Szukaj
Aj tam. Mi sie ruchomy ekranik przydaje. Jak chcę szybko wyostrzyć to kręcę manualnie, ale mam za to 3 metry wzrostu lub jestem niewiele wyższy od gasiennicy i mam czyste spodnie:P
Plusy w stronę D90 to większy i lepszy ekran, drugi wyświetlacz, śrubokręt, CLS, bateria, porządne gripy, rozmiar, nie kompresowany RAW. Reszta bez znaczenia dla mnie. Ogólnie jednak D5000 sobie chwalę i zostawię go nawet jak kupie lepszy korpus. Co do obiektywów, to jako uniwersalne szkło godny polecenia jest 18-105, zaś stałka do portretów...no cóż. Zależy jaka pucha i preferencje. Jeśli chcesz robić całe sylwetki w ciasnych miejscach to 35f1,8 będzie super. Jeśli jest wiecej miejsca, to 50mm. No i tu problem, bo D5000 nie ma śrubokręta i pójdzie automatycznie tylko 50f1.4 (ok 1300). Z D90 pójdzie bez problemu 50f1,8 (ok 450). Warto więc dołożyć do lepszego korpusu, bo mozesz zapiąć tańsze szkło i cena się wyrówna.
jeśli musisz wybierać miedzy D5000, a K-X - bierz K-X - tylko pamiętaj, że to mała pucha - raczej do damskiej dłoni.
Pentax K10D S 18-250, V 40; Yashica Mat; Canon 40D 17-85 USM; D90 N 18-105 - się nie kupił
bierz d90 jak masz kasę.
Skontaktuj się z nami