Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Plytka CD

Domyślnie Plytka CD

Mam pytanko do szanownych forumkiewiczow dotyczacych zapisu zdjec na cd.Cale swoje archiwum fotograficzne kompletuje na tych plytkach i nie wiem jaka one maja trwalosc? Czy ktos z Was gdzoies wyczytal o trwalosci zapisu cyfrowego?Czy trzeba co pare lat przegrywac dane na nowa plytke?
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Trzeba trudno powiedzieć ile wytrzymają kiedyś nagrałam kilka płyt były to jakieś z supermarketu i po paru miesiącach część nie dała się otworzyć w tej chwili wszystkie NEFY nagrywam na złotych EMTEC a JPG na Verbatim

Domyślnie

Znalazłam nazwę tych z supermarketu są to ActiveJet , unikaj jak ognia

Domyślnie

no i jeszcze drobiazg - nagrywac na malych predkosciach
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Mike Johnston http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5108 poleca CD marki Mam-E - niestety nie sprawdzałem, gdzie je można kupić, choć wygląda na to, że jest polski importer http://www.magnetic.com.pl/oferta/mame.html
    Pozdrówka!
    suchanek108

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Antonina Zobacz posta
    w tej chwili wszystkie NEFY nagrywam na złotych EMTEC a JPG na Verbatim
    Antonina, sprawdz dobrze te EMTECi... Mialem z nimi zle doswiadczenia. DVD tej marki to byly pierwsze plyty, ktore wypalalem w nagrywarce DVD i niestety nie przeszly testow jakosciowych... Co prawda dalo sie je odczytac, ale jak sie przy tym napocil system korekcji, to sie w glowie nie miesci... Najgorszy szajs jaki mi sie trafil. A nie moge tego powiedziec o Verbatimach.
    Obecnie pale wszystko (DVD+R) na Verbatimach (koniecznie pudelkowanych).
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Też mam złe doświadczenia z tymi EMTECAMI. Zarówno CDR CDRW DVDR DVDRW. bardzo często miałem kłopoty z odczytem danych. W zasadzie mam uraz do nich. Dobrze Verbatimy się sprawują.
    Sony Alfa 65 Coolpix 4200 + Tachimetr Nikon NPL352

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Antonina, sprawdz dobrze te EMTECi... Mialem z nimi zle doswiadczenia. DVD tej marki to byly pierwsze plyty, ktore wypalalem w nagrywarce DVD i niestety nie przeszly testow jakosciowych... Co prawda dalo sie je odczytac, ale jak sie przy tym napocil system korekcji, to sie w glowie nie miesci... Najgorszy szajs jaki mi sie trafil. A nie moge tego powiedziec o Verbatimach.
    Obecnie pale wszystko (DVD+R) na Verbatimach (koniecznie pudelkowanych).
    No to teraz jestem mocno zaskoczona z ciekawości sprawdziłam czy nie ma problemu z tymi płytkami a mam ich około 20 DVD i by było szkoda wszystkie zdjęcia stracić ale u mnie wszystko jest ok. wczytują się natychmiast, nagrywane były nagrywarką LiteOn SHM-165H6S
    Może trafiłeś na jakąś wadliwą partię ? Daj znać czy ze wszystkimi tak było bo teraz nie wiem czy kopiować to na inne płyty
    Pozdrawiam

Domyślnie

Moj kolega informatyk polecil aby zapisywac na plytkach czarnych bo te nie sa podatne na promienie UV.(te zwykle ponoc sie utleniaja) Nie wiem czy to prawda?
    Czy ktos ma zapis np. piecioletni i czy nie ma problemu z odczytem?

Pozdrawiam z Nowym Rokiem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Antonina Zobacz posta
    No to teraz jestem mocno zaskoczona z ciekawości sprawdziłam czy nie ma problemu z tymi płytkami a mam ich około 20 DVD i by było szkoda wszystkie zdjęcia stracić ale u mnie wszystko jest ok. wczytują się natychmiast, nagrywane były nagrywarką LiteOn SHM-165H6S
    Skoro uzywasz Lite-On'a, to mozesz uzyc takiego narzedzia, ktore sie zowie KProbe. Sluzy on do testowania jakosci zapisu na plycie. Dobra plyta powinna pokazac po tescie wartosci Pi=7 i Pif=2 (lub mniej). To co pokazywaly mi Emtec'i -- to wolalo o pomste do nieba. Owszem -- czytaly sie poprawnie w nagrywarce, ale w napedach Read Only to juz byla masakra. To co sie dalo odczytac -- kopiowalo sie kilkunastokrotnie dluzej niz np. z Verbatima, a czesc plikow w ogole nie chciala sie skopiowac.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów