Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Domyślnie

No właśnie, i Jacek_Z i R mają rację. Karolino piszesz
    Podobnie z fotami z wesela - no chyba że każda jest z innego pomieszczenia...? - niemożliwe!
    i jesteś blisko sedna, tylko tyle że mi chodzi o fakt, że zdjęcia wychodzą o różnym zabarwieniu z tego samego pomieszczenia. A powodem jest różne ustawienie głowicy lampy, a nie np. kolor ściany. Stojąc w jednym miejscu i fotografując młodą parę z lampą na wprost robisz zdjęcie dobre, z lampą ustawioną na 45 stopni - za niebieskie, a z lampą powiedzmy na 90 stopni - zdjęcie jest też dobre. Może poprostu wyłączyć 3D?

Domyślnie

no to miala byc jedna z nowinek ittl. przedblysk mial mierzyc swiatlo zastane (warunki ekspozycji) i dobierac odpowiedni WB (dla kazdej klatki osobno). przedblysk mial wlasnie uwzgledniac kolory otoczenia i dawac skrzynce czas na pomiary... tylko jakos to nie dziala jak powinno. MZ lepiej ustawiac na pioruna i pozniej korygowac delikatnie niz walczyc z tym co sam zmierzyl. Mowiac szczerz, najlepsze efekty zarowno naswietleniowe jak i kolorystyczne udalo mi sie uzyskac przy pomocy sb-28 ustawionej na A (komputer lampy naswietla scene). tyle, ze to sie sprawdza z obiektywami staloogniskowymi. trzeba tez pamietac o zmianie parametrow na lampie po zmianie na body. nieco uciazliwe, ale dziala poprawniej.

Domyślnie

nobco - MZ zly WB jest wynikiem zlego pomiaru ekspozycji. suknia slubna przewaznie dziala jak srebrna blenda, odbija bardzo swiatlo. lampa mierzy to zastane (po przedblysku) swiatlo i nie doswietla sceny tak jak potrzeba. zdjecie niedoswietlone jest niebieskie (kto robil zdjecia na negatywach to wie jak sie z tym walczy na labie pozniej).
    ustawiajac glowice w gore nie lapiesz tyle swiatla odbitego powiedzmy od sukni. scena jest poprawniej naswietlone a co za tym idzie cieplejsze.

Domyślnie

niestety taki opis zjwiska nie tłumaczy tego co sie dzieje.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacek_Z, wielu rzeczy nie powinno byc ale pewnych rzeczy nie oszukasz. systemy pomiarowe nie wiedza czy to co naswietlasz jest suknia slubna w ciemnym kosciele, czy sloncem wpadajacym przez wejscie do jaskinii dobiera jakies tam parametry wg jakiegos tam algorytmu czy sceny wzorcowej zapisanej w pamieci... (tak mi sie wydaje).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nobco Zobacz posta
    Karolino piszesz i jesteś blisko sedna, tylko tyle że mi chodzi o fakt, że zdjęcia wychodzą o różnym zabarwieniu z tego samego pomieszczenia. A powodem jest różne ustawienie głowicy lampy, a nie np. kolor ściany. Stojąc w jednym miejscu i fotografując młodą parę z lampą na wprost robisz zdjęcie dobre, z lampą ustawioną na 45 stopni - za niebieskie, a z lampą powiedzmy na 90 stopni - zdjęcie jest też dobre. Może poprostu wyłączyć 3D?

No ja to rozumiem.
    I zakładam, że chciałbyś aby te różnie zabarwione foty wyglądały wszystkie tak samo - więc nadal podtrzymuję to co napisałm wcześniej - NEF- potem, w programie do obróbki ustalenie takiego WB jakie Ci odpowiada - (temp. barwowej) dla pierwszej fotki a potem "zadanie" tego WB dla reszty fotek, które mają mieć ta samą kolorystykę - i dla programu to nie ma znaczenia czy tych fotek jest 5 czy 500! Program zrobi to za Ciebie automatycznie i nawet bez Twojej obecności - wystarczy że pokażesz mu jaki WB Cię zadowala na jednej fotce i zaznaczysz wszystkie które mają mieć ten sam WB.
    Ostatnio edytowane przez jm ; 27-12-2006 o 16:02

Domyślnie

Karolina, a czy program (a jaki masz na mysli?) spośrod tych powiedzmy 500 poprawi tylko te zaniebieszczone i zostawi dobre, czy skoryguje w jakiś tam sposób wszystkie?

Domyślnie

wszystkie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nobco Zobacz posta
    Karolina, a czy program (a jaki masz na mysli?) spośrod tych powiedzmy 500 poprawi tylko te zaniebieszczone i zostawi dobre, czy skoryguje w jakiś tam sposób wszystkie?
    Zależy - albo wybierasz jedną z fotek - taką z właściwym zabarwieniem i "zadajesz" ten WB dla reszty albo jeśłi uznasz, że żadna Ci nie odpowiada - dobierasz swój własny WB i zadajesz go do wszytskich fotek - czyli wszystko zależy od Ciebie! Ja to robie porgramem Capture One. Podejrzewam że inne wywoływarki NEFów działają podobnie.

PS zresztą to działanie C1 jest obrazkowo pokazane przy uruchamianiu programu
    Ostatnio edytowane przez jm ; 27-12-2006 o 16:17

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów