Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Gwarancja a felgi

Taka ciekawostka mi się przytrafiła ostatnio.....
    Będąc na przeglądzie w ASO z furą, pan serwisant na odchodne stwierdził, że ponieważ mam nieoryginalne alusy to jak co wyskoczy z kołem np łożyska itp to będzie to wyłączone z gwarancji.
    I teraz najciekawsza rzecz. Stwierdził, że wtedy najlepiej przed wizytą założyć zwykłe felgi i problemu nie będzie gdyby jednak coś.
    Na moją argumentację, że to są felgi renomowanego producenta, certyfikowane itp stwierdził, że to nie ma znaczenia. Natomiast kupując zwykłe stalówki gdzieś tam w hipermarkecie czy innym autoszrocie problemu nie ma.
    Co ciekawe nigdzie w warunkach gwarancji nie znalazłem stosownego zapisu.
    Zatelefonowałem do producenta felg i tam w skrócie się dowiedziałem że "żal im 4 litery ściska, że ktoś oferuje lepsze ładniejsze i tańsze niż oryginały".Ok wersja jednej strony.
    Telefonuję do drugiej strony, czyli do przedstawiciela marki z pytaniem jak to jest gwarancja, a nieoryginalne alusy. Konsternacja, dłuższa chwila oczekiwania, konsultacje po drugiej stronie słuchawki i stwierdzenie to nie ma znaczenia - chyba.
    Dzwonie zatem do serwisu w którym był mój samochód z identycznym pytaniem i odpowiedź żadna w zasadzie bez jednoznacznego stwierdzenia.
    "Dziwny ten świat"
    Ktoś z kolegów spotkał się z czymś podobnym?
    Ostatnio edytowane przez pil74 ; 06-09-2010 o 13:31
    nic...

Domyślnie

teoretycznie jeżeli założysz szersze/większe felgi z inną niż oryginalna wartością ET, to łożyska będą ulegały szybszemu zużyciu o około 5-10% szybciej. Jednakże gwarancja raczej nie obejmuje wymian eksploatacyjnych (czyli zużytego łożyska). łożysko musiałoby się nagle rozsypać, pęknąć, mocno przytrzeć żeby kwalifikować to pod wymianę gwarancyjną.

Domyślnie

Felgi i rozmiar opon muszą być takie, jakie dopuszcza producent konkretnego modelu w konkretnej wersji. Tu akurat trzeba przyznać rację ASO, gdyż za szerokie i o niewłaściwym profilu laczki potrafią (choć nie zawsze muszą) skutecznie zakatować nie tylko łożyska, ale wiele innych elementów podwozia.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Nie uściśliłem, alusy mają parametry identyczne z oryginałami
    nic...

Domyślnie

Jeżeli masz felgi o parametrach mieszczących się w zalecenych przez producenta auta, to argument, że felga jest "NIEORYGINALNA" serwis może sobie wsadzić w (_._)
    Ostatnio edytowane przez verus ; 06-09-2010 o 14:29

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pil74 Zobacz posta
    Nie uściśliłem, alusy mają parametry identyczne z oryginałami
    No to jak dla mnie serwisant pie.... głupoty.
    Co innego jeśli miałbyś rzeczywiście jakąś mega inną średnicę całego koła (bo rozmiar felgi może być większy, a np. niższy profil opony), że ledwo w nadkole wchodzi lub ociera przy większym obciążeniu...
    Ale skoro alu ma taki sam wymiar co stal (notabene przeważnie kupuje się większe alu z niższym balonem niż w stali by koło ładniej wyglądało) to nie rozumiem w czym problem ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    (...)
    W tym przypadku (dedykowany rozmiar) mogę tylko potwierdzić powyższe.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Nie do końca tak jest. Aluminiowa obręcz często waży o wiele więcej od odpowiedniej stalowej, a to oznacza większą tzw. masę nieresorowaną, co ma wpływ na trwałość zawieszenia. Tylko proszę mi tu nie hałasować, że przecież koła ze stopów lekkich nic nie ważą.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pil74 Zobacz posta
    Będąc na przeglądzie w ASO z furą, pan serwisant na odchodne stwierdził
    A cóż Ciebie obchodzi, że pan serwisant był na przeglądzie?
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

ale gwarancja i tak jest do czasu zanim cos nie padnie
    opony, klocki, lozyska i wiele innych jeszcze elementow nie podlega gwarancji bo sie zuzywaja podczas eksploatacji a jak Ci padnie amortyzator to tez Ci powiedza ze pewnie szalejesz po dziurach i to twoja wina
    apropos tematu czytale gdzies niedawno ze GM ma dawac dozywotnia gwarancje na auta i juz to widze jak gostek 15-sto letnim sprzetem jedzie na przeglad do ASO wywalic ze 2tysiaki bo inaczej straci gwarancje

pozdrawiam
    nikony dwa i jakies szkła

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów