Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 48

Wątek: Nikor 18-105 VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rogass Zobacz posta
    Nie ma co odrazu watpic w N18-105. Uzywam od ponad roku i zadnych problemow nie zauwazylem. Pewnie jakas tam dystorsja jest, ale nie robie za duzo zdjec, ktore by ten problem podkreslaly.

A moze plytki masz krzywo polozone w lazience?
    no mi sie od razu zucilo w oczy ale moze ja jestem wypaczony
    a czytal kolega caly watek bo tam rozne fotki zamieszczalem nawet w porownaniu do kita 18-55 ktory o wiele lepiej to robi takie jest moje zdanie ale moze sie myle
    a plytki sa proto polozone i napewno tak nie leca na scianie
    Nikon D90, S18-200, N50 1.8 + Canon Powershot S3 IS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BoloSr Zobacz posta
    no mi sie od razu zucilo w oczy ale moze ja jestem wypaczony
    a czytal kolega caly watek bo tam rozne fotki zamieszczalem nawet w porownaniu do kita 18-55 ktory o wiele lepiej to robi takie jest moje zdanie ale moze sie myle
    a plytki sa proto polozone i napewno tak nie leca na scianie
    Ale przecież to jest wiadome ze 18-55 ma mniejszą dystorsję.IMO za bardzo się czepiasz tej ''wady''.Czy naprawdę ta dystorsję widać podczas robienia normalnych zdjęć (nie mówię o szafach czy płytkach).Zajrzyj na Optyczne.pl ,przeczytaj test 18-105 i punkt tyczący dystorsji.Jest jaka jest ale czy to dyskwalifikuje to szkło?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez --Richie-- Zobacz posta
    Ale przecież to jest wiadome ze 18-55 ma mniejszą dystorsję.IMO za bardzo się czepiasz tej ''wady''.Czy naprawdę ta dystorsję widać podczas robienia normalnych zdjęć (nie mówię o szafach czy płytkach).Zajrzyj na Optyczne.pl ,przeczytaj test 18-105 i punkt tyczący dystorsji.Jest jaka jest ale czy to dyskwalifikuje to szkło?
    niestety ale moze sie czepiam ale wedlug mnie to tu jest straszna ta dyskorsja i jak robie cos na dworze co ma linie prosta i ta linia w calym zakresie obiektywu zawsze wychodiz krzywa to uwazasza ze to jest OK chyba nie :9
    w przypadku obiektywu 18-55 wiadomo ze to troche inaczej wychodiz ale tam dyskorsja jest na samym poczatku beczkowata a potem wszystko jest OK (jak dlalmnie).

Domyślnie

Rada jest prosta, dokup PTLens. Problem zniknie.

18-105 to świetne, uniwersalne szkło, kosztuje tyle, co zwykły 18-55 w konkurencyjnych systemach, a ma VR i dwa razy większy zakres i jest masakrycznie ostre.

Szczerze mówiąc, nigdy nie zwróciłem uwagi na dystorsję wklęsłą, beczka na 18mm jest faktycznie duża, ale za taką cenę nie można oczekiwać cudów. Patrzę teraz na test na optycznych i faktycznie coś tam widać na dłuższych ogniskowych, natomiast ja nigdy nie zauważyłem tego na zdjęciu. Tak więc druga rada: rób inne zdjęcia
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
    Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mathu Zobacz posta
    Rada jest prosta, dokup PTLens. Problem zniknie.

18-105 to świetne, uniwersalne szkło, kosztuje tyle, co zwykły 18-55 w konkurencyjnych systemach, a ma VR i dwa razy większy zakres i jest masakrycznie ostre.

Szczerze mówiąc, nigdy nie zwróciłem uwagi na dystorsję wklęsłą, beczka na 18mm jest faktycznie duża, ale za taką cenę nie można oczekiwać cudów. Patrzę teraz na test na optycznych i faktycznie coś tam widać na dłuższych ogniskowych, natomiast ja nigdy nie zauważyłem tego na zdjęciu. Tak więc druga rada: rób inne zdjęcia
    1. co mam dokupic ???
    2. aktualnie szklo wrocilo do sklepu i w sklepie potwierdzili to co ja zauwazylem ze niestety ale to szlo ma wade i to zalatwia tak ze powinno byc dobrze dlamnie

Domyślnie

1. http://epaperpress.com/ptlens/ Program za grosze, a koryguje idealnie każdą dystorsję.
    2. Jeśli tak, to OK.
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
    Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D

Domyślnie

Witam
    Jutro jestem umówiony na zakup używanego (rocznego z gwarancja do 04.11.2010) Nikkora 18-105.

Zrobiłem nim dzisiaj kilka fotek testowych i pod względem optyki wszystko jest OK (idealny).

Mam pytanko.
    Czy przy zakupie używki tego obiektywu warto (należy) zwrócić na coś uwagę, żeby wyeliminować ewentualność jakichś wad ukrytych.
    Sąsiad fotograf-fachowiec (profesjonalnie zajmujący się foto) ostrzegał mnie przez zakupem używanych obiektywów i "straszył" opowieściami kolegów-fotografów o nieuczciwych sprzedawcach i wadach ukrytych (np. po upadku, z nadwyrężoną lub pękniętą taśmą, lub zamoczonych w morzu itp)
    Ale z kolei inny kolega amator-fotograf mówi, że często kupował używki (głównie analogi) i nigdy nie miał problemów.

Czy warto kupować używkę tego obiektywu?

Domyślnie

Wszystko zależy od ceny.
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jannik Zobacz posta
    Witam
    Jutro jestem umówiony na zakup używanego (rocznego z gwarancja do 04.11.2010) Nikkora 18-105.

Zrobiłem nim dzisiaj kilka fotek testowych i pod względem optyki wszystko jest OK (idealny).

Mam pytanko.
    Czy przy zakupie używki tego obiektywu warto (należy) zwrócić na coś uwagę, żeby wyeliminować ewentualność jakichś wad ukrytych.
    Sąsiad fotograf-fachowiec (profesjonalnie zajmujący się foto) ostrzegał mnie przez zakupem używanych obiektywów i "straszył" opowieściami kolegów-fotografów o nieuczciwych sprzedawcach i wadach ukrytych (np. po upadku, z nadwyrężoną lub pękniętą taśmą, lub zamoczonych w morzu itp)
    Ale z kolei inny kolega amator-fotograf mówi, że często kupował używki (głównie analogi) i nigdy nie miał problemów.

Czy warto kupować używkę tego obiektywu?
    uzywke to tylko sprawdzona a jak sam sprawdziles i wszystko ok to bierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackside Zobacz posta
    Wszystko zależy od ceny.
    Cena jest o 20% tańsza od najtańszej nówki z internetowego sklepu. Od przeciętnej ceny tańszy jest o 30-35%.
    Więc zawsze te kilka zł zostanie np. na jakiś filtr.

Przed zakupem mogę go wymacać na wszystkie strony ..
    sprzedający nie robi żadnych oporów..

dzięki za sugestie. .
    pzodro

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów