Cześć koledzy. Mam krótkie pytanie:
CO lepsze Waszym zdaniem jako uniwersalny obiektyw macro/portret nikkor af-s 60/2.8 czy tamron 60/2. Mile widziane konstruktywne opinie
Pozdrawiam
Szukaj
Cześć koledzy. Mam krótkie pytanie:
CO lepsze Waszym zdaniem jako uniwersalny obiektyw macro/portret nikkor af-s 60/2.8 czy tamron 60/2. Mile widziane konstruktywne opinie
Pozdrawiam
FX, czy DX? Bo do FX, to tylko Nikkor ale do DX, tez bym jego wybral.![]()
Nie ma takiego obiektywu kolego. Macro i portret nie bardzo lubią się mieszać. Obiektywy macro są za ostre do portretu (wystarczy zobaczyć zdjęcia z Nikkora 60mm/f2.8 Micro) o czym sam się przekonałem.
Nie wiadomo jakie macro masz na myśli, bo długość 60mm nie do wszystkiego się nadaje z oczywistych przyczyn.
Do portretu - klasyczna stałka 85 mm
Do macro - uniwersalna 90-105 mm
.......a, że to kosztuje, to już inna sprawa.
"Nie ma takiego obiektywu kolego"
Jako kompletny amator mam inne zdanie - wciąż stoję przed wyborem między T a N. Jakieś argumenty?
Ale Twoje inne zdanie wynika jedynie z faktu, że jesteś kompletnym amatorem i nie wiesz jakie wymagania stawiane są obiektywowi do portretu, a jakie obiektywowi makro. Gdybyś te różnice znał, nie pisałbyś takich bajek jak powyżej))) Mam Nikkora 60mm f/2.8D Micro, wspaniałe, kontrastowe szkło do macro i codziennej fotografii, ale nie nadające się zupełnie do portretu ze względu na swoją ekstremalną ostrość. Ale co ja ci bedę doradzał, i tak wiesz lepiej jako amator......szukaj dalej. Nie moje małpy, nie mój cyrk
))
pozd
nie no nie szalejmy, że 60mm micro nie nadaje się kompletnie do portretu.
przykłady :
http://www.flickr.com/photos/restless_mind/3825975738/
http://www.flickr.com/photos/1115/223770945/
http://www.flickr.com/photos/eriwst/2956154198/
biorąc pod uwagę, że Tamron ma światło F2 to powinien być lepszy - niestety w rękach nie miałem.
jakoś Zeiss 100/2 też jest macro a wszystkim się portrety z niego podobają
na pewno nie są to typowe portretówki, ale nie ma co tych obiektywów skreślać na starcie.
Ostatnio edytowane przez mibartek ; 09-09-2010 o 16:54
D200, T12-24/4, N35,50,85/1.8, N60/2.8D, SY85/1.4, S70-210/2.8, TC16A, SB-800
Soligor 28/2.8, MIR 35/2, Helios 50/2, Jupiter 135/3.5
Nie wiadomo czym jest zrobione pierwsze zdjęcie. Jeśli dwa pozostałe są wykonane rzeczywiście szkłem Micro, to nadal nie ma pewności, jak głęboko ingerowano w to zdjęcie softwarowo. Exifów brak. Szkoda, że nie mam żadnych portretów wykonanych moją 60mm. Wszystkie pryszcze, zmarszczki i niedoskonałości skóry wyłażą. A przecież nie o to chodzi.
Są portrety, gdzie stosuje się super-ostre obiektywy i dodatkowo zakłada się na nie filtr niebieski, jeśli się nie mylę. Wszystkie imperfekcje skóry zostają uwypuklone i czasami daje to niesamowity efekt. Ale generalnie nie o to chodzi w tej dziedzinie.
Jesli chcesz miec 2 w 1, to pomysl nad tamronem, ale 90/2.8. Do makro swietny, i do portretow z niego tez ciezko sie przyczepic.
D90 + słoik po Kieleckim
Ostrosc zawsze mozna 'popsuc'. PS-em nie takie rzeczy sie robi. Nie jest to problem.
Nie lubie starycz szkiel makro za to, ze sie tak mocno wysuwaja. Wole nowsze modele, np. tamron 60/2 czy nikon 60/2.8. Podejrzewam (tamrona w reku nie mialem - jeszcze), ze nikon ma lepszy AF i wykonanie, a tamron wszystko inne.
Skontaktuj się z nami