Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie D700 - Nowa linia kadrowania ???

Używam puszki D700 od 5 miesięcy, zrobiłem prawie 9000 zdjęć,
    zakładam na nią w zależności od potrzeb Nikkora 14-24 2.8, Nikkora 50 1.4 czasami Sigme 135-400 która została mi z D80. I właśnie dziś fotografując o poranku mgły nad miastem zmieniałem sobie pomiędzy 50-tką, a Sigma... w pewnym momencie zauważyłem "włosa" w każdym razie myślałem, że to jest włos i że wydmucham go potem, przy robieniu kolejnych zdjęć tenże "włos" jakby nieco się wydłużył, a po powrocie do domu okazało się, że na matówce poza klasycznymi liniami kadrowania (obrazek 1) pojawił się fragment... okręgu ? (obrazek 2). Nieco słabiej widoczny niż pozostałe linie i minimalnie bardziej wyraźny na górze niż na dole. CO TO JEST ????? Miał kiedyś ktoś takie efekty ? Zdjęcia wychodzą super, ale...

Dziś pojawiło mi się taki coś na matówce, tak jak narysowałem to na obrazku idealnie przechodzi przez przecinające się pod kątem prostym standardowe linie kadrowania. Ich włączanie/wyłączanie nie powoduje zniknięcia tego czegoś
    Fotograf zakochany w Krakowie

Domyślnie

Lustro Ci nie pękło albo co ?

Domyślnie

A tylko w D3 jest mozliwosc wyswietlania pola krycia DX?

Domyślnie

Nie ma żadnych problemów z lustrem, po prostu w lewej części matówki "narysował się" tzw. okrąg obrazu z formatu DX.....

tak się zastanawiam, robiłem zdjęcia na FX, założyłem 135-400 DX-ową, ale cały czas robiłem zdjęcia na pełnej klatce.... mogło się, w sensie ten kształt okręgu "wypalić" na matówce ?!
    Ostatnio edytowane przez krakowiak79 ; 24-09-2010 o 14:15

Domyślnie

Przecież sie robi DXowa ramka kadrowania... Ale że jak wypalić ? W lustrze ? W Matówce ?

Domyślnie

matowkę można "wypalić" - mój znajomy zostawił D200 z podpiętą 300tką ustawiony w stronę słońca żeby odparować soczewki i wypalił matówkę. teoretycznie logiczne, ale mało kto by coś takiego przewidział.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

może uszkodził się ten element, który jest odpowiedzialny za wyświetlanie tych wszystkich linii i punktów focusa?

Domyślnie

zrobiłem kilka takich zdjęć, że słońcem w górnej części kadru... może faktycznie jak była założona 135-tką "wypaliło" się z jednej strony jej pole widzenia...

Domyślnie

ja bym spróbowal wyjąć matówkę i wtedy się wszystko okaże.
    Wymiana matówki to banał a jej zakup w fixation to grosze.... chyba nawet gdzieś jedną jeszcze mam

Uprawnienia umieszczania postów