Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Krajobrazy Mazowsza

Witam panowie i panie, jako ze jestem poczatkujacy chcialem podzielic sie z wami moimi fotami aby zobaczyc co zle robie dlatego prosze o komentarze prosto z mostu

wszystkie HDRy

//EDIT
    BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 27-11-2024 o 22:25 Powód: brak zdjęć, wygasł hosting

Domyślnie

to nie HDR-y tylko masakra jakaś, weź to pokaż normalnie obrobione
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

3 jeszcze jako tako ujdzie, ale 2 to już kompleta rzeźnia. sam przyznasz, że to nie wygląda atrakcyjnie.

Domyślnie

1.straszne
    2.straszne
    3.Moze byc,ale po tych dwoch mnie na wymiot wzielo

Domyślnie

Biorąc pod uwagę, że jesteś, jak sam napisałeś, początkujący, zrozumiałym jest fascynacja techniką HDR, możliwościami jakie dają przeznaczone do takiej obróbki programy itd. Każdy z nas prawdopodobnie przechodził taki okres w karierze fotograficznej, dlatego nie zniechęcaj się czytając nasze komentarze. HDR to nie jest przepuszczenie zdjęcia przez program i wrzucenie do netu. HDR to swoisty kompromis pomiędzy rozpiętością tonalną matrycy, zastosowaniem filtrów połówkowych, bracketingiem i samą finalną obróbką. Istotą sprawy jest takie zaprezentowanie efektu końcowego, by przypominał on dokładnie to, co widziały ludzkie oczy w trakcie fotografowania. Biorąc za przykład zdjęcie nr 2 z pewnością przyznasz rację, że takich cudów nie widziałeś. Trawa sama z siebie nie świeci na jasnożółto Z mojej strony, biorąc pod uwagę błędy popełniane osobiście w przeszłości, radzę Ci zacząć od tradycyjnych, wręcz książkowych kadrów przy delikatnym świetle ( złota godzina itp ). Dzięki temu nawet bez specjalnych filtrów będzie Ci łatwiej uzyskać dobre naświetlenie kadru i równocześnie przyjemne w odbiorze zdjęcie.
    Przykładem dobrego kierunku niech będzie zdjęcie nr 3. Widać tutaj równowagę pomiędzy niebem a podłogą. Taki obrazek można zobaczyć na własne oczy i mniej więcej tak będzie wyglądał.
    Pozdrawiam i czekamy na kolejne, bardziej spokojne produkcje.
    Ostatnio edytowane przez erde ; 26-09-2010 o 19:29

Domyślnie

Za Erde. Krotko dodam. Hdr... nie dodam Sam zrozumiesz za miesiac czemu ma sluzyc i jak z niego korzystac

Domyślnie

Uffffffffffff ......................to jakiś inny świat czy co????
    ))))

Chyba świat stanął na głowie
    D4s/D500/ 2xS 10-20/ N 70-200 2.8 FL/ N 200-500 5.6/Pentacon 50 1.8 / Helios 58 -2 /Manfrotto 055 XPRO3/Lee filters

Domyślnie

no dziekowac za opinie, o to mi chodzilo jezeli masakra to wlasnie to macie pisac thx erde za cenne wskazowki!!

niedlugo wrzuce te foty bez HDRa

no dobra to jest np 3 nie HDR

jak teraz??

Ostatnio edytowane przez LaRaza ; 27-09-2010 o 00:02

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LaRaza Zobacz posta

jak teraz??
    Lepiej, bo bardziej naturalnie. Natomiast fotka jak fotka, nie porywa. Podział kadru prawie 50/50 nie za bardzo, chociaż sam często łamię zasady "książkowego" kadrowania, to w tym przypadku wydaje mi się to nieuzasadnione. Myślę, że przycięcie podłogi, na której i tak nie dzieje się nic specjalnego będzie dobrym rozwiązaniem. Klimat na focie masz całkiem przyjemny dzięki tej delikatnej mgiełce. Szkoda, że lepszego światełka jeszcze nie było . I czego mi tu jeszcze bardzo brakuje, to jakiegoś mocnego elementu na którym możnaby oko zaczepić. Myślę, że na przyszłość warto poszukać czegoś, o co możnaby się zaczepić. Jakiś badyl, kamień, kwiatek czy inne ustrojstwo, fajnie wkomponuj w kadr, dobre światło, ciekawy klimat i wtedy chętnie pooglądamy dobrą fotę .

Domyślnie

thx @PABLOOK

to dam jeszcze jednego HDRa, jak powiecie ze tragedia to odpuszczam HDRy narazie

kadr1

kadr2

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów