Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Domyślnie

dzięki Krzysztofie za opinię potwierdza się, że WB to rzecz względna. Osobiście też uważam teraz, że najgorsza wersja trójki to ta pierwotna, aczkolwiek gdyby Nikonozaur nie zaproponował swojej wersji byłbym święcie przekonany, że ma być "zielono". Dobrze, że można porozmawiać i cokolwiek horyzonty swoje rozszerzyć

pozdrawiam

Domyślnie

ten "zafarb" zielony na 3 w pierwszej wersji dodaje świeżości i był w tym sens moim zdaniem
    ニコンのカメラ

Domyślnie

chezzi no właśnie pierwotnie taki cel, żeby tą "zieloność" pokazać mi przyświecał...w sumie to fuji też chciało tą zieloność pokazać, bo tak akurat aparat ustawił balans bieli. No a potem, jak sam pewnie widziałeś cokolwiek mi się z patrzeniem pozmieniało do tego stopnia, że aż się zacząłem "doktoryzować" nad balansem bieli w tej fotce. W każdym razie dzięki za cenny głos za wersją pierwotną, bo ten głos udowadnia jak względna jest fotografia. pozdrawiam

Domyślnie

Są pewne sytuacje, w których aparat nie radzi sobie z ustawieniem poprawnego WB, i po otwarciu foty w programie okazuje się, że "tam tak nie było". Tu właśnie masz jedną z takich sytuacji - WB trzeba "wyprostować" by fotografia wyszła na ludzi. Ja robię to ręcznie, na oko, nie korzystając z żadnych automatów, ale obie metody wydają się tak samo dobre. Oczywiście szanuję Twoją wizję artystyczną, jednak patrząc na efekt słowa swoje z pierwszej wypowiedzi w całości podtrzymuję.
    LED ZEPPELIN

Domyślnie

Drogi Nikonozaurze, ale to właśnie Twoja wersja "zmusiła" mnie do sprawdzenia, wyliczeń i prób za co zresztą bardzo dziękuję. Natomiast co do "automatów" to korzystam jedynie z narzędzia do ustawiania balansu bieli na wskazanym punkcie, cała reszta wyliczanek to już kartka papieru. Z tym balansem bieli to jakoś taka prawidłowość mi wychodzi, że im bardziej "monochromatyczny" kadr, tym gorzej się dzieje. Poza tym są wyraźne różnice pomiędzy balansem bieli ustawianym przez fuji s5 a nikonem d700 w tych samych warunkach. Sam ten fakt wskazuje już na to, że różnymi drogami podążały małe żółte ludziki przy programowaniu tych dwóch puszek

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów