Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Zapisywanie plików do JPEG i NEF.

Witam.
    Mam zagwozdkę. Powiedzmy, że obrabiam pliki NEF w NX2 i chcę później zapisać je do formatu JPEG. Ja robię to w ten sposób: Plik: -zapisz jako: -format JPEG (excellent quality): -Embed ICC i START.
    Moje pytanie brzmi: Czy taki sposób zapisu do formatu JPEG automatycznie konwertuje do przestrzeni roboczej sRGB, czy też załącza przestrzeń Adobe RGB?
    Zaznaczam, że obrabiam (jeszcze) na zwykłym CRT, a NEFy zapisane w puszce są w ARGB.
    Czy muszę coś zmienić podczas konwersji?

Domyślnie

Po pierwsze - odpowiedz sobie na pytanie: po co ustawiłeś przestrzeń AdobeRGB w body? Moim zdaniem nie ma to sensu - w skrócie: a) zdecydowana większośc monitorów Ci tego nie wyświetli, b) większość aplikacji Ci tego nie wyświetli, c) żadne urządzenie drukujące Ci tego nie wydrukuje.
    Po drugie - jeśli już z jakiegoś powodu zdecydujesz sie na AdobeRGB w puszce, i jednocześnie na sRGB w docelowym pliku - to w Capture NX - jest opcja preferences - color management i tam masz: "use this profile instead of source profile" - tu podajesz sRGB i domyślnie przy otwieraniu fotka jest konwertowana do przestrzeni sRGB. Ale tak jak napisałem w "po pierwsze" uważam ze uzywanie AdobeRGB jest przerostem formy i tylko źródłem późniejszych kłopotów.
    Dominik
    Fujifilm X10 | D90 | S 10-20 | T 28-75 | N 70-300 VR | N 35 | Metz 58 AF1 | Metz 48 AF1 l Lensbaby
    flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dominikpl72 Zobacz posta
    Po pierwsze - odpowiedz sobie na pytanie: po co ustawiłeś przestrzeń AdobeRGB w body? Moim zdaniem nie ma to sensu - w skrócie: a) zdecydowana większośc monitorów Ci tego nie wyświetli, b) większość aplikacji Ci tego nie wyświetli, c) żadne urządzenie drukujące Ci tego nie wydrukuje.
    Po drugie - jeśli już z jakiegoś powodu zdecydujesz sie na AdobeRGB w puszce, i jednocześnie na sRGB w docelowym pliku - to w Capture NX - jest opcja preferences - color management i tam masz: "use this profile instead of source profile" - tu podajesz sRGB i domyślnie przy otwieraniu fotka jest konwertowana do przestrzeni sRGB. Ale tak jak napisałem w "po pierwsze" uważam ze uzywanie AdobeRGB jest przerostem formy i tylko źródłem późniejszych kłopotów.
    No dobrze, ale w którymś z moich postów zapytałem o przestrzeń roboczą dot. Adobe RGB. Mianowicie, założyłem, że będę obrabiał na monitorze NEC P221W (czyli o szerszym gamucie niż sRGB) a później drukował bezpośrednio na drukarce, której zadam ten sam profil sterowany programem. I dostałem odp., że jest to możliwe pod warunkiem, że program graficzny ma tę funkcję . Czyli chyba można, prawda?

Domyślnie

Mirko jeśli będziesz obrabiał na monitorze który już coś tam wyświetla , a później będziesz drukował na drukarce to aRGB ma sens...
    Fx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lesiu83 Zobacz posta
    Mirko jeśli będziesz obrabiał na monitorze który już coś tam wyświetla , a później będziesz drukował na drukarce to aRGB ma sens...
    Właśnie tak zamierzam uzcynić w niedalekiej przyszłości. Być może jeszcze w tym roku. Chciałbym mieć w miarę wierne odwzorowanie kolorów.
    Pzrd.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirko33 Zobacz posta
    NEFy zapisane w puszce są w ARGB
    nefy to nefy, ustawienia w puszcze mają znaczenie przy jpg

Domyślnie

Myślę , że będzie dobrze u mnie monitor to S2433W, a drukuję na Epson 3880 nic nie kalibrowane i jest naprawdę miodzio :]
    Fx

Uprawnienia umieszczania postów