Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43
    Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie Najlepszy korpus do M42 :-)

Nie, nie kolejne zapytanie - tym razem wiedza sie dzielenie

Zrobilem pierwsze focisze wczoraj nowym aparatem i pomyslalem ze podziele sie moim nowym odkryciem, czyli najlepsszy korpus do szkiel M42 moim skromnym zarekomenduje tym co moze sami sie bawia takowymi szklami i szukaja

Tak wiec moimi najwazniejszymi kryteriami byly zawsze:
    - niewielki rozmiar
    - wielka jasna matowka do ostrzenia manualnego
    - szybka migawka
    - dobry miernik
    - latwy dostep do kompensacji ekspozycji
    - jakosc budowy i niezawodnosc
    - cena

Przewalilem tony roznych korpusow i zawsze w kazdym mi cos niepasowalo. Najlepsze z nich i warte polecenia po drodze to:

- Pentax ME Super/Super A - niestety slaby miernik i tylko 1/2000 ale swietny wizjer i wykonanie, do tego bardzo tani.
    - Canon EOS3 - niestety wielka ciezka krowa i do tego drogi. Zaletami byly 1/8000 migawka, jakosc wykonania, dobry wizjer i swietny miernik
    - Contax Aria - najlepszy dotychczas aparat 35mm jaki uzywalem, maly, swietnie zrobiony, 1/4000, swietny miernik i najlepszy wizjer jaki widzialem ale niestety koszt to 800zl w dobrym stanie

inne pomniejsze korpusy nie warte byly wspominania o, przewaznie jak male i nie za drogie to wolna migawka, kiepski wizjer lub slaby miernik, az do dzis kiedy przetestowalem moj nowy nabytek, Minolta 9000 AF Moge spokojnie oznajmic ze spelnia wszystkie me kryteria idealnie i moim skromnym jest to najlepszy wybor dla ludzi pragnacych sie pobawic manualnymi szklami M42 A zalety ?

- niewielki rozmiar choc z racji swietnego wykonania dosc ciezki
    - ladna duza matowka na ktorej ladnie sie ostrzy manualnie (ktora zmienilem na rewelacyjna Canonowska i tak)
    - 1/4000 sek migawka
    - swietny miernik ktory bardzo ladnie sobie radzi nawet w dziwnych sytuacjach, centralnie wazony plus spot
    - latwy dostep do kompensacji ekspozycji ktora na dodatek wyraznie miga kiedy jest wlaczona
    - swietna jakosc wykonania, najlepsza pro puszka Minolty w tamtych czasach
    - no i najwazniejsze, cena to okolo 200zl w dobrym stanie

Czyli niemalze jakosc Contaxa Arii (slabszy nieco wizjer i naciag manualny) za 1/4 ceny.

Howgh!

PS. pare fot z wczoraj pokazujacych jak ladnie miernik sobie radzi w ciezszych warunkach (naturalnie z kompensacja ekspozycji, ale jest bardzo przewidywalny i dziala praktycznie tak samo jak w Arii czy EOS3, o wiele wiele lepiej niz w starszych SLRach

Domyślnie

Bardzo ciekawe jest to, co piszesz. Tym bardziej, że od paru ładnych lat kurzy mi się w szafce Minolta 7000i i jakoś nigdy nie wpadłem na to, aby kupić za grosze adapter i pobawić się M42. Jedyny problem to bateria CR5 (chyba taki miała symbol). Minolta 9000 jest już na paluszki, 7000i niestety skazana jest na nerkowate dziwadło.
    Natchnąłeś mnie , dzięki!

P.S.

Z czystej ciekawości: czwórka i szóstka jakim szkiełkiem popełnione?

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spiritwood Zobacz posta
    Bardzo ciekawe jest to, co piszesz. Tym bardziej, że od paru ładnych lat kurzy mi się w szafce Minolta 7000i i jakoś nigdy nie wpadłem na to, aby kupić za grosze adapter i pobawić się M42. Jedyny problem to bateria CR5 (chyba taki miała symbol). Minolta 9000 jest już na paluszki, 7000i niestety skazana jest na nerkowate dziwadło.
    Natchnąłeś mnie , dzięki!

P.S.

Z czystej ciekawości: czwórka i szóstka jakim szkiełkiem popełnione?

Absolutnie powinienes ! A szkielko to Pentax Super-Takumar 50mm f1.4, moja ulubiona piedziesiateczqa

Domyślnie

Faaajnie... Ale dziwi mnie bardzo, że akurat AF-owe body wygrało.
    Tomku, a jak zmieniłeś matówkę? Pasowała przez przypadek czy docinałes u szklarza?
    I jak z polem widzenia? 100% chyba nie ma?
    Bo co do przejściówki do M42 to domyślam się, że jest "przezroczysta" dla całej reszty.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    Absolutnie powinienes ! A szkielko to Pentax Super-Takumar 50mm f1.4, moja ulubiona piedziesiateczqa
    Chyba nawet w zeszłą niedzielę na giełdzie w Stodole ktoś sprzedawał - jeszcze w pudełku. Są jej jakieś wersje? Na coś trzeba uważać?

EDIT

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Bo co do przejściówki do M42 to domyślam się, że jest "przezroczysta" dla całej reszty.
    Adaptery są bezsoczewkowe (nareszcie!) i nie zwierają styków. Bajka!

.
    Ostatnio edytowane przez spiritwood ; 11-10-2010 o 21:21

Domyślnie

Są jej jakieś wersje? Na coś trzeba uważać?
    Tomek już się w temacie produkował wraz z innymi:
    http://forum.nikoniarze.pl/showpost....9&postcount=42
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Faaajnie... Ale dziwi mnie bardzo, że akurat AF-owe body wygrało.
    Tomku, a jak zmieniłeś matówkę? Pasowała przez przypadek czy docinałes u szklarza?
    I jak z polem widzenia? 100% chyba nie ma?
    AF w tym korpusie jest przypadkiem, poprostu tylko nowsze SLRy oferuja lepsze mierniki i szybsze migawki a przy okazji jest w nim poprostu AF Do tego jeszcze tylko do Minolty z nowszym bagnetem takim jak w Sony obecnie mozna dokupic adapter na M42, z tego co pytalem nie ma takowego do starszych manualnych Minolt

Matowke od 5D wpierw docinalem nozem tapicerskim do EOS3 bo trzeba bylo tylko wyciac zabki, a potem doszlifowywalem do Minolty na szlifierce ale ze sie zaczynala topic, dokanczalem pilnikiem do paznokcji, nieco zabawy bylo Co do pola widzenia to nie wiem, matowka po docieciu miala dokladnie 24x36mm ale aktualnego krycia nie znam. To bylo PRO body minolty wiec podejrzewam ze 95% albo i lepiej. Zreszta po co nam google ? 94%

Adapter oczywiscie bez soczewki, nie toleruje chinskich soczewek po 0.05zl po drodze

Chyba nawet w zeszłą niedzielę na giełdzie w Stodole ktoś sprzedawał - jeszcze w pudełku. Są jej jakieś wersje? Na coś trzeba uważać?
    Ja na gieldzie wlasnie kupilem, ponoc nawet polskiej produkcji, solidna za 40zl. Sa dwa rodzaje, z pierscieniem naciskajacym bolec przeslony i bez, ja oczywiscie wzialem bez

Hm, zaraz, pytasz o adapter czy o obiektyw ?

Domyślnie

Pytałem o obiektyw i obiektyw sprzedawali na giełdzie . W tzw. międzyczasie Wojtek podał link a ja niezależnie pogrzebałem w tym samym wątku... Już jestem mądrzejszy

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Pytałem o obiektyw i obiektyw sprzedawali na giełdzie . W tzw. międzyczasie Wojtek podał link a ja niezależnie pogrzebałem w tym samym wątku... Już jestem mądrzejszy
    hehe, oki jesli mieli nawet w pudelku to zapewne najnowsza wersje SMC z pierscieniem ostrosci w "kratke" - najmniej dla mnie interesujacy model

Domyślnie

absolutnie się nie zgadzam, do 7000i mam też zasobniki na paluszki AA i AAA, na pewno ta sama pasuje do 5000i, więc może do 9000 też? sam nie wiem, ale może da się to jeszcze znaleźć?
    jeden nowy Nikon i kilka starych Minolt

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów