Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Domyślnie

Najprościej ściągnąć sobie zdjęcie wrzucić do jakiegoś programu i podkręcić saturację. Wtedy widać które kolory są w szarościach "dodane" ekstra i ich tam być nie powinno. Bardzo też dobrze widać to po oczach, które porównując z kimś w świetle dziennym raczej nie mają tak głębokiej barwy. Zwykle wynika to z balansu bieli, ale niekoniecznie prosto jest to samym balansem poprawić.

PS. Oczywiście może też być tak, że kolor nie jest czarny - w końcu tego nie wiem, a barwniki przecież nie są idealne. Natomiast z doświadczenia widzę, że ten niebieski kanał jest często przesaturowany, chyba ze względu na ładniejsze niebo oraz wzmocnienie nasycenia innych kolorów (np. trawy). Ot wygląda to często lepiej, ale gdy potrzebujemy bardzo wiernego oddania kolorów - np. w studio, to jest on przeszkodą.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 06-11-2010 o 00:06

Domyślnie

Jakos Zycia tu brakuje. Kolory i kontrast takie jakby sprane. Przyklad moSAd'a obrazuje to bardzo dobrze. Winietka tez jak najbardziej na miejscu. Zreszta ja bardzo lubie winietki a w takich kadrach wrecz uzbaja ja za obowiazkowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eagis Zobacz posta
    Dzięki mOSAd za wytłumaczenie
    Polecam wątek samego imć hanibala (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=163628), w którym (przewinąć w dół) pokazałem jak to czasem bywa niezauważane, nawet przez doświadczonych fotografów.

PS. Przepraszam za offtop.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów