Close

Strona 12 z 28 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 279

Wątek: Metz 50 AF-1

Domyślnie

Witam, czy tam lampa jest w pełni zgodna z systemem Nikona. Zastanawiam się co dokupić do mojego Nikona D80. Wcześniej zastanawiałem się nad SB-600. Interesuje mnie na chwilę obecną sterowanie błyskiem z lampy wbudowanej w aparat jak i później sterownie radiowe przy wykorzystaniu kilku lamp.

Jak jest z tym zoomem, bo to ciężko rozstrzygnąć mam obiektyw Sigma 17-70 i Nikona D80. Czy po ustawieniu zoomu na 70 lampa odczyta to jako ogniskową 105 i właściwie pokieruje błyskiem czy może będzie to nadal 70 i resztę światła się zmarnuje. Co więc będzie dla ogniskowej 17mm.

Oszczędny w słowach Awatar dominicus
    Miasto
    Warszawa/Brwinów

Domyślnie

Lampa ładnie pracuje w CLS bo chyba o to Ci chodzi. Używam z D90 i nie ma powodów do narzekań. Zoom jest podany dla pełnej klatki więc w zasadzie nie masz się czym martwić, ale może niech ktoś mądrzejszy wypowie się w tym temacie.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Holandia (czasowo)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anghan Zobacz posta

Jak jest z tym zoomem, bo to ciężko rozstrzygnąć mam obiektyw Sigma 17-70 i Nikona D80. Czy po ustawieniu zoomu na 70 lampa odczyta to jako ogniskową 105 i właściwie pokieruje błyskiem czy może będzie to nadal 70 i resztę światła się zmarnuje. Co więc będzie dla ogniskowej 17mm.
    Nie rozumiem dlaczego ustawienie zooma na 70 lampa miała by odczytać jako 105 aby dobrze skierować światło ??

Domyślnie

Wydaje mi się, że jeśli ustawimy obiektyw na 70 to w wypadku matrycy DX (Nikon D80) musimy pomnożyć wartość ogniskowej x1,5, ponieważ taki jest mnożnik matrycy. Stąd pytanie o ogniskową 105 u mnie i wątpliwość czy lamap na skrajnych ustawieniach obiektywu będzie działać prawidłowo

Lampa ładnie pracuje w CLS bo chyba o to Ci chodzi. Używam z D90 i nie ma powodów do narzekań. Zoom jest podany dla pełnej klatki więc w zasadzie nie masz się czym martwić, ale może niech ktoś mądrzejszy wypowie się w tym temacie.
    Dokładnie nie znam się na systemach sterowania błyskiem, ale w przypadku D80 doczytałem, że jest możliwość sterowanie błyskiem z lampy wbudowanej w aparat pozostałymi lampami. Nie mam niestety możliwości wyzwalania ich radiowo i chciałem spytać czy taka funkcjonalność działa.

Tak przeglądam to forum dotyczące Metz 50 AF-1 i 48 jako alternatywa dla SB-600 i wygląda jakby te lampy nie miał żadnych minusów w porównaniu do Nikonowskiej podstawy, także w perspektywie zakupu nikonowksich lampa master w późniejszym czasie.

Czy ta lampa jest w czymkoliwek gorsza od SB-600. Brakuje jakiejkolwiek funkcjonalności?

Dzięki za szybkie odpowiedzi

Oszczędny w słowach Awatar dominicus
    Miasto
    Warszawa/Brwinów

Domyślnie

Wydaje mi się, że jeśli ustawimy obiektyw na 70 to w wypadku matrycy DX (Nikon D80) musimy pomnożyć wartość ogniskowej x1,5, ponieważ taki jest mnożnik matrycy.
    W zasadzie ogniskowa dalej jest taka sama, zmienia się tylko pole widzenia obiektywu
    Dokładnie nie znam się na systemach sterowania błyskiem, ale w przypadku D80 doczytałem, że jest możliwość sterowanie błyskiem z lampy wbudowanej w aparat pozostałymi lampami.
    Spokojna głowa, będzie pieknie działać. Lampę możesz wyzwolić nawet dowlnym kompaktem z wbudowana lampą ponieważ posiada ona fotocelę (tryb servo), ale wówczas pracujesz z lampą w trybie manualnym, podobnie jak z wiekszością wyzwalaczy radiowych.
    Czy ta lampa jest w czymkoliwek gorsza od SB-600. Brakuje jakiejkolwiek funkcjonalności?
    Co to za pytanie Są tacy co twierdzą że to SB600 jest gorszą lampą, ale sa też "fanatycy" systemowi którzy korzystają tylko z lamp systemowych i cała reszta jest be
    Kupując 50 AF-1 dostajesz "gołą" lampę, w przypadku sabinek dodawane są akcesoria np. podstawka pod lampę.

Domyślnie

Witam
    Mam takie pytanko w kwestii dystrybucji i zakupu
    Mogę tego Metza kupić w dobrej cenie w sklepie internetowym ale dystrybucja europejska
    sprzedawca twierdzi że dwa lata gwarancji - różnica w cenie 70 zł taniej
    nie jest to jakaś mina ?
    Podpis zgodny z regulaminem forum

Domyślnie

(...)
    Dokładnie nie znam się na systemach sterowania błyskiem, ale w przypadku D80 doczytałem, że jest możliwość sterowanie błyskiem z lampy wbudowanej w aparat pozostałymi lampami. (...)
    To jest właśnie CLS/AWL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wonito Zobacz posta
    Witam
    Mam takie pytanko w kwestii dystrybucji i zakupu
    Mogę tego Metza kupić w dobrej cenie w sklepie internetowym ale dystrybucja europejska
    sprzedawca twierdzi że dwa lata gwarancji - różnica w cenie 70 zł taniej
    nie jest to jakaś mina ?
    Zapytaj sprzedawcę gdzie będziesz w razie usterki naprawiał lampę. Jeśli będzie twierdził, że w Polsce w FT to zadzwoń tam i zapytań, czy będą realizować gwarancje od tego sprzedawcy.

Domyślnie

Jeśli coś się zepsuje to reklamacja do nich a oni załatwiają z prducentem temet.
    Podpis zgodny z regulaminem forum

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wonito Zobacz posta
    Jeśli coś się zepsuje to reklamacja do nich a oni załatwiają z prducentem temet.
    Niech zgadne firma jest z Bydgoszczy i zaczyna sie na litere R
    Sam sie zastanawiam nad kupnem z tego sklepu

pozdro
    Trzy aparaty spod znaku N i "troche" szpeja do nich....

www.michalak24.pl

Strona 12 z 28 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów