Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 63

Domyślnie ktora 50 do lajki?

Te trzy obiektywy są w zbliżonych cenach i tu rodzi się pytanie który?
    Leica summitar 50/2 - najbardziej dostępny
    Voigtlander Nokton 50/1.1 - trzeba długo na niego czekać
    Carl Zeiss 50/1.5 - w Polsce trudno dostępny

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Jako ze z tych trzech uzywalem tylko Zeissa, wypowiem sie bardzo krotko - czemu nie cos ze starszych Summiluxow ? Leiki szkla to Leiki szkla a starsze wersje owego sa nieco tansze niz nowe, moze by wystarczylo. Zeiss jest fajnym szklem ale nie powalil mnie absolutnie, do tego ma problemy z ostroscia po przymknieciu przeslony ponoc (focus shift) o czym nie mialem okazji sie przekonac jako ze nie uzywam przeslony Generalnie lubilem Summiluxa bardziej o wiele i jego bym polecal, nawet starsze wersje
    Ostatnio edytowane przez tomwidlak ; 10-10-2010 o 23:05

Domyślnie

Starsze summiluxy nie są w cenie co te trzy. Zeiss ma ładny bokeh a natomiast nokton ma światło 1.1 ale za to jest mniej kontrastowy. Potrzebuję obiektywu kontrastowego o ładnej plastyce i z dobrym bokehem.

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HannaH Zobacz posta
    Starsze summiluxy nie są w cenie co te trzy. Zeiss ma ładny bokeh a natomiast nokton ma światło 1.1 ale za to jest mniej kontrastowy. Potrzebuję obiektywu kontrastowego o ładnej plastyce i z dobrym bokehem.
    Hm, faktycznie, myslalem ze sa nieco tansze - jakies $1350 sie zaczynaja widze.

Poprawie sie wpierw, uzywalem tej Leiki ktora wymieniasz i bardzo mi sie podobalo jak kresli. Jesli musial bym z tych trzech wybrac to chyba nadal wybral bym Leike. Z racji ze jest najciemniejsza bedziesz mial wieksza GO niz pozostale ale moim zdaniem bedziesz mial tez najlepsza plastyke i najprzyjemniejszy bokeh, mimo ze bedzie go mniej. f1.1 by mnie kusilo ale ja osobiscie nie jestem fanem Voigtlandera zbytnim i zawsze twierdze ze kupuje sie go jak brak funduszy na Zeissa czy Leike poprostu, uogolniajac moje doswiadczenia. Zeiss zdecydowanie na trzecim miejscu byl by. Jak bezwzglednie musisz miec jak najplytsza Go to Voigtlander, pod kazdym innym wzgledem Leica

Domyślnie

Kup na początek Summitara, ja swojego w pięknym stanie za 150ojro wyrwałem na evilBayu. Na pełnej dziurze pięknie rysuje, a przymknięty jest bardzo ostry.

Domyślnie

niewykluczone, że przejdziesz podobną drogę co i ja... najpierw Summitar, potem Summilux (bo nowszy), potem Voigtlander (bo jaśniejszy), a potem nie wiedząc kiedy sprzedajesz nerkę albo dwie i wyszukujesz na ebayu Summiluxa 1.4 ASPH... powiem tak: kup Summitara i postaraj się zapomnieć, że możesz chcieć coś więcej...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kris-basel Zobacz posta
    niewykluczone, że przejdziesz podobną drogę co i ja... najpierw Summitar, potem Summilux (bo nowszy), potem Voigtlander (bo jaśniejszy), a potem nie wiedząc kiedy sprzedajesz nerkę albo dwie i wyszukujesz na ebayu Summiluxa 1.4 ASPH... powiem tak: kup Summitara i postaraj się zapomnieć, że możesz chcieć coś więcej...
    Na początku był Summar:
    http://www.antiquecameras.net/leicalensreviews.html
    Zacznij od niego, a skończysz na Noctiluxie.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Na początku był Summar:
    http://www.antiquecameras.net/leicalensreviews.html
    Zacznij od niego, a skończysz na Noctiluxie.
    Ewentualnie mozna zaczac jak ja, od Noctiluxa (moje pierwsze Leiki szklo) poprzez Summiluxy, Summicrony, Summarity, Summary, Zeissy i skonczyc na Takumarze czuje sie oryginalnym

Domyślnie

dzisiejszy post natchnął mnie dziś pomysłem, żeby do M9 przypiąć Elmara, bodajże z 1954 roku, a następnie pofocić nim nieco... i co? i daje radę!!!

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Natknalem sie na pare fot z Zeissa starych wiec pokaze i z Summara pare i z Zeissa, oczywiscie w pelni otwarte

Leika:

Zeiss:

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów