.in. notebooków, mam klientów którzy kupili np 2 lata temu ten sam model komputera, i jedni z nich co 3 miesiące wracają z jakąś usterką i wysyłają notorycznie do serwisu, a drudzy którzy kupili dokładnie to samo, chwalą sobie i opowiadają jacy to są zadowoleni bo sprzęt im super chodzi. I dotyczy to wszystkich producentów. Dlatego tak jak pisałem, trochę trzeba szczęścia, a potem to już "jak dbasz tak masz"
Jak dla mnie ten procek jest taki trochę kulejący - do biura itp spokojnie da radę, ale jako multimedialny sprzęt do domu...może być mało:/
Zastanów się dobrze, do czego będzie wykorzystywany sprzęt. Pamiętaj że "apetyt rośnie w miarę jedzenia"!! Weź pod uwagę, iż prawdopodobnie wymagania wobec sprzętu będą coraz większe (większe zdjęcia bo np kupisz FF a tam już RAW'ki trochę ważą, filmy fullHD, może za jakiś czas np dostaniesz albo kupisz kamerę hd i nagle okaże się że będziesz chciał, żeby lapek radził sobie w miarę płynnie również z obróbką tego, itd itp) - a sprzęt przeciwnie, będzie coraz starszy. A zakładam nie chciałbyś za rok-półtora znowu musieć kupować lapka, który z ówczesnymi oczekiwaniami będzie sobie radził.
Bo laptopa niestety rozbudować nie za bardzo można - dostęp masz praktycznie jedynie do ram'u i hdd.
Dlaczego sugeruję mocne się nad tym zastanowienie? Bo może okaże się korzystniej dozbierać i dołożyć teraz te 200-300 czy nawet 400zł, i być później zadowolonym, i nie ryzykować że za pół roku zaczniesz się przeklinać że coś nie jest tak jak byś chciał. Ale mówię - to tylko Ty wiesz jakie życie może czekać zakupionego laptopa.
Tak na szybko przeglądając net, z kompów mniej-więcej do zastosowań o których piszesz, mniej-więcej zbliżone do kwoty o której wspominałeś:
- MSI CX620-053XPL i5-430M/4096/320/DVD-RW - jeśli system to nie problem, chyba jedna z ciekawszych ofert, aczkolwiek nie dotykałem tego MSI nie wiem więc jak z jego ergonomią, wykonaniem itd.
- Acer Aspire AS5740G-334G50Mn i3-330M/2.13/4GB/500GB - w tej samej cenie, już z systemem, ale za to słabszy. Acer Europe dla klienta "prywatnego" - w sensie gdy nie kupujemy sprzętu na firmę, udziela pełnej 2 letniej gwarancji - tam w opisie mają błąd
- Acer AS5741G i3-330M 15.6" 4GB 500GB NVGT320M-1024MB - Acer'ek w konfiguracji podobnej do tej powyżej, z mocniejszą grafiką i w sporo fajniejszej obudowie
- Lenovo G560 i3-350M 15.6" 3GB 500GB NV512MB - fajnie zrobione i wyposażone Lenovo - z ciut nowszą odmianą procka co w Acerach, za to nieco słabszą grafiką, choć tak jak mówiłeś nie jest super istotne, i mniejszą ilością RAM'u.
- Acer AS5740G-434G32MN i5-430M/4096/320/DVD-RW/7HP64 - sprzęt już bez kompromisów
Mocniejszy procek, bardzo fajna grafika (spokojnie pozwalająca pograć) - nie za duży dysk, ale to akurat najmniejszy problem - archiwizować zdjęcia i tak pewnie będziesz na zewnętrznych nośnikach - w końcu tak najbezpieczniej. A dyski zewn. dziś śmieszne pieniądze kosztują.
Powodzenia i zadowolenia z zakupu życzę!![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami