Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Zmiana aparatu.

Domyślnie Zmiana aparatu.

Witam Serdecznie,

jestem ciekaw Waszych opinii odnośnie nurtującego mnie problemu.
    Otóż chciałbym zmienić body(do tej pory był to d80). Fotografia która uskuteczniam to głównie reporterka klubowa ale zdarzają się również śluby + portret.
    Jednak najbardziej przy zakupie body zależy mi na efektywnym ISO (wysokie wartości) a także dobrym i szybkim AF(nie wiem cz nawet na af nie zalezy mi bardziej nizeli na iso).
    W układzie że na body chce wydać około 4,5 tyś zł, oczywiście biorąc pod uwagę sprzęt używany co byście mi doradzili?

Sam zastanawiałem się nad d2xs - ale tutaj wysokie iso jak pokazuja testy nie wypada najlepiej. W takim wypadku może d300 ?

Domyślnie

W takiej sytuacji pozostaje Ci d300 do niego warto równiez zakupić grip.

Zbanowany
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

W tej kasie nie masz wyboru żadnego.
    Jak wysokie iso Cię interesuje - to za 4,5k d300.
    Ot np.
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=156085
    i zostaje na coś jeszcze.
    2 opcja to dozbieranie do nówki d300s, bo też po prawdzie niewiele Ci brakuje.

Domyślnie

Ja raczej zaproponuję dozbieranie do używanego D700 gdzie masz znacząco lepsze wysokie ISO moim zdaniem a także bardzo fajny AF używane D700 można spotkać w różnych cenach - zwyczajowo jest to 6,5k zł ale przyznam że widywałem już po np 5,5k zł - a do tego do czego szukasz puszki kupienia za tą kasę D300 to grzech w porównaniu do D700
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Mam podobny dylemat i od roku nie dojadam ale D700 będzie mojeeee :P (to już chyba podochodzi pod chorobę)

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    Ja raczej zaproponuję dozbieranie do używanego D700 gdzie masz znacząco lepsze wysokie ISO moim zdaniem a także bardzo fajny AF używane D700 można spotkać w różnych cenach - zwyczajowo jest to 6,5k zł ale przyznam że widywałem już po np 5,5k zł - a do tego do czego szukasz puszki kupienia za tą kasę D300 to grzech w porównaniu do D700
    Potwierdzam!

Domyślnie

To ze D700 ma lepsze iso niz D300 to sie zgodze...ale AF, tu bym polemizowal. Mozna te 2 puszki spokojnie pod tym wzgledem postawic obok siebie. Moja propozycja: dozbierac troche do D300s lub uzywany D300 jak krucho z kasa...i omina cie koszty wymiany szkiel na FX. A i tak bedziesz zadowolony z uzywalnego ISO w D300/300s w porownaniu z matryca CCD w D80.
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Przecież nie napisałem że D700 ma AF lepszy niż D300 tylko napisałem że D700 ma fajny Ogólnie do tego do czego autor szuka puszki to uważam że dopłata jest tak nieznaczna przy ogromnej różnicy w komforcie i jakości że nawet nie ma się co zastanawiać
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Z jednej strony zgodze sie z mariuszem, ze warto dozbierac do d700 bo zyskujesz min. dzialke iso, z drugiej strony za 4.7 kupisz uzywane d300s, a w porownaniu do d80 to bedzie i tak niebo a ziemia (generalnie nawet d3100 bedzie niebo a ziemia i wszystko co jest na cmosie). Ewentualnie poczekaj chwile az wejdzie d7000, bo wedlug mnie warto a i zostanie ci troche na szklarnie.

Domyślnie

Zmieniłem D80 na D300. Używane, ale ładne D300 kupisz za 3000 do 3500 max. Możliwości D300 są nieograniczone w porównaniu do D80. Szumy są mniejsze i przede wszystkim o niebo ładniejsze niż w D80. Przy dobrym, kontrastowym obiektywie 1600 ISO jest OK. Oczywiście dla lubiących dźwigać ciężary to FF jest najlepszym rozwiązaniem

Domyślnie

o jakich ciężarach mówisz?

body ważą bardzo podobnie, stałki ważą na każdym body tyle samo, 24-70 jest cięższe jakieś 200g od 17-55

:>

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów