Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Domyślnie

Wymagam :
    - obiektyw szerokokątny ---(czyli coś od ogniskowej 10 mm/11mm?) szkło używane kosztuje około 1400-1500 zł nówka ponad 2 więc na puszkę zostaje albo nic, albo niewiele
    - dobra ergonomia - gumowy uchwyt - antypoślizgowy----do wyboru do koloru od d50 wzwyż,
    - możliwości ostrzenia pierścieniem ---- no trochę dziwne, wyobrażasz sobie kompaktowe klikanie strzałki w górę i dół przy manualnym ostrzeniu w lustrzance? BO JA SZCZERZE RACZEJ NIE....Skąd to pytanie w ogóle???KAŻDE SZKŁO MA TAKĄ MOŻLIWOŚĆ
    - prostej obsługi - intuicyjna ----- każdy nikon
    - czasów 1/4000 i krócej, 1/30 i dłużej ---- z tym nie ma problemu
    - stabilizacja i silnik autofocusa - obiektyw/body----- szkła są tylko ze stabilizacją, puszki d50,d70,d70s,d80,d90 wzwyż mają silnik af,niższe nie....
    - pewne trzymanie - możliwość pewnego chwytu za obiektyw --- możliwość pewnego uchwytu za obiektyw to daje dopiero 70-200 f2,8
    - duży wizjer - większy od wizjera w Fuji S1500 --- każda lustrzanka będzie miała lepszy
    - lepsza jakość zdjęć od Fuji--- z tym też raczej najprostsza lustrzanka przebija fujika
    - małe szumy przy ISO 800 i 1600----- na 10mln ccd będzie gorzej, więc lepiej cmos, ale to już albo d5000, albo d90

reasumując.....duże wymagania, a kasy mało.....za tą cenę, to kupisz już dobre body d90,niskie szumy dobra ergonomia,wizjer ok,silnik af, ale na szkła nie wystarczy....więc d90 odpada...

d80---dobry kandydat....cena 1300-1500 zostaje trochę na szkło....ergonomia ok,silnik af,wizjer ok, z szumami troszkę gorzej, ale odpowiedz sobie na pytanie ile razy w życiu potrzebowałeś, lub będziesz potrzebował zrobić np odbitkę w formacie np 30/45....
    jeżeli nie za często, to szumem się nie przejmuj....

d70/d70s..... chodzą po około 1000zł

d50---koło 700-800zł

d80,d70,d70s,d50 polecę jak najbardziej (z rozsądnym oczywiście przebiegiem), pamiętaj , jeszcze o kupnie akcesoriów....
    -karta
    -jakiś filtr
    -drugi aku
    -pokrowiec/torba/plecak opcjonalnie
    -statyw
    -pilot

za to 200-300 zł raczej nie zapłacisz....więc jeśli chcesz zmieścić się w budżecie, weź to pod uwagę.....

aaaa jeśli chcesz nowy sprzęt, to co najwyżej będzie stać Cię na d5000 z 18-55, lub na d3000 z 18-105...
    to co napisałem powyżej dotyczyło sprzętu oczywiście używanego....

mam nadziej, że coś pomogłem
    pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez filipP1996 Zobacz posta
    grip jest z gumy/zamsz / by się palce nie ślizgały za bardzo ?
    4 z pięciu - chyba źle zinterpretowałeś moją wypowiedź odnośnie palców
    zapodaj jakiś grip na akumulatorki AA, ok ? do 200zł - bo coś mi się zdaje że z akumulatorem nie za daleko zajadę - 300-400 zdjęć a na 4 akumulatorkach AA to 400 -600 zdjęć Fuji
    a jak jakość zdjęć ?
    Do gripa jest dołączony holder na baterie. Wchodzi 6 AA. Na 2 akumulatorach Li-Ion można zrobić (D80) około 1600zdjęć. Na AA podejdziesz pod 2200.

Na jednym akumulatorze ok. 600-700 zdjęć na D5k i ok 900 na D80.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

a sprzęt nowy ?
    a grip - model dokładnie, cena 200-300zł max

Domyślnie

http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/538644 Wujek google Ci pomoże.
    Gripa dedykowanego do D5000 nie ma. W sensie nikon nie produkuje nic oryginalnie nikonowego
    Alpha robi gripy do D5000 http://www.multifoto.pl/alpha-digita...amb-d5000.html
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

a może jest aparat o podobnych możliwościach u Sony i Canona ?
    Myślałem nad modelami :
    Sony :
    A450 i A500
    Canon :
    450D i 500D

czy te aparaty z kitami będą podobne/lepsze
    chodzi mi też o to by obiektywy były kompatybilne za pare lat.

Domyślnie

Co się za parę lat w fotografii będzie działo,tego nawet najstarsi górale nie wiedzą....,

Wysłane z htc...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez filipP1996 Zobacz posta
    a może jest aparat o podobnych możliwościach u Sony i Canona ?
    Myślałem nad modelami :
    Sony :
    A450 i A500
    Canon :
    450D i 500D

czy te aparaty z kitami będą podobne/lepsze
    chodzi mi też o to by obiektywy były kompatybilne za pare lat.
    Widzę ze nie jesteś zdecydowany co do aparatu , ale pamietaj że kupując lustro wchodzisz w system, i im dalej zabrniesz tym potem większe koszty (straty), zmieniając go na inny.
    Radzę dobrze przemyśleć wybór.
    Nikon D70s, Nikon D200, Nikkor AF-S 18-70, Nikkor 50 1,8/D, SB-400.

Domyślnie

Ja uparcie polecam d80, co prawda szumi na iso 800 w zwyz. Ale to b.dobra amatorska lustrzanka
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

A moze pentax k-x? W wersji z 18-55 zmiescisz sie w 2 tys.
    D90 + słoik po Kieleckim

Domyślnie

ogólnie, wybieram między :
    Canon EOS 500D + 18-55mm IS
    a
    Nikon D5000 + 18-55mm VR

Zauważyłem że :
    Nikon ma lepszą ocenę w teście na portalu " optyczne.pl " - 4,9 a Canon 4,8 - nie jest to super duża różnica, to tylko/aż 2%.
    Canon ma lepszy wyświetlacz - 3" i 921 tys pikseli. a Nikon 2,7" i 230tys ale obrotowy - ale i tak 70% zdjęć będzie robiona za pomocą wizjera.
    Canon ma "chyba" gumowy uchwyt, Nikon - bardziej gładki, wytarty.
    cena 2000 - lider24 - Nikon, 2200 - fotojoker - Canon
    kiedy jest najlepszy okres na kupienie sprzętu ? wiosna, zima ?

i który wybrać dla fotografa amatora mającego 14lat ?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów