Wymagam :
- obiektyw szerokokątny ---(czyli coś od ogniskowej 10 mm/11mm?) szkło używane kosztuje około 1400-1500 zł nówka ponad 2 więc na puszkę zostaje albo nic, albo niewiele
- dobra ergonomia - gumowy uchwyt - antypoślizgowy----do wyboru do koloru od d50 wzwyż,
- możliwości ostrzenia pierścieniem ---- no trochę dziwne, wyobrażasz sobie kompaktowe klikanie strzałki w górę i dół przy manualnym ostrzeniu w lustrzance? BO JA SZCZERZE RACZEJ NIE....Skąd to pytanie w ogóle???KAŻDE SZKŁO MA TAKĄ MOŻLIWOŚĆ
- prostej obsługi - intuicyjna ----- każdy nikon
- czasów 1/4000 i krócej, 1/30 i dłużej ---- z tym nie ma problemu
- stabilizacja i silnik autofocusa - obiektyw/body----- szkła są tylko ze stabilizacją, puszki d50,d70,d70s,d80,d90 wzwyż mają silnik af,niższe nie....
- pewne trzymanie - możliwość pewnego chwytu za obiektyw --- możliwość pewnego uchwytu za obiektyw to daje dopiero 70-200 f2,8
- duży wizjer - większy od wizjera w Fuji S1500 --- każda lustrzanka będzie miała lepszy
- lepsza jakość zdjęć od Fuji--- z tym też raczej najprostsza lustrzanka przebija fujika
- małe szumy przy ISO 800 i 1600----- na 10mln ccd będzie gorzej, więc lepiej cmos, ale to już albo d5000, albo d90
reasumując.....duże wymagania, a kasy mało.....za tą cenę, to kupisz już dobre body d90,niskie szumy dobra ergonomia,wizjer ok,silnik af, ale na szkła nie wystarczy....więc d90 odpada...
d80---dobry kandydat....cena 1300-1500 zostaje trochę na szkło....ergonomia ok,silnik af,wizjer ok, z szumami troszkę gorzej, ale odpowiedz sobie na pytanie ile razy w życiu potrzebowałeś, lub będziesz potrzebował zrobić np odbitkę w formacie np 30/45....
jeżeli nie za często, to szumem się nie przejmuj....
d70/d70s..... chodzą po około 1000zł
d50---koło 700-800zł
d80,d70,d70s,d50 polecę jak najbardziej (z rozsądnym oczywiście przebiegiem), pamiętaj , jeszcze o kupnie akcesoriów....
-karta
-jakiś filtr
-drugi aku
-pokrowiec/torba/plecak opcjonalnie
-statyw
-pilot
za to 200-300 zł raczej nie zapłacisz....więc jeśli chcesz zmieścić się w budżecie, weź to pod uwagę.....
aaaa jeśli chcesz nowy sprzęt, to co najwyżej będzie stać Cię na d5000 z 18-55, lub na d3000 z 18-105...
to co napisałem powyżej dotyczyło sprzętu oczywiście używanego....
mam nadziej, że coś pomogłem
pozdrawiam
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami