Problem w tym że nie pasował do M50. Chciałem kupić, ale sprzedawca w sklepie powiedział że nie pasują. Sami wcześniej nie sprawdzali, ale mieli sporo zwrotów od klientów. Ponoć spadały.Zamieszczone przez adolfik9501
Szukaj
Problem w tym że nie pasował do M50. Chciałem kupić, ale sprzedawca w sklepie powiedział że nie pasują. Sami wcześniej nie sprawdzali, ale mieli sporo zwrotów od klientów. Ponoć spadały.Zamieszczone przez adolfik9501
No popatrz, producent (Metz) nie wie, że lampy się różnią i oferuje ciągle ten sam dyfuzor (Mecabounce 58-90)Poza tym M48 i 50 mają tę samą obudowę, zmiany obejmowały stopkę i wnętrze.
Co do sprzedawców to ja kiedyś słyszałem, że Canony "mają lepszą głębie ostrości" od Nikonów
Z tanimi zamiennikami ze wschodu czasami jest właśnie tak, że się trzymają ledwo co, stąd ewentualne zwroty.
Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
Też to wydalało mi się dziwne... Może ci w sklepie mialei jakiś wadliwy towarTak czy inaczej dobrze przed zakupem sprawdzić czy pasuje do lampy
![]()
Runda po sklepach (Vobis, Sferis, Empik, Fotojoker, Kodak, Saturn i Komputronik) właściwie nic nie wniosły.
W Komputroniku usłyszałam jedynie że byłyby, ale jedynie na zamówienie internetowe.
W Saturnie facet powiedział, że jakby co, to szukać tylko po sklepach internetowych, bo tak to nigdzie się nie znajdzie, ew. w salonach fotograficznych, ale też może być ciężko.
* Nikon D90 * N. 18-105 * N. 50mm f/1.8D * Metz 50 AF-1 *
Mam zaprzyjaźnione sklepy fotograficzne i właśnie od nich wiem, że nie było jeszcze (gdy kupowałam) dyfuzora na 50-tkę, z kolei inny polecił właśnie LumiQuest i stamtąd miałam na próbkę kilka do przymierzenia, ale spadały. :/
Zamierzam szukać i szukać, bo termin mam za tydzień dopiero, ale nie wiem jak to wyjdzie.
* Nikon D90 * N. 18-105 * N. 50mm f/1.8D * Metz 50 AF-1 *
Ile razy trza powtarzać, że do M50 pasuje mydelniczka od M48/58? Znajdź sobie model Stofena na stronie producenta mydelniczek: http://stofen.com/misc/productfind.asp. Dziwnym trafem za każdym razem wyjdzie OM-MZ80... A to, że komuś nie spasował idealnie tani zamiennik z Azji to taki urok zamienników - są lepsze i gorsze.
Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
Witam wszystkich .Chciałem odgrzebać tema ,bo nie ma sensu zakładać nowego wątku .Czytałem wasze wszystkie wypowiedzi na temat METZA ,i wygląda ona na godną zaufania .Ale moje pytanie jest o METZ 58 AF-1, czyli o lampę z dwoma palinkami .Jak to się sprawdza w praktyce ?.I czy też jest tak samo niezawodna co 50 Af-1 ?.Nie ukrywam że zmieniłem system, na N nie dawno i staram sie uczyć nowych rzeczy . Poszukuję lampy której, nie trzeba był wymieniać za jakiś czas, bo okaże sie za słaba .Pozdrowienia dla wszystkich .
Zakupilem wlasnie lampe metz 50 AF-1 do aparatu nikon d5100. Po podlaczeniu lampy do aparatu i kreceniu zoomem lampa zmienia zoom automatycznie. Problem pojawia sie jak zmienia sie z 85 na 105. Zoom zaczyna przeskakiwac pomiedzy 85 i 105. Trwa to roznie od 1 nawet do 3 sekund. Czy to normalne?? Dodam jeszcze ze po odlaczeniu lampy od aparatu i zmianie zoomu manualnie lampa zachowuje sie ok przechodzi plynnie przez caly zakres zoomu.
Raczej nie. U mnie się tak nie dzieje.
Przestaw lampę na format DX /funkcja S Zoom/ i zobacz co wtedy będzie.
Oczywiście jest to możliwe jeżeli 5100 przesyła informacje o rozmiarze matrycy, a tego nie wiem.
Ostatnio edytowane przez megamind ; 18-07-2011 o 21:05
Skontaktuj się z nami