Pozwolę się nie zgodzićKontrabas nie ma progów, więc jak cienko ze słuchem to będzie i cienko z dźwiękami.
Jeśli po prostu Cię naszło na muzykę, to polecam coś typowego: gitara, gitara basowa lub jeśli coś bardziej zaawansowanego to fortepian.jak cienko ze słuchem to będzie cienko nawet na gryfie z progami
wbrew pozorom istotne jest to gdzie się paluch kładzie i jak
wiem to stąd bo na gitarze grałem przez kilka ładnych lat (i to po min 5 do 10-16 godz dziennie) więc wydaje mi się że coś tam wiem - obecnie od 2 lat nie grywam bo nie mam na to czasu po prostu, ale niedługo mam w planach powrót do tego
niemniej uważanie gitary za prosty instrument jest niedorzecznością - jest prosty jak się chce grać proste rzeczy - tyle że tak to większość instrumentów jest prosta. Nawet powiedziałbym że fortepian jest prostszy bo po pierwsze ma równe klawisze - w każdym miejscu trzyma się tak samo - w gitarze zależnie od miejsca na gryfie trochę inaczej się ręka układa. Po kolejne to gitara jest mimo wszystko duuuuużo bardziej manualna - tutaj odległości między strunami są na prawdę niewielkie w porównaniu do klawiszy fortepianu a czasem o 1 struna za dużo i jest wtopa
Po 3 na klawisze jest dużo spokojnych melodii - na gitarę jak ktoś nie chce grać chwytami/ akordami to bardzo szybko idzie się pod górkę. Po czwarte gitara wymaga koordynacji obu rąk - fortepian tak samo ale tam ktoś bez słuchu tego nie zauważy tak mocno bo każda ręka gra jakiś dźwięk - tutaj najczęściej 1 dźwięk to jest skrócenie struny jedną ręką i wprawienie jej w rezonans drugą (czy to palcami czy kostką) - brak koordynacji tego procesu na jakimkolwiek etapie skutkuje marnym dźwiękiem
Po 5 klawisz to klawisz - na strunie możesz wyczyniać cuda... slide'y, hammer on/ pull off, sweep, dźwięk możesz podciągać, opuszczać, zawibrować go na różne sposoby itd - tego na fortepianie nie zrobisz - bo staccato to akurat na klawiszach jest standard. Ale ogólnie zaawansowane granie na gitarze wymaga dużo większej wprawy manualnej niż klawisze - no i fortepian ma 88 klawiszy a gitara np 24x6 - co daje 144 miejsca które można dziabnąć paluchem więc blisko 2x więcej
![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami