Szukaj
prawie wszystko o microstockach
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Ladnie uchwycona chwila. Tylko czemu ostrosc na sweterku a nie na twarzy(oczach)?
też mnie to martwi, ale ostrośc łapałem na nos - AF zbłądził chyba za sprawą tandetnego filtra UV, którego już wywaliłem. Na wyświetlaczu wyglądało oki dopiero po wrzuceniu na kompa wyszły niedoskonałosci.
Jak dla mnie to zabardzo spłaszczyłeś mu twarz lampą i tło takie byle jakie.Szkoda uciętej głowy i ręki . Nio i ta ostrość
lampa po oczach i ostrosc na sweterku
album
albumik, ale miłynie jestem pewien czy filtr zawinił przy zbładzonej ostrości.
o ostrosci juz bylo pisane... cien od wbudowanej lampy tez psuje fotke.
Chcialem napisac cos na temat kadrowania... Ale mysle ze poprostu wrzuce linka (mam nadzieje ze wolno...)
http://olympusdigitalschool.com/phot...its/index.html
strona jest po angielsku, mam nadzieje ze to nie problem... ale nawet gdyby to jest wszystko dobrze zilustrowane.
a to zdjecie do albumu to bym raczej odpuscil...
Dziękuje za cenne wskazówki, ozzy stronka super, zabieram się do lektury. Co do lampy wbudowanej to jak najbardziej macie rację, osobiście staram się jej jak najmniej używać ale w tym przypadku nie było wyjścia. Fotka ustrzelona w przedszkolu przy bardzo mizernym oświetleniu. Ale wkrótce będę miał wymarzoną Sabinkę 800 i wtedy dopiero zacznie się "jazda" ze światłem odbitym itp. Co do kadrowania to wiem że u mnie kuleje, staram się nad tym pracować ale czasami poprostu się zapominam. Obawiam się że to zła cecha nabyta podczas focenia kompaktem, gdzie patrzyło się w LCD a nie wizjer, a wiadomo że różnica jest ogromna i myślę, że po przesiadce na D50 odkrywam fotografię na nowo.
no jak bedziesz mial na stanie sabinke800 to poszalejeszwarto tez pomyslec nad wykorzystaniem swiatla zastanego... co do swiatla- polece ksiazke legende- 'oswietlenie w fotografii' (W. Dederko- do sciagniecia w .pdf widzialem gdzies link na forum), ew. 'Swiatlo i cien' (tez Dederko- syn tego pierwszego
). ta do kupienia- wyszla teraz
![]()
mi starczylaby sab600... niestety dla studenta to duzy wydatek. a bardziej przydalaby mi sie stalka 50/1.8 (nie mowiac nawet o 1.4...) i ja nabede w pierwszej kolejnosci (ale pewnie nie za predko...)
w kazdym razie- taki skrot co do kadrowania:
- najlepiej rob zdjecia z wysokosci oczu dziecka (tak z gory wyglada dosc karykaturalnie... i proporcje sie rozjezdzaja)
- takie kadrowanie pozwoli Ci tez umiescic tlo inne niz podloga
- generalnie przy wykorzystywaniu swiatla zastanego przydaje sie blenda i/lub dopalenie lampa (w sufit! nigdy po oczach![]()
dzięki ozzy za dobre rady, ksiązkę W. Dederko mam w pdf i też studiuje. Wogóle ostanio dużo czasu poświęcam na teorię bo co do praktyki to pogoda nie sprzyja a w domu nikt już nie chce pozować. Co do sprzętu to zaraz po sabince kupuję portretówke a mój wybór padł na Tamrona 90/2.8 tylko ostatnio tyle się naczytałem o słabej kontroli jakości Tamrona, że nie wiem jaki trafię egzemplarz, dlatego poszukam gdzieś gdzie będzie można potestowac przed kupnem.
Skontaktuj się z nami