Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: za ciemno???

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez santiago_78 Zobacz posta
    Myślałem że jeśli M to tylko pełny.
    A jakie ustawienia lampy?
    aparat na M tak, żeby bylo mniej więcej -1,5 - 2 EV od poprawnego naświetlenia, ale tu nie ma reguły, czasami nawet 0 EV albo prześwietlenie jak fotki pod światło zastane
    lampa TTL, korekcja w zależności od efektu, który chcę uzyskać
    AF oczywiście włączony
    zwykle staram się nie wydłużać czasu ponad odwrotność ogniskowej, ale na to też nie ma reguły, bo im bardziej światło zastane na minus tym bardziej można "przegiąć" bez ryzyka.
    Ważna sprawa, lampa jak dla mnie musi mieć porządny dyfuzor, bez tego się nie pozbierasz z obróbką.
    Druga ważna sprawa, zanim się za cokolwiek zabiorę staram się pomierzyć sobie światło w newralgicznych punktach i przyglądam się jak się miesza światło, od tego też uzależniam wprowadzane korekty, bo jak się mieszają źródła światła o różnej temp. barwowej to może potem człowiek szlag trafić przy korygowaniu tego wszystkiego.
    A na koniec, warto zerkać na histogram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez santiago_78 Zobacz posta
    Może to głupie pytanie ale mam SB900 od niedawna i robiłem zdjęcia w kościele. Obiektyw T17-50 2.8 Iso 1600. lampa na TTLBL i tak w miarę jest tylko przy 2.8. Na wyższych wartościach przysłony światłomierz pokazuje że jest baaardzo ciemno. Co źle robię?Nikon D90 ustawiony na A.
    A możesz zdradzić dlaczego używałeś TTl BL ?
    Fotografujesz śluby czy tak okazyjnie robiłeś jakieś zdjęcia za darmo?
    pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

santiego_78 - jeśli od tegorocznej komunii niczego jeszcze się nie nauczyłeś to znaczy, że nie jesteśmy Ci wstanie dokładnie wytłumaczyć co źle robisz
    A tak na marginesie jak wyszła Ci ta komunia którą miałeś robić - bardzo mnie to ciekawi

Oszczędny w słowach Awatar santiago_78
    Miasto
    Kępno/Ostrzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Endryou Zobacz posta
    Nie mów, że bierzesz jeszcze wynagrodzenie za swoje foty?
    Nie biorę kasy, robię dla przyjemności. Nie żyję z foto
    D90 + N35 1.8 + N18-105VC + T17-50 2.8VC + T50-135 2.8 + SB900

Oszczędny w słowach Awatar santiago_78
    Miasto
    Kępno/Ostrzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mazon Zobacz posta
    santiego_78 - jeśli od tegorocznej komunii niczego jeszcze się nie nauczyłeś to znaczy, że nie jesteśmy Ci wstanie dokładnie wytłumaczyć co źle robisz
    A tak na marginesie jak wyszła Ci ta komunia którą miałeś robić - bardzo mnie to ciekawi
    Komunia uważam wyszła ok. Ludzie byli zadowoleni i ja również.
    Myślę że bez problemu zrozumiem o co chodzi i co źle robię jeśli wykażesz chęć pomocy słabszemu.
    D90 + N35 1.8 + N18-105VC + T17-50 2.8VC + T50-135 2.8 + SB900

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów