Close

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 80

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vim_Woodenhands Zobacz posta
    No, ale wtedy miałem króciutko D80. Więc lekkie podbicie ekspozycji (do +1 EV) i można robić na 3200.
    NIe bardzo rozumiem sens takiego podbijania, przeswietlasz o 1 i potem korygujesz na minus przy wywolywaniu do prawidlowej wartosci? Jesli tak to nie ma sensu lepiej zrobic prawidlowo na 1600, czas naswietlania wyjdzie taki sam, a mozesz stracic informacje w swiatlach.
    D50+Tamron 17-50/55-200/90 macro + SB-800 + SB-26 + (PQI i SANDISK III 2 GB - uszkodzone)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art71 Zobacz posta
    Pewnie w ameryce to jak kit to 18-200VR bo to tylko 1 dzień pracy .... a słabszych obiektywów to tam pewnie nie ma bo nikt ich nie kupuje wszyscy tylko z górnej półki .... bajkiiii
    Niestety w sklepach w USA 18-200VR nie jest osiągalny
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hicks Zobacz posta
    NIe bardzo rozumiem sens takiego podbijania, przeswietlasz o 1 i potem korygujesz na minus przy wywolywaniu do prawidlowej wartosci? Jesli tak to nie ma sensu lepiej zrobic prawidlowo na 1600, czas naswietlania wyjdzie taki sam, a mozesz stracic informacje w swiatlach.
    Podbijam do +1EV (a więc 0,3 lub 0,7 lub 1 EV - zależy od sytuacji) i zazwyczaj nie koryguję do dołu, ewentualnie poprawiam nieco dynamikę przy pomocy krzywych. W zasadzie w ogóle nie ruszam ekspozycji podczas obróbki fotki w Lightroom'ie czy PSP. Świateł nie tracę, bo nie prześwietlam zdjęć, tylko kładę histogram bardziej na prawą stronę. Podgląd fotek po wykonaniu mam ustawiony na wyświetlanie z histogramem, więc rzut oka na wyświetlacz po strzeleniu foty i ew. korekta ekspozycji.
    "Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia nie ubiera tego w słowa" - J. Tuwim
    www.TadeuszTurski.info

Talking a ja jestem pod wrażeniem...

d80-tki, mam ja od wczoraj
    prezent od żony na dzisiejsze urodziny...
    po prostu rewelacja...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elmo Zobacz posta
    d80-tki, mam ja od wczoraj
    prezent od żony na dzisiejsze urodziny...
    po prostu rewelacja...
    Żona z takimi prezentami, czy też aparat?
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie jestem pod wrażeniem decyzji żony...

oczywiście baaaardzo pozytywnym - i jestem niezmiernie i dozgonnie wdzięczny

Domyślnie

no to żona kupiła sobie dozgonną wierność męża...
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

ta dozgonność była już oczywiście wcześniej... alee, aleee...

Domyślnie

"Świateł nie tracę, bo nie prześwietlam zdjęć, tylko kładę histogram bardziej na prawą stronę."

Jezeli i tak korygujesz na histogram, to cala reszta nie ma zadnego znaczenia .

Odnosnie kladzenia na prawa strone, nalezy jednak uwazac na sytuacje zblizone do granicznych, bo mozna sie w ten sposob pozbawic koloru, bez wzgledu na brak przeswietlenia.
    Podsumowujac, im blizej do bialosci najjasniejszemu kolorowi w kadrze, tym bardziej mozna sie zblizyc histogramem do prawej strony, osiagajac jednoczesnie mniejsze szumy w cieniach..
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Ja się również przyłączam do zadowolonych, co zresztą poruszyłem w wątku http://nikon.org.pl/showthread.php?t=24790

Związałem AEL ze spustem migawki (często przekadrowuję) i jest OK.
    D80+MB-D80|Tamron 17-50/2,8|Nikkor 50/1,8|SB-800|Camera Flip Flash Bracket|3 x SanDisk Extreme III 2GB|Kingston Standard 2GB

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów