Dolacze sie z pytaniem - jaki czas trwania blysku potrzebny jest aby zamrozic rozprysk cieczy w akwarium ?
Rzedu 1/1000 czy wiecej ?
Szukaj
Dolacze sie z pytaniem - jaki czas trwania blysku potrzebny jest aby zamrozic rozprysk cieczy w akwarium ?
Rzedu 1/1000 czy wiecej ?
D 300 - N 24-70D / T 12-24 PRO / SB - 800 / N 50 - 1,4 AFS
Najgorsze jest pierwsze 100 000 Zdjec
poziom ogólności tej wypowiedzi jest zbyt welki. Jaki model lampy i ustawiona na jaką część mocy? Bo nie uwierzę, że to obojętne, że wszystkie elinchromy zawsze zamrożą ruch. Ba, sądzę, że raczej mało który da radę. Niestety czasy t 0,1 lamp studyjnych generalnie są długie.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
niektóre lampy mają bardzo krótkie czasy t 0,5 i bardzo przyzwoite t 0,1 tyle, że przy niskich energiach błysku
http://www.youtube.com/user/markderoo
a o wodzie tutaj
http://www.markderoophotography.com/PFwater.php
[ .pl ]
przyzwoite bywa niewystarczające, o to na jakiej części mocy (energii błysku) pytałem właśnie dlatego.
Ja wiem, że są lampy o bardzo krótkim czasie błysku - niektóre serie profoto dajmy na to. Mam wątpliwości (uzasadnione), że elinchromy są jakoś nadzwyczajnie dobre w tym względzie.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Bowens Gemini 500PRO/500PRO Studio Kit posiada czas 1/2900 Sek.
Czy wystarczy to do zamrozenia poruszajacej sie szybko modelki ?
Albo wlewajacego sie do szklanki piwa.
Ostatnio edytowane przez Browar ; 21-10-2010 o 14:20
D 300 - N 24-70D / T 12-24 PRO / SB - 800 / N 50 - 1,4 AFS
Najgorsze jest pierwsze 100 000 Zdjec
To t 0,5 ale jak sądzę t 0,1 będzie w okolicach 1/1000 s na pełnej mocy lampy, więc dasz radę mrozić ruch (w najgorszym przypadku pracując na częsci mocy)
Przepraszam za nie jasnosc mojej wypowiedzi chodzilo o Ranger RX Speed moc na fuul, ten model testowalem na "podskakujacym czlowieku", powiem wiecej mniej wiecej w tym czasie interesowalem sie tez bowensem Gemini 750PRO i Ranger byl znacznie lepszy w tym wzgledzie od niego. Mnie natomiast bardzo zdziwily lampy FOMEI DIGITAL PRO FLASH X bo z tej trojki byly zdecydowanie najlepsze, powiem nawet tak ze jak bedzie mozliwosc to musze je znow wziac na testy bo byly niesamowite pod wzgledem trwania blysku i szybkosci ladowania.
To sa oczywiscie jedynie moje malo obiektywne testy, bo podskakujacy czlowiek albo odbijana pilka do kosza to nie sa demony szybkosci.
Ostatnio edytowane przez KEYZOR ; 21-10-2010 o 23:08
Zgadza się, szczególnie że w górnym momencie podskoku jest się w takim momencie zawieszenia. Rozmycie najlepiej widać na dłoniach czy stopach i oczywiście w cropie 100%. Ale jak czytam o rangersach RX speed to mają podobne czasy jak powyżej omówiony Bowens Gemini 500 PRO
pare dni temu po tym jak kolejna podskakiwana sesja poszla w wiekszosci do kosza. Postanowilem sprawdzic co sprawia ze nawet raczkujacy maluch potrafi wyjsc poruszony. Winna okazala sie oczywiscie chinka ale... to bylo z gory do przewidzenia. Najciekawsze jest to ze Bowens 750pro nie wykazuje zauwazalnej roznicy w dlugosci blysku. nie wazne czy blyskamy min czy max. Wykonywalem zdjecia krecacego sie wentylatora. W chinczykach smiglo calkowicie rozmazane, w Bowensach dobrze widoczne smugi, w canonowskiej 580 przy 1/128 - totalne zamrozenie ruchu, 1/16 lekki szum na krawedziach, 1/1 sporo gorzej jak w bowensach.
Z reszta po co ja to pisze jutro postaram sie zgrac te zdjecia z laptopa to pokaze.
Studio fotograficzne Photomatic w Białymstoku - zapraszam
Popatrz na specyfikacje techniczną lamp. Nawet nie trzeba robić zdjęć.
Reporterska lampa - Sb800 na 1/128 mocy ma 1/40.000 s, więc nic dziwnego, że się nadaje wiele lepiej do mrożenia niż lampy studyjne. EX580 jak widać podobnie.
Skontaktuj się z nami