Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez geotech Zobacz posta
    Może nie precyzyjnie się określiłem, rozumie ze w tych 2 modelach monitora przeprowadzam kalibrację (fizycznie) sprzętowa przy użyciu oprogramowania dołączonego do monitora
    Nie, z tymi monitorami nie ma dołączonego oprogramowania i nie jest możliwa kalibracja sprzętowa (ingerencja wewnątrz monitora). Producenci dostarczają takie rozwiązania gotowe w klasie monitorów ok 7 tys i więcej. W przypadku niektórych monitorów NEC'a, jest to możliwe pomimo braku oprogramowania, ale wymaga dodatkowego zakupu profilera w USA.

natomiast gdybym dodatkowo chciał przeprowadzić taką kalibracje przy pomocy np CM no chyba że ta kalibracja pierwsza fizyczna daje wystarczające efekty ze nie potrzeba już kalibracji przy pomocy zewnętrznego urządzenia.
    Monitor nie jest z kamienia, zmienia parametry w czasie i kalibrację trzeba ponawiać, więc trzeba będzie jakoś rozwiązać dostęp do czujnika.

Pytanie drugie odnośnie drukarki często używam zamienników jeśli chodzi o tusze czy papier co w przypadku wykonania profilu drukarki , chciałbym by po zmianie np papieru czy atramentu zdjęcia po wydruku były porównywalne z tym co widzę na monitorze . Czy do takiego zadania CM będzie dobrym wyborem.
    Pomijając fakt, że nie zaleca się zmian atramentu to tak. Profil trzeba zrobić ponownie i ColorMunki jest to tego dobrym rozwiązaniem.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Kurcze czyli z jednej strony zakup monitora NEC lub EIZO to rozwiązanie kwestii monitora do pracy przy grafice ale żeby wszystko było OK należy go skalibrować i tu pojawia się problem w urządzeniu przeznaczonym do tego celu
    ColorMunki odpada bo oryginalne oprogramowanie się nie nadaje no chyba że zastosować jakieś oprogramowanie zastępcze a innego urządzenia w granicach do 1000 zł które mogło by to wykonać poprawnie to chyba nie znajdę szkoda myślałem że ewentualna inwestycja w ColorMunki będzie dobrym krokiem by załatwić dwie rzeczy (skalibrować monitor i wykonać profil drukarki).

Domyślnie

ale żeby wszystko było OK należy go skalibrować
    Nic z tym dziwnego. Kalibracja to pierwsza czynność w przygotowaniu stanowiska do pracy z kolorem.

ColorMunki odpada bo oryginalne oprogramowanie się nie nadaje no chyba że zastosować jakieś oprogramowanie zastępcze a innego urządzenia w granicach do 1000 zł które mogło by to wykonać poprawnie to chyba nie znajdę szkoda myślałem że ewentualna inwestycja w ColorMunki będzie dobrym krokiem by załatwić dwie rzeczy (skalibrować monitor i wykonać profil drukarki).
    Sformułowanie "oprogramowanie zastępcze" ma negatywny wydźwięk i wydaje mi się, że źle Pan to rozumie. Generalnie czujniki i oprogramowanie to osobne rzeczy. Z reguły w komplecie załączane jest "cokolwiek", a dopasowanie możliwości do potrzeb odbywa się właśnie przez dokompletowanie oprogramowania potrzebnego na konkretnym stanowisku. Często też koszt oprogramowania przekracza wielokrotnie koszt czujnika.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 03-09-2010 o 16:52
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Czyli gdybym dokonał zakupu np ColorMunki głównym problemem było by znalezienie odpowiedniego programu którym mógłbym przeprowadzić kalibracje jeśli tak to jaki konkretnie program współpracował by z CM a jednocześnie nadawał się do kalibracji np:
    NEC'a P221W
    EIZO S2233W
    lub jaki inny czujnik należało by zakupić i z jakim oprogramowaniem by dokonać poprawnej kalibracji i oczywiście czy istnieje taki czujni w granicach do 2000 zł .
    Trochę mieszam z tym wszystkim ale wole się zapytać żeby mieć pewność że czegoś nie poknocę.

Domyślnie

Czyli gdybym dokonał zakupu np ColorMunki głównym problemem było by znalezienie odpowiedniego programu którym mógłbym przeprowadzić kalibracje jeśli tak to jaki konkretnie program współpracował by z CM a jednocześnie nadawał się do kalibracji np: NEC'a P221W, EIZO S2233W
    Przecież wszystkie te informacje podałem wcześniej.
    NEC P221W - NEC Spectraview II (dostępny tylko w USA koszt ok 100USD)
    EIZO S2233W - ArgyllCMS (licencja typu GPL czyli darmowy)

Domyślnie

Hehehehe trochę się zamotałem, więc reasumując jedynym dobrym wyborem byłby tylko monitor EIZO S2233W + oprogramowanie ArgyllCMS oraz MC gdyż do NEC-a potrzeba oprogramowanie które jest dostępne tylko w USA natomiast odbiegając od tematu czy jest gdzieś udostępniona instrukcja krok po kroku w jaki sposób skonfigurować monitor EIZO przy użyciu MC oraz ArgyllCMS.

Domyślnie

Hehehehe trochę się zamotałem, więc reasumując jedynym dobrym wyborem byłby tylko monitor EIZO S2233W + oprogramowanie ArgyllCMS
    Na pewno prostszym.

natomiast odbiegając od tematu czy jest gdzieś udostępniona instrukcja krok po kroku w jaki sposób skonfigurować monitor EIZO przy użyciu MC oraz ArgyllCMS.
    Jest dokumentacja Argyll'a, jest mnóstwo publikacji papierowych no i w końcu mamy forum.

Domyślnie

Mam jeszcze pytanko odnośnie kalibratora czy X-Rite i1Display LT lub X-Rite i1Display2 byłby dobrym wyborem jako urządzenie do kalibracji monitora EIZO jeśli tak to czy oprogramowanie oryginale o ile jest takowe dołączone wystarczyło by do poprawnej kalibracji czy należało by znowu zastosować inne oprogramowanie .

Domyślnie

Mam jeszcze pytanko odnośnie kalibratora czy X-Rite i1Display LT lub X-Rite i1Display2 byłby dobrym wyborem jako urządzenie do kalibracji monitora EIZO
    Nie.

Domyślnie

czyli lepiej obchodzić z daleka ten kalibrator

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów