Close

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 48 z 48

Wątek: Nikor 18-105 VR

Domyślnie

ja tez mam podobnie, ale to zależy pod jakim kątem robię zdjęcie.
    W D5000 mozna ustawic korekcje obiektywu:
    Menu fotografowania-Automatyczna korekta zniekształceń - ON
    to przy JPG, przy rawach dla LR i ACR mozna dograć plik z korekcją tego obiektywu dla konkretnego aparatu. Nie dość, że koryguje zniekształcenia geometryczne, to jeszcze usuwa winietę.

w ACR dostepne sa takie profile obiektywów dla Nikona

Jest jeszcze 17 profili dla Tamronów dla Nikona i 9 Zaissów dla Nikona.

a zapomniałbym jeszcze o 49-ciu Sigm dla Nikona
    Ostatnio edytowane przez Slawko ; 19-10-2010 o 22:43

Domyślnie

Fajne to Istnieje cos podobnego do GIMP-a moze?

Domyślnie

A Gimp czyta NEF'y?
    lens corections dotyczy RAW'ów i stosuje sie je na etapie wywołania "negatywu".
    A jak robisz od razu w JPG'ach to w aparacie ustawiasz Automatyczna korekcje obietywu i lens profile Ci nie potrzebne. Puszka od razu robi korekcje.

Oszczędny w słowach Awatar bamicz
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slawko Zobacz posta
    ja tez mam podobnie, ale to zależy pod jakim kątem robię zdjęcie.
    W D5000 mozna ustawic korekcje obiektywu:
    Menu fotografowania-Automatyczna korekta zniekształceń - ON
    to przy JPG, przy rawach dla LR i ACR mozna dograć plik z korekcją tego obiektywu dla konkretnego aparatu. Nie dość, że koryguje zniekształcenia geometryczne, to jeszcze usuwa winietę.

w ACR dostepne sa takie profile obiektywów dla Nikona

Jest jeszcze 17 profili dla Tamronów dla Nikona i 9 Zaissów dla Nikona.

a zapomniałbym jeszcze o 49-ciu Sigm dla Nikona
    Proszę o informację, czy te profile są standardowo dostępne w PS czy trzeba jakieś pliki konfiguracyjne ściągnąć (i ew. skąd) i zainstalować? Interesuje mnie profil N D5000 + 18-105 jest tylko dla RAW czy też dla JPEG?
    D90, S 17-50/2.8 EX DC HSM OS, N18-105VR, Nissin Di622N, Benro A-350EX+HD-18, szpej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slawko Zobacz posta
    A Gimp czyta NEF'y?
    Czyta po przez UFRaw (ktory pozniej przesyla do GIMP-a). Wiec w zasadzie plug-in potrzebny do UFRawa a nie GIMP-a. Slyszal, ktos o czyms podobnym?

Domyślnie

UFraw ma gotowe korekcje dla zbioru obiektywów, ale N18-105 niestety nie posiada. Aktualnie nie można dogrywać kolejnych, może w kolejnej odsłonie pojawi się ten obiektyw. Jedyne rozwiązanie to ręczna korekta. Po eksporcie zdjęcia do gimpa korekta powinna zostać w pamięci dla przyszłych zdjęć, ale chyba nie ma możliwości zapisania jej do pliku. Przy jednym obiektywnie to nie problem, bo można sobie na stałe coś ustawić i ewentualnie lekko ją korygować. Jednak ja sam praktycznie nie korzystam z tej funkcji, raptem parę razy musiałem próbować ratować kadry w ten sposób.
    To tyczy się na pewno UFRAW 0.17, we wcześniejszych wersjach tego nie było, na stronie domowej projektu nawet nie ma wzmianki o tej opcji.
    Fan Gwiezdnych wojen
    Słuchacz gitarowej muzyki
    Początkujący fotoamator

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bamicz Zobacz posta
    Proszę o informację, czy te profile są standardowo dostępne w PS czy trzeba jakieś pliki konfiguracyjne ściągnąć (i ew. skąd) i zainstalować? Interesuje mnie profil N D5000 + 18-105 jest tylko dla RAW czy też dla JPEG?
    wszystkie oprócz 18-105 sa w standardzie PS LR ACR

Profil dla D5000 i 18-105 zamieszczałem juz na tym forum.

Domyślnie

nie ten post
    Ostatnio edytowane przez arecki ; 20-10-2010 o 17:21
    D300s l MB-D10 l N35 1.8 l N18-105 l N 70-300VR l S 70-200 l Di622 MKII l Di866 MKII PRO l SB-700

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów