Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Domyślnie

Czy to normalne, że przy 17mm obiektyw rzuca cień na dole zdjęcia przy lampie? Chyba na celowniku będzie kolejna zabawka imieniem Sabinka...

Domyślnie

Dokładnie tak jest, jak się używa lampę wbudowaną. Ja mam tak samo.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa/Krzepice

Domyślnie

Odepnijcie osłonę przeciwsłoneczną i cień zniknie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ck_dezerter Zobacz posta
    Dokładnie tak jest, jak się używa lampę wbudowaną. Ja mam tak samo.
    a ja tak nie mam
    D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mikita Zobacz posta
    Witam,
    chciałbym dokupić jakiś dobry spacerzoom do D80 (cele ogólno-rodzinne ), czasem jakiś wyjazd w Tatry. Obecnie focę tylko N 50/1.8. Zdjęcia robi super, ale szerszy kąt by się przydał. Z czasem w planie 85/1.8 i później pewnie jakieś tele.

Myślałem nad T 17-50/2.8. Czy to dobry wybór? Co alternatywnie? Może S 10-20?

Pozdrawiam,
    Michał
    Jestem byłym użytkownikiem D80. W pierwszym zestawie miałem T 28-75 2.8 i sporo się nastresowałem z tym obiektywem. Na temat faktu, że trzeba trafić na dobra sztukę nie będe sie rozwodził - to oczywiste, "powtarzalność" Tamronów jest legendarna.
    Czy T17-50, czy T28-75 to jednak nie są Nikkory AF-S i będą miały mniejsze lub większe problemy z dokładnością AF na D80.
    Trochę szkoda kupować ostry i jasny obiektyw, z którego nie skorzystasz bo AF nie trafi idealnie (a jeśli nie chcesz korzystac głównie z przysłony 8 to AF musi trafiać).
    Do D80 ja bym nie kupował nic innego niż Nikkor AF-S. Wg mnie lepiej mieć celny AF z minimalnie gorszym optycznie obiektywem. Poza tym Nikkory pod względem kontrastu, kolorów to bajka nie dla Tamrona. Jeśli teraz masz N50/1.8 to kupisz Tamrona i nie będziesz go chciał używać.
    Pozdrawiam,
    Ostatnio edytowane przez fraktal-im ; 05-11-2010 o 17:02

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fraktal-im Zobacz posta
    Jestem byłym użytkownikiem D80. W pierwszym zestawie miałem T 28-75 2.8 i sporo się nastresowałem z tym obiektywem. Na temat faktu, że trzeba trafić na dobra sztukę nie będe sie rozwodził - to oczywiste, "powtarzalność" Tamronów jest legendarna.
    Czy T17-50, czy T28-75 to jednak nie są Nikkory AF-S i będą miały mniejsze lub większe problemy z dokładnością AF na D80.
    Trochę szkoda kupować ostry i jasny obiektyw, z którego nie skorzystasz bo AF nie trafi idealnie (a jeśli nie chcesz korzystac głównie z przysłony 8 to AF musi trafiać).
    Do D80 ja bym nie kupował nic innego niż Nikkor AF-S. Wg mnie lepiej mieć celny AF z minimalnie gorszym optycznie obiektywem. Poza tym Nikkory pod względem kontrastu, kolorów to bajka nie dla Tamrona. Jeśli teraz masz N50/1.8 to kupisz Tamrona i nie będziesz go chciał używać.
    Pozdrawiam,
    Podpisuję się pod powyższym! Miałem dokładnie to samo z T28-75/2.8- żeby było można mówić o ostrości, trzeba było go przymknąć do co najmniej 5.0. Wydaje mi się, że chyba nawet lepsza od Tamrona jest Sigma 18-50/2.8, ale Nikkor oczywiście będzie najlepszy.
    Inną sprawą jest AF w D80, który moim zdaniem jest po prostu słaby... U siebie mam porównanie pracy tych samych obiektywów na D80 i D100. W D100 AF działa o wiele lepiej i pod wzgledem szybkości, i celności.
    Nie pomoże sprzętu kupa, jak fotograf d...a...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fraktal-im Zobacz posta
    Pozdrawiam,
    A ja się zupełnie nie zgodzę. Mam to co w stopce już od dłuższego czasu i mogę powiedzieć, że jedyne co mogę zarzucić T 17-50 (i T90), to jest jego wolniejszy AF w stosunku do reszty szkieł, co akurat nie każdemu musi przeszkadzać. Owszem, zdarza się, że czasem na zdjęciu ostre otrzymam nie to, co ostre być miało, ale u mnie to akurat wynika z operowania małą głębią i przekadrowywaniem. Kolorystka za to zdecydowania bardziej odpowiada mi ta, którą prezentuje Tamron.
    Każdy musi sam się przekonać, co mu pasuje.
    D750, D300s, D80, N 18-200 VR, T 12-24/4, T 17-50/2,8, N 35/1,8, N 50/1,8D, T 90/2,8, N 70-300VR, N 24 - 70/2,8, DRF-14, SB-800 i masa starych manuali M42.

Oszczędny w słowach Awatar daromax
    Miasto
    Oświęcim/Kraków

Domyślnie

A ja też dołączę do grona polecających zakres 18-200, a jeśli Nikon 18-200 VR faktycznie za drogi można popatrzyć na Sigmę 18-200 HSM OS AF, tańsza, sam posiadam, zacne szkiełko, mogło by być jaśniejsze, ale na spacerzoom zupełnie wystarczy, mi sprawdza się w tej roli rewelacyjnie, można uchwycić co tylko się chce. Wiadomo często zanim zmienisz 17-50 na coś dłuższego to jakiś zwierzak czy co tam chcesz złapać już może ucieć. A tutaj nie ma tej potrzeby zmiany szkiełka, no i plecki bardziej odpoczywają, mniej ciężarków
    Coolpix P300 - mały....ale WARIAT !!!

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów