Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Smile rozmowa z modelką

jako, że powoli kończą się w moim towarzystwie zapasy koleżanek, którym nie robiłem zdjęć, postanowiłem się zainteresować możliwością porobienia zdjęć dziewczynom, które mają pozakładane konta na portalach typu maxmodels.pl
    Mam pytanie do co bardziej ogarniętych użytkowników, a w szczególności tych, którzy byli w podobnej sytuacji do mojej.

Czy umawiając się z dziewczyną na zdjęcia, aranżowaliście wcześniej spotkanie, na którym mogliście sobie na spokojnie w 4 oczy pogadać o wizji na sesję? Przeczuwam, że może to być dobre posunięcie, bo to niby jak już się człowiek pozna to trochę luźniej itp, ale czy przypadkiem nie przesadzam z tym budowaniem relacji?

Z drugiej strony, nie wiem czy jak pójdę na żywioł i pierwsze spotkanie będzie miało miejsce jak już będziemy robić zdjęcia, to czy nie wyjdzie kicha (pomijam to, że parę gniotów, niezależnie od sytuacji i tak MUSI być ).

Co do samych zdjęć to chodzi o portret, a nie żadne golizny :P

Zdarzyło się wam, że robiliście zdjęcia modelce bez żadnych rozmów face to face i byliście później zadowoleni z efektu, albo czuliście, że mogło by być lepiej, bo się modelina trochę spinała?

PS. Trochę to brzmi jak list do redakcji Cosmopolitana :P
    D610 + SY14/2.8 + 35/1.8G DX + 50/1.8D + SB900
    <a href="http://pawelkozera.pl/">moje www</a>

Oszczędny w słowach Awatar Mikee
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Czy umówienie się na spotkanie musi oznaczać coś poważniejszego ? Spotkanie jak spotkanie.

Domyślnie

chodzi o to, że można się spotkać, albo dać sobie siana i po prostu się ustawić na zdjęcia. a w samym spotkaniu też nie ma nic wyjątkowego, przy czym jak się mieszka na zadupiu, albo jest się mało mobilnym, to trzeba kombinować

Domyślnie

Wcześniejsza rozmowa może Cię albo zdyskredytować w oczach modelki albo sprawić, ze od tej pory będzie do Ciebie wydzwaniać i dopytywać się o termin sesji. Wszystko zależy od Ciebie.

Pamiętaj, że taka rozmowa to nie tylko budowanie relacji, ale również ważna informacja dla Ciebie, czy taką osobę wogóle warto na sesję zapraszać.

Domyślnie

A nie lepiej od razu umówić się na zdjęcia, ale uświadomić modelce, że jeśli nie ma doświadczenia to może być trochę napięta atmosfera? Jeśli wyjdzie kiszka to umówicie się ponownie na powtórkę sesji.
    Pozdrawiam.
    Darek Bagiński.
    Blog

Domyślnie

Polecam jednak wcześniejszą rozmowę z modelką. Staram się zawsze tak robić i dobrze na tym wychodzę. Przede wszystkim zdjęcia modelki jakie oglądasz w jej portfolio są w 99% obrabiane. Warto zobaczyć jak dziewczyna wygląda na żywo. Poza tym takie spotkanie często powoduje, że pojawiają się dodatkowe pomysły. Warto posłuchać czy modelka ma pomysł na siebie, czy tylko chce zdjęcia na NK. Po spotkaniu też będziesz wiedział czy umowa jest niezbędna czy można ją sobie darować.

Domyślnie

Nie wyobrażam sobie wziąć kogoś przed obiektyw bez wcześniejszej rozmowy na żywo. a) to nie martwa natura i fotografując ludzi fotografuje się też to co mają w sobie, jeśli nic nie mają to nawet PS nie pomoże. b) zawsze zamiast modelki (bez wstępnej rozmowy) może przyjść 5 misiaków i zabrać Ci sprzęt, choć tutaj teoretycznie rozmowa też nie wyklucza takiego elementu. Osobowość, osobowość i jeszcze raz osobowość a tę widać tylko w rozmowie.

Domyślnie

Wcześniejsze spotkanie jest potrzebne. Jak zobaczysz dziewczynę na żywo to może Ci się odwidzieć robić jej zdjęcia... hehe Niestety większość dziewczyn nie chce sie spotykać bo od razu będzie uważać że chcesz je na jakąś "randke" wyciągnąć. Takie dziewczyny zazwyczaj sa "początkującymi" "modelkami" i uważają że przyjdą się powyginać a fotograf zrobi całą reszte.
    D600 | D750 | D7200 ||| 35/1.4 ART | 50/1.4 ART | 18-35/1.8 ART | 85/1.8 G | 135/2 D | 17-35/2.8 | 24-70/2.8 | 70-210/4
    było: D700 | D3100 | D5200 | CoolPix8800 | 14/2.8 HSM | 28/1.8G | 35/1.8 G DX | 50/1.5 HSM | 85/1.8 D | 135/2 bez D | 12-24/4.5-5.6 HSM | 28-200 D i G | 18-105 G | 18-200 G | 28-300 G | 200-500/5-6.3

Domyślnie

Z takimi dziewczynami jest różnie.
    Generalnie preferuje spotkanie przed sesją i rozmowe. W dniu sesji są wtedy mniej spięte bo już mnie "znają", chodź bywają wyjątki. Miałem kilka sesji z dziewczynami których wcześniej nie poznałem i sesja wyszła rewelacyjnie.
    Tak naprawde wszystko zależy od modelki. Jeżeli jest otwarta na ludzi i swobodnie czuje się przed obiektywem to żadne spotaknia nie są potrzebne.
    D300+MB-D10| N18-55 | 35/1.8 | 50/1.8 | SY85/1.4 | SB-900 | Flipside 400 | MF 055XPROB | 2x YN 560 | RF-602 | F&V |

Domyślnie

i zostałem utwierdzony w swoim przekonaniu

co do samych dziewczyn to zawsze można skorzystać z opinii, które są wystawiane w ich profilach, przy czym patrząc na poziom komentarzy na choćby maxmodels.pl, stwierdzam, że pojęcie dobrej współpracy też może być różnie interpretowane

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów