Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 66

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Autka po raz kolejny :)

Krotkie pytanie aczkolwiek pozadane sa dlugie odpowiedzi

Rocznik 2004 (od tego roku byl FF w nowej budzie a na nowszy braknie pieniazka). 5 drzwi lub kombi. Focus czy Megane? W przypadku Megi nie mam watpliwosci co do silnika i komfortu jazdy. Mam za to w stosunku co do oslawionej elektryki. W przypadku Focusa nie wiem w zasadzie nic I nie mam pojecia jaki silnik.

Any porady ?
    Ostatnio edytowane przez Strus ; 08-09-2010 o 11:18

Domyślnie

ciekawy temat chętnie poczytam sam bo mamy z zona ochotę na focusa ale tak 2006-2008 w kombi ...
    NIKON + SZPARGAŁY + CHĘCI + CHĘCI + CHĘCI ...

Domyślnie

Focus zbiera dużo lepsze opinie niż Meganka jeśli chodzi o niezawodność. Tyle wiem konkretnie.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    Focus zbiera dużo lepsze opinie niż Meganka jeśli chodzi o niezawodność. Tyle wiem konkretnie.
    Szczególnie MkI, te nowsze już nie...

Domyślnie

Sam mam FF, którego kupiłem głownie na podstawie opinii od naszych handlowców i znajomego, który zajmuje się flotą samochodową w innej firmie.
    W naszej firmie było 8szt FF 1.6TDCi. Używane były od pierwszej do ostatniej generacji na przestrzeni 8 lat. Jeździły wyłącznie do serwisu na okresowe przeglądy i nie było z nimi problemów. Auta były wymieniane przy przebiegach rzędu 180-240 tys.
    Najnowszy FF z 08r ma obecnie coś ok 100k i nic się z nim nie działo, poza zablokowaniem się stacyjki zaraz na samym początku.
    Teraz nastąpiła przesiadka na octavki i już tak różowo nie jest.
    Akurat tak się składa, że mam również megankę , ale starszego bo z 00r, którego kupiłem od znajomego jak miał 5 lat.
    Z tego co wiem ta wersja jest uważana za znacznie mniej awaryjną od kolejnej generacji, czyli tego z ściętym tyłem. Osoba od, której go kupiłem, zmieniła go właśnie na nowszą wersję i jakoś po dobrym roku się z nim spotkałem i nasłuchałem różności. Generalnie przez 5 lat ze starym było znacznie mniej problemów niż z nowym w przeciągu roku.
    Meganka jest bardziej miękka, i kwestia gustu co kto woli. Natomiast frajda z prowadzenia jest nieporównywalnie większa w focusie.
    Nie wiem jaki silnik wchodzi w grę w przypadku FF. Jeżeli diesle to 1.6 i 2.0 TDCi czyli HDi są ok ze szczególnym wskazaniem na 2.0.
    Sam mam 1.8 TDCi i w tym przypadku trzeba zwracać uwagę na osprzęt. Wcześniej był on dostarczane przez Delphi i były problemy. Od jakiegoś czasu są na osprzęcie od Simensa i problemy się skończyły.
    Swoim po roku użytkowania zrobiłem niecałe 19k i kompletnie nic się nie działo.
    Ja bym się w meganke nie pchał. Pomijając cyrki z elektroniką, to części eksploatacyjne jednak szybciej się zużywają.
    W przyszłym roku swoją meganke będę zmieniał na coś nowszego i w kręgu moich zainteresowań na bank nie będzie renówki czy peugota.
    Ostatnio edytowane przez pil74 ; 08-09-2010 o 12:14
    nic...

Domyślnie

Ja jeżdżę megane z 2001 - wersja pierwsza po liftingu (faza2) i podobnie jak pil74 słyszałam, że jest to duuzo bardziej udana wersja niz megane 2 - która nie dość że mniej wygodna w środku, to jeszcze dostarcza mnóstwa wrażeń w serwisach:/ A do tego...mnie się nie podoba - rzecz gustu.

W moim samochodzie poza wymianą cewek (typowa usterka w tym modelu - wymienione na Beru działają bdb!) nie doświadczylismy żadnych innych usterek! Regularnie wymieniamy mu filtry, olej, zgodnie z instrukcją rozrząd po każdych 60tys km. I ...tankujemy - też dość oszczędnie 1.4 16V
    147tys km, wielokrotnie dłuugie trasy w gorącym klimacie i po różnych drogach.

Chcę zmienić na młodszy rocznik i kupiłabym megane bez wahania...ale tylko wersję, którą mam obecnie, wersja II (żelazko) zupełnie odpada. Niestety młodsze roczniki to już megane II, a ten odpada.

W odróżnieniu od pil74 nadal chcę francuza
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Od uzytkownika ostatniej foki kilka dni temu nie slyszalem pochwal dot. niezawodnosci Elektryka swiruje, ciagle wychodza drobne usterki, zarowki potrafia sie przepalac w tempie "1x na miesiac"

Domyślnie

U mnie odpadaja wersje starsze. Po prostu chce jak najmlodsze auto. Megi I mi sie kompletnie nie podoba w przeciewienstwie do II. I wlasnie II to byl generalnie nasz (moj i malzonki) typ. Zaczalem myslec o FF kiedy zorientowalem sie ze to podobny pulap cenowy. Megi kusi wizulanie i komfortem jazdy. Na dokaldke swietne silniki diesla z minimalnym wrecz spalaniem (jezdzilem kiedys firmowym Clio 1.5 dci wiec wiem ze to w zasadzie nie pali). FF w zasadzie kusi mnie tylko tym ze nie ma takiej elektroniki jak Megi, o ktorej to sie naczytalem i nasluchalem raczej niepochlebnych opinii.

Domyślnie

W reanult tak to jest na głowie postawione, że im niższej póki model tym bardziej udany. Przez co clio jest najbardziej udaną konstrukcją, a najmniej laguna.
    nic...

Domyślnie

Od marca jeźdzę FF 1 generacji z 2004 roku, silnik 1,8 TDDI - czyli konstrikcyjna prehistoria ale jest bardziej polecany niż nowsze TDCi
    w mieście pali mi ciut powyżej 6 litrów ale to mamy lato, na traśie od 5 do 5,5 litrów ale ja spokojnie jeżdźę.
    Auto ma obecnie 140 tysi km, i właśnie padły mi amortyzatory, po zakupie trzeba było wymienić świece żarowe, akumulator i hamulce (klocki i tarcze) w sumie części eksploatacyjne, na razie został mi jeszcze rozrząd na 150 tysięcy ale to już wypada się przymierzyć do tego.
    Komfort jazdy dla mnie wystarczający auto jest dość spore no i bagażnik w kombi jest największy ze wszystkich kolejnych generacji.
    Wracając do silnika to nie jest to rakieta raczej spokojna jazda, na trasie do 120-130 km/h prędkości podróżnej

Wcześniej przejeździłem sporo km i dalej jeżdzę różnymi fokusami - takie mamy w firmie generalnie auta się sprawdzają ale wyjątki jak wszędzie się zdarzają.

Jak coś to pytaj
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów