Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    NowyModel
    Gość

Domyślnie D40 w odpowiednich rękach

Witam towarzystwo.

Jestem głównie czytelnikiem tego forum i nieczęsto piszę, ale myślę, że to będzie ciekawy głos w wojnie dotyczącej nowego nikosia D40

Mój ojciec, średnio-zaawansowany amator, był od dłuższego czasu w posiadaniu Minolty A1. Powód? Manualny zoom, dobra (jak na kompakt) jakość zdjęć oraz brak bólu głowy związanego z rozbudową systemu

Minolta padła i po dłuższych perypetiach z serwisami, producentami, sklepami... przyznali zwrot pieniędzy, całej kwoty wyłożonej niecałe dwa lata temu na nowy aparat.

Teraz ze zwróconymi ok. trzema tysiącami złotych, trzeba było zastanowić się nad wyborem nowego sprzętu.

W mojej lustrzance tata zawsze podziwiał i zazdrościł bardzo szybkiego AF, i w ogóle super szybkiej (w porównaniu z jego hybrydą) pracy całego aparatu. Z tego powodu krąg kandydatów od razu zawęził się do lustrzanki cyfrowej.
    W końcu padło na D40 ze szkłem 18-135mm.

Dlaczego?

Body ma polskie menu, małe rozmiary, duży wyświetlacz. Na wyborze zaważyło głównie polskie menu i lcd (tutaj odpadła D50tka).
    Kolejną bolączką była konieczność dobrania obiektywu. Padło na 18-135 bo daje zakres ogniskowych praktycznie niewymagający stosowania innych obiektywów oraz jakość w zupełności akceptowalną dla rasowego amatora.

Podsumowując: Aparat ma dawać więcej możliwości niż kompakt/hybryda, ale ma też być do wszystkiego, bez potrzeby żonglowania całym stadem obiektywów. Wykorzystywany będzie prawdopodobnie głównie na rodzinnych imprezkach, na wiosennych/jesiennych spacerach oraz w wakacje. Zdjęciami niepokojeni będą jedynie znajomi i rodzinka... tak oto na/w moich oczach rysuje się obraz docelowego użytkownika tytułowej czterdziestki. THE END

Domyślnie

I bardzo dobrze. D40 od poczatku uwazalem za dobre rozwiazanie dla takich fotografow jak Twoj tata. Sam bym go nie kupil, ale kazdy dostosowuje sprzet do swoich potrzeb. Dlatego nie moglem zrozumiec profesjonalistow albo chociaz zaawansowanych amatorow, ktorzy psy wieszali na D40 mimo, iz ten aparat wogole nie jest przeznaczony dla nich...
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

Bo niektórzy kombinowali jak tu sobie sprawić zapasowe body za minimalną kasę.
    Jacek

Domyślnie

No i całkowicie popieram takie podejście. Jesli jest sie typowym amatorem, chcącym mieć dobrą lustrzankę za nieduże pieniądze to taki D40 jest OK. Ale jeżeli, tak jak ja, miało sie już analogowego Nikona i szkła do niego, to szkoda kupować D40, bo brak śrubokręta go dyskwalifikuje.

Poprostu dla każdego coś innego. Ale i tak myśle że brak śrubokręta to błąd marketingowy. Ale ja elektryk jestem
    D90|T17-50 2.8|N18-105|S10-20|D610|N24-50 3.3-4.5|T28-75 2.8|N50 1.8|N35 1.8|S70-200 2.8|S70-300APO|SB900|2xSB600|

Domyślnie

Jak ktos startuje. To D40 idealny aparacik. naprawde super. Miałem go w rekach. Polecam.
    D80 z Nikkor 18-70DX + SIGMA 70-300 4-5,6 APO DG MACRO wraz z SB600 ale także F-65/Nikkor 28-80/SB-50DX/SB17 oraz podręczna Nokia N82.

Domyślnie

o ile D40 jest bardzo fajna (sam posiadam) to nad 18-135 bym sie jeszcze raz zastanowil
    podpis nieczytelny

Domyślnie

dokładnie tak.
    Ja kupiłem co prawda 18-55 i 55-200 ale też nie zamierzam kupować wora obiektywów. Wydaje kasę na inne hobby, choć nie dziwię się forumowiczom bo to forum o fotografii.
    D40 / 18-55 / 55-200 / 35 1.8/ SB-600

Uprawnienia umieszczania postów