Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Kontrabas

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    Pozwolę się nie zgodzić jak cienko ze słuchem to będzie cienko nawet na gryfie z progami wbrew pozorom istotne jest to gdzie się paluch kładzie i jak
    Ależ przecież się ze mną zgodziłeś ,a nawet poparłeś, że i z gryfem też będzie ciężko - to co dopiero bez Chyba, że czegoś nie rozumiem. Nie zgodziłeś się z tym, że bez progów będzie ciężko? Czy z czym? Ja nie pisałem, ze z progami będzie prosto Na pewno będzie łatwiej.
    Co do łatwości grania to na gitarze jest łatwiej Nie bez powodu ludzie nie dający sobie rady na fortepianie w podstawówce muzycznej przesiadają się m.in. na gitarę. Wiadomo, że łatwiej będzie zagrać "sto lat" na pianinie niż "Lot trzmiela" na gitarze. Nauka gry na gitarze jest o wiele bardziej przyjazna i łatwa dla amatorów.

Ale za to ma bardzo długi gryf, przez co delikatne nietrafienie w idealną pozycję palców nie jest aż tak drastyczne dla słuchaczy - przy normalnej, anatomicznej dłoni chwyty są naprawdę proste w niskich rejestrach, jak ktoś chce już wysoko i technicznie wymiatać - no to po prostu.. praca, praca, praca. Dużo ćwiczyć!
    Nie będę się sprzeczał, bo nie grałem na kontrabasie Generalnie chodziło mi o to, że jak ktoś nie słyszy jaki dźwięk gra to będzie ciężko. Na gitarze, czy basie jak masz napisane, że taki próg masz nacisnąć to nawet niedosłysząc grasz to co potrzeba. Z kontrabasem jest trudniej.

Po 5 klawisz to klawisz - na strunie możesz wyczyniać cuda... slide'y, hammer on/ pull off, sweep, dźwięk możesz podciągać, opuszczać, zawibrować go na różne sposoby itd - tego na fortepianie nie zrobisz - bo staccato to akurat na klawiszach jest standard. Ale ogólnie zaawansowane granie na gitarze wymaga dużo większej wprawy manualnej niż klawisze - no i fortepian ma 88 klawiszy a gitara np 24x6 - co daje 144 miejsca które można dziabnąć paluchem więc blisko 2x więcej
    Na jakiej podstawie to piszesz? Na takiej, że grasz na gitarze? Na pianinie też możesz wyczyniać CUDA
    Zagraj mi gamę na pianinie w tempie presto bo już nie mówiąc o prestissimo. Uwierz mi, że po 8 latach nauki od zera będziesz przy niektórych gamach nie trafiał w klawisze.

Po 3 na klawisze jest dużo spokojnych melodii - na gitarę jak ktoś nie chce grać chwytami/ akordami to bardzo szybko idzie się pod górkę. Po czwarte gitara wymaga koordynacji obu rąk - fortepian tak samo ale tam ktoś bez słuchu tego nie zauważy tak mocno bo każda ręka gra jakiś dźwięk - tutaj najczęściej 1 dźwięk to jest skrócenie struny jedną ręką i wprawienie jej w rezonans drugą (czy to palcami czy kostką) - brak koordynacji tego procesu na jakimkolwiek etapie skutkuje marnym dźwiękiem
    Spokojnych? Grałeś Ty kiedykolwiek na pianinie? Taniec z szablami (A.Chaczaturian) - znasz?
    Koordynacja. No Comments.
    Ostatnio edytowane przez Sendilkelm ; 30-09-2010 o 12:41

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sendilkelm Zobacz posta
    Nie będę się sprzeczał, bo nie grałem na kontrabasie Generalnie chodziło mi o to, że jak ktoś nie słyszy jaki dźwięk gra to będzie ciężko. Na gitarze, czy basie jak masz napisane, że taki próg masz nacisnąć to nawet niedosłysząc grasz to co potrzeba. Z kontrabasem jest trudniej.
    Z tym się zgadzam, ale optymistów pragnę poinformować, że nawet na gitarze basowej jest istotne, w którym miejscu pola postawimy palec, jak mocno naciśniemy (i czy przesuniemy strunę wzdłuż progu) - nawet który to będzie palec. Czasem np. inną siłą nacisku na daną strunę możemy korygować minimalnie strój do momentu nastrojenia.
    Aby nie być gołosłownym - bonus (dla odważnych, focił nasz Rafulec).
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 30-09-2010 o 17:25
    Krzysztof Paszkiewicz

Uprawnienia umieszczania postów