Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grand. Zobacz posta
    Czyli wyostrzone w bzruch na AF-C byłby łepek ostry?
    To było 70-300

Z 50 i 35 jest TAK SAMO, ale i tak oswietlałem sobie lampa. Tyle że czasy były 1/200 - 1/500

z 35/50 bez lampy są takie sobie, sztuczne oswietlenie dało dzisiaj lepszy kolorek. Z kolei na poprzednim koncercie leciałem bez lampy.
    Ostrz tam gdzie chcesz, tylko w AF-C co by sam sobie poprawki wprowadzał. Sam piszesz, że także na 1/200 - 1/500 też lipa była. Pani się rusza po scenie, wygina, a AF-S łapie ostrość raz, a chwilę potem robi zdjęcie, w AF-C łapie ostrość do momentu zrobienia zdjęcia.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Exposure Time = 1/400"
    F Number = F1.8
    Exposure Program = Aperture priority
    ISO Speed Ratings = 2500

Nadal za króki czas? I też kiszka...
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

Exposure Time = 1/400"
    F Number = F1.8
    Exposure Program = Aperture priority
    ISO Speed Ratings = 2500

(...)

Nadal za króki czas? I też kiszka...
    Hmm, tak szczerze mówiąc to nie widzę co tu jest ostre... (lewa rękawiczka?). Nie wygląda to dobrze, może rzeczywiście AF nie wyrabia...

EDIT: Proponuję test w domu: osobnik do lekkiego gibania się pod lampą/żyrandolem i D90 w AF-S i AF-C

Domyślnie

Na pewno było ostrzone "na łepek" bo w pionie zawsze ostrze na góre. Nic tu nie jest ostre i w tym problem.

Edit:
    Za 20 minut wyniki testu. Użyć lampy czy iso 2000 i światło zastane?
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

Na pewno było ostrzone "na łepek" bo w pionie zawsze ostrze na góre. Nic tu nie jest ostre i w tym problem.

Edit:
    Za 20 minut wyniki testu. Użyć lampy czy iso 2000 i światło zastane?
    Im więcej danych tym lepiej Lampa tylko może zamrozić ew. ruch obiektu. I nie zapomnij zrobić zdjęć statycznych, gdy obiekt robi za pomnik.

Domyślnie

Fotek niestety nie udpostępnie, "osoba" bardzo się upiera Ale spostrzeżenia owszem. Wiem przynajmniej że nie tylko mi "wydaje się" że nie jest ostro.
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

ja tam przy zdjęciu nr 2 nie widzę większych odchyłów. 50 przy 1.8 może generować taki obrazek. Wg mnie ostrość jest tam gdzie powinna. Generalnie trudno powiedzieć coś bez nef-a.

Szanuję tylko tych którzy szanują mnie, a reszta na kran może wskoczyć mnie.

FX | N50 1.8G | N14-24 2.8 | N24-70 2.8 | N70-200 2.8 VR II | SB-800 | WWW | BLOG

Domyślnie

Fotek niestety nie udpostępnie, "osoba" bardzo się upiera Ale spostrzeżenia owszem. Wiem przynajmniej że nie tylko mi "wydaje się" że nie jest ostro.
    Najważniejsze są wyniki eksperymentu

Cytat Zamieszczone przez D_Z_I_A_D_E_K Zobacz posta
    ja tam przy zdjęciu nr 2 nie widzę większych odchyłów. 50 przy 1.8 może generować taki obrazek. Wg mnie ostrość jest tam gdzie powinna. Generalnie trudno powiedzieć coś bez nef-a.

(...)
    Faktycznie na tej wersji wygląda OK, tym bardziej, że F1,8. Oryginał daje więcej w tej kwestii do rozpoznania niźli pomniejszony obrazek.

Domyślnie

Powiem tak:

Test w poziomie - czasy 1/200:
    50/1.8 - Szału nie ma, obrazek jest sam w sobie mało ciekawy, tak jak wcześniej. Może przy 1.8 tak ma? Przymkniecie.. ale do ilu w koncu? Przeciż to ma być "Jasne stałka", nie w tym rzecz żeby przymykać do 4 żeby byłą "żyleta"
    18-105 - AF-S - Raz nie trafił kompletnie, pozostałe średnie. - AF-C, lepiej

Test w pionie - czasy 1/200:
    50/1.8 - Kiepsko. Bardzo kiepsko
    18-105 - Fajnie, nawet bardzo

Warunki - Osoba przemiszczałą sie w różne strony + i ja starałem siezmylić AF krązac przód/tył ale trzymając punkty na tłowiu (cntrum) i głowie (lewy drugi od środka)

Edit:

Tutaj z pleneru, ostrosć na oczęta i centralny pkt. Tryb Af, nie pamietam, ale w tedy i ja i modelka byliśmy w miarę nieruchomo. Też mam wrażenie że jest nie ostro.

Nie wiem, fotki z 50 mi nie leżą. Z 35 bedzie zapewne tak samo. Sprawdzałem wszystko na tablicach, bateryjkach i niby "ok". Nawet w plenerze w portretach 50 potrafi brzydko spieprzyć ostrosć. Przymknięcie do 5 nie załatwi sprawy, nie po to kupowałem z F/1.8 żebt cykać na 4 czy 5.
    Ostatnio edytowane przez Grand. ; 11-09-2010 o 23:20
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

(...) Nawet w plenerze w portretach 50 potrafi brzydko spieprzyć ostrosć. Przymknięcie do 5 nie załatwi sprawy, nie po to kupowałem z F/1.8 żebt cykać na 4 czy 5.
    Spotkałem się z teorią, że 50/1.4 jest najostrzejsze w przedziale 2.0 - 4.0, a 50/1.8 w przedziale 4.0 - 8.0.

Generalnie, z tego co mówisz, wygląda na to, że korpus może mieć problem z AF. Poczytaj jeszcze o bocznych polach AF (które jest pionowe/poziome), zrób kilka testowych fotek na spokojnie w terenie i domu, no a potem jak rzeczywiście okaże się, że jest nie OK to pozostanie kalibracja korpusu.

EDIT: Ocenę ostrości dla dużych dziur to się na oryginałach powinno przeprowadzać nie na miniaturkach

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów