Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: jaki laptop?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Dostaje w swoje rece laptopy roznych firm...
    O to mi właśnie chodziło - że każdy ma swoje doświadczenia, i przez ten pryzmat ocenia sprzęt - i to naturalne.

Niemniej okazuje się że każdy ma trochę inne te doświadczenia - i w sumie wychodzi na to że nie ma jednego-dwóch producentów super, a reszty beznadziejnej Każdy coś oferuje, konkurencja jest mocna, i szczególnie w tym przedziale cenowym, oszałamiających różnic między sprzętem nie będzie Jakościowo, okazuje się że też jest bardzo podobnie.
    Pracując w handlu detalicznym m.in. notebooków, mam klientów którzy kupili np 2 lata temu ten sam model komputera, i jedni z nich co 3 miesiące wracają z jakąś usterką i wysyłają notorycznie do serwisu, a drudzy którzy kupili dokładnie to samo, chwalą sobie i opowiadają jacy to są zadowoleni bo sprzęt im super chodzi. I dotyczy to wszystkich producentów. Dlatego tak jak pisałem, trochę trzeba szczęścia, a potem to już "jak dbasz tak masz"

Cytat Zamieszczone przez PabloF1fan Zobacz posta
    Jak dla mnie ten procek jest taki trochę kulejący - do biura itp spokojnie da radę, ale jako multimedialny sprzęt do domu...może być mało:/

Zastanów się dobrze, do czego będzie wykorzystywany sprzęt. Pamiętaj że "apetyt rośnie w miarę jedzenia"!! Weź pod uwagę, iż prawdopodobnie wymagania wobec sprzętu będą coraz większe (większe zdjęcia bo np kupisz FF a tam już RAW'ki trochę ważą, filmy fullHD, może za jakiś czas np dostaniesz albo kupisz kamerę hd i nagle okaże się że będziesz chciał, żeby lapek radził sobie w miarę płynnie również z obróbką tego, itd itp) - a sprzęt przeciwnie, będzie coraz starszy. A zakładam nie chciałbyś za rok-półtora znowu musieć kupować lapka, który z ówczesnymi oczekiwaniami będzie sobie radził.
    Bo laptopa niestety rozbudować nie za bardzo można - dostęp masz praktycznie jedynie do ram'u i hdd.

Dlaczego sugeruję mocne się nad tym zastanowienie? Bo może okaże się korzystniej dozbierać i dołożyć teraz te 200-300 czy nawet 400zł, i być później zadowolonym, i nie ryzykować że za pół roku zaczniesz się przeklinać że coś nie jest tak jak byś chciał. Ale mówię - to tylko Ty wiesz jakie życie może czekać zakupionego laptopa.

Tak na szybko przeglądając net, z kompów mniej-więcej do zastosowań o których piszesz, mniej-więcej zbliżone do kwoty o której wspominałeś:
    • MSI CX620-053XPL i5-430M/4096/320/DVD-RW - jeśli system to nie problem, chyba jedna z ciekawszych ofert, aczkolwiek nie dotykałem tego MSI nie wiem więc jak z jego ergonomią, wykonaniem itd.
    • Acer Aspire AS5740G-334G50Mn i3-330M/2.13/4GB/500GB - w tej samej cenie, już z systemem, ale za to słabszy. Acer Europe dla klienta "prywatnego" - w sensie gdy nie kupujemy sprzętu na firmę, udziela pełnej 2 letniej gwarancji - tam w opisie mają błąd
    • Acer AS5741G i3-330M 15.6" 4GB 500GB NVGT320M-1024MB - Acer'ek w konfiguracji podobnej do tej powyżej, z mocniejszą grafiką i w sporo fajniejszej obudowie
    • Lenovo G560 i3-350M 15.6" 3GB 500GB NV512MB - fajnie zrobione i wyposażone Lenovo - z ciut nowszą odmianą procka co w Acerach, za to nieco słabszą grafiką, choć tak jak mówiłeś nie jest super istotne, i mniejszą ilością RAM'u.
    • Acer AS5740G-434G32MN i5-430M/4096/320/DVD-RW/7HP64 - sprzęt już bez kompromisów Mocniejszy procek, bardzo fajna grafika (spokojnie pozwalająca pograć) - nie za duży dysk, ale to akurat najmniejszy problem - archiwizować zdjęcia i tak pewnie będziesz na zewnętrznych nośnikach - w końcu tak najbezpieczniej. A dyski zewn. dziś śmieszne pieniądze kosztują.

Powodzenia i zadowolenia z zakupu życzę!
    Wychowany na Fuji...

Obecnie - "jedną nogą" w Nikonie... =]

Domyślnie

dzieki dzieki to jest konkretna wypowiedz , za 2400 jeszcze dam rade kupic

przynajmniej teraz juz wiem z jakim prockiem kupowac i-3 albo i-5

teraz trzeba isc do sklepu 'podotykac' posprawdzac ceny i kupic

dzieki wszystkim pomogliscie mi
    N D80 | N 18-70 f3.5-4.5 | S 70-300 f4-5.6 Macro| N 50 f1.8 | Samyang 8mm | N SB-600 |
    Galeria Zapraszam do ogladania i komentowania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    Pisząc szczerze, to do zdjęć grafika 256-512 GB jest zupełnie ok. Nie potrzebujesz wypasionych kart.
    Oczywiście MB, anie GB. Na szczęście nikt nie zauważył.

Domyślnie

ja kupiłem lenovo Y550 koło 7-8 mc temu (2550zł) teraz 2300

Procesor: Intel® Pentium® 2,1 GHz
    Przekątna ekranu: 15,6 cala
    Pamięć RAM: 4 GB
    Pojemność dysku: 500 GB
    Model karty graficznej: GeForce GT 240M
    Windows 7

śmiga aż miło

http://www.euro.com.pl/laptopy-i-net...0gb-w7hp.bhtml

.

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

dzieki dzieki to jest konkretna wypowiedz , za 2400 jeszcze dam rade kupic

przynajmniej teraz juz wiem z jakim prockiem kupowac i-3 albo i-5

teraz trzeba isc do sklepu 'podotykac' posprawdzac ceny i kupic

dzieki wszystkim pomogliscie mi
    Przy okazji wycieczki zobacz jak Ci się pracuje na błyszczącej matrycy, bo o ile mnie wzrok nie myli, to wszystkie wymienione tutaj laptopy mają takie badziewie w cenie. Pożycz sobie od Pana sprzedawcy lampkę, odpal gdzieś z boku laptopa i zobacz czy Cię to nie wkurza.

Domyślnie

a mam jeszcze pytanko bo tak szukam szukam

i znalazlem taki

http://www.x-kom.pl/p/58571-notebook...-czerwony.html

i wszystko jest ok, parametry odpowiadaj mi, ten dysk 320gb przezyje i kolor wypas ale zastanawia mnie karta graficzna w porownaniu do karty w tym laptopie

http://www.x-kom.pl/p/60440-notebook...00-dvd-rw.html
    N D80 | N 18-70 f3.5-4.5 | S 70-300 f4-5.6 Macro| N 50 f1.8 | Samyang 8mm | N SB-600 |
    Galeria Zapraszam do ogladania i komentowania

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

chce kupic laptopa do normalnej pracy + zabawa ze zdjeciami, nie potrzebuje komputera do gier!
    Więc bierz tego, który tańszy.

Domyślnie

To i ja się dołączę do tematu - również szukam laptopa.
    Przedział cenowy - do 2,5 tys. było by cudownie, lecz na dobry laptop za 3tys. też się skuszę.
    Do czego? - do zdjęć.

Zastanawiam się miedzy procesorem i3, a i5. Myślę też nad wielkością matrycy od 15,6 do 17,1 (mam w domu monitor zewnętrzny LG W2352V)
    Wielkość dysku bez różnicy - korzystam z przenośnych.

Ogólnie wybór nie wydaje się trudny - tylko czym się różnią laptopy sprzętowo - jeżeli chodzi o firmy, min. dell, acer itp. (apple odpada). Jest jakaś firma którą polecacie, jeżeli chodzi o obróbkę zdjęć?

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów