Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gawronnek Zobacz posta
    najprościej profil sprawdzić w Bridge tam przecież wyświetla się dokładny Exif z parametrami zdjęcia i podanym osadzonym profilem kolorów
    Dzięki za podpowiedź. Sprawdziłem też w nikonowskim Picrure Project i tam wszystko w Exifie jest podane. Czyli z jakiegoś powodu PS nie odczytuje informacji o formacie Adobe RGB. Jakoś sobie z tym poradziłem (częściowo) zmieniając w ustawieniach kolorów->zasady zarzadzania kolorem, pole RGB na "zachowaj osadzone profile" i teraz pyta się otwierając plik jaki profil zastosować i mogę od razu wybrać. Ale to chyba nie tak powinno być...
    D80|Sigma17-70|Sigma 70-300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olafus Zobacz posta
    Ale to chyba nie tak powinno być...
    tak byc powinno.
    ustaw zeby sie pytal o wybor profilu i wybieraj przy otwieraniu profil osadzony w pliku.
    ps sie pyta, bo masz profil ustawiony w preferencjach zarzadzania kolorem inny od tego osadzonego w pliku. profil adobe rgb z fotoszopa, a profil adobe rgb z aparatu to dwa rozne profile. roznia sie... nazwa (np. "Adobe RGB (1998 )" vs. "Nikon Adobe RGB 4.0.0.3000") a przynajmniej mozemy miec nadzieje ze roznia sie tylko nazwa dlatego bezpieczniej jest wybrac ten osadzony w pliku. jesli nie chcesz zeby ps sie pytal to w jego "working space" (czy jakos tak) ustaw ten profil nikonowski (powinienes miec go na liscie wyboru, jezeli instalowales jakis nikonowski soft) - wtedy profil "roboczy" bedzie _identyczny_ jak profil z pliku i ps sie nie bedzie "plul"...

Domyślnie

O to właśnie chodziło!!! Teraz rozumiem w czym problem. Nie mam opcji nikonowskiego rgb w łorking spejsie, ale jeszcze z tym pokombinuje.
    Dzięki.
    D80|Sigma17-70|Sigma 70-300

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów