d70 a sport uniwersalny zoom w rozsądnej kasie proszę o poradę myślę o vr 24-120 ale?
Szukaj
d70 a sport uniwersalny zoom w rozsądnej kasie proszę o poradę myślę o vr 24-120 ale?
Ale pewnie będzie za krótkiZamieszczone przez zuz123
Jacek
wydaje mi się że do sportu prędzej 70-200 2.8 (jakaś tańsza wersja starsza) ew sporo tańszy i słabszy 70-300 4-5,6 w wersji G lub sigmę w tym zakresie..
można też stałki ale do sportu lepszy zoom..
Sony A5100 | SEL16 2.8 | Kiedyś: Nikon FX i stałek kilka który niepotrzebnie sprzedałem
do sportu zaleznie jak blisko mozesz podejsc i jak szybko porusza sie fotografowany obiekt.
Jesli blisko to jakies szklo od 28-35 do 70-80, albo dluzsze do 120, np to 24-120.
W wiekszosci przypadkow jednak podejsc tak blisko nie mozesz, wtedy potrzebujesz czegos z okolic 70(80)-200 albo i dluzej. Niezaleznie od wyboru priorytetem jest to aby obiektyw byl jasny. AF-S czy HSM jest rowniez wskazany jesli chcesz na czas ostrosc zlapac..
c2h5oh
|Bessa Voigtländer|Zenit 11|Kiev 4m|D70|T28-75|SB800|055PROB
http://www.lisiewski.info | http://modna.pl | http://giery.eu
Może dodam,że fotografuję zawody konne w skokach przez przeszkody.
to spokojnie bym polecił 70-300 4-5,6 w wersji G, dała radę na tenisie tym bardziej się wyrobi na zawodach konnych (mam nadzieję że pod gołym niebem)
chyba jednak sigma 70-200 2.8 - 5.6 przy 450mm daje czasy migawki 1/500 sekundy co niekoniecznie da sie utrzymac przy 5.6 w pochmurny dzien....
niestety foto sportowe to droga zabawa...
Zawody latem odbywają się na wolnym powietrzu,lecz zimą w halach a światełko tam kiepściutkie.Z tego co piszecie trzeba będzie do tego zoomu dokupić coś na styl SB 600 lub 800,Trzeba będzie pogonić jakieś auteczko niezgorsze aby sprostać zadaniu wykonania niekoniecznie udanego zdjęcia.Nikt nie mówił,że będzie lekko samo przejście na cyfrowe lustro dało niesamowitą poprawę komfortu pracy,ale to nie zabawa jak z kompaktem trzeba myśleć ale efekty nie do porównania.Dzięki za wszystkie porady.Z Waszą pomocą jakoś to będzie.Dzięki Artur
Wydaje mi sie, ze wszystko jest kwestia na ile blisko mozesz podejsc i jaki to sport osobiscie pstrykam dzieciaki grajace dotychczas w pilke na hali sportowej jest to wzglednie mozliwe bez uzycia lampy ale trzeba miec obiektyw do tego 2.8 i zelazna reke ... teraz w zasadzie uzywam 80-200 + lampa sb800 zeby se nie meczyc tak bardzo. Na powwietrzu zdjecia wychodza ladnie wszystko jest kwestia doobrrych ustawien czasu i przeslony ja prawie nigdy nie uzywam flasha przy naturalnym swietle.
Moge sie mylic ale lampa na niewiele sie przyda... Badz co badz zasieg jej pracy jest ograniczony - poza tym - mocne splaszczenie fotografii raczej nie bedzie korzystne...
Dodatkowo - gdy na torze pracy lampy cos stanie to blysk mocno wypali ten przedmiot... i zapewne nie bedzie to korzystne...
skoro jest tak malo swiatla to moze stalki? 50mm f:1.8 / 85mm f:1.8 / 135mm f:2 / 180mm f:2.8
Wszystko zalezy od odleglosci na jakich bedziesz pracowac...
Moze napisz czym do tej pory robiles....
Zapewne masz juz jakies doswiadczenie i w kwestii odleglosci...
Moze pokaz troche zdjec...
Saint - czy mozesz wytlumaczyc co miales na mysli ? "ja prawie nigdy nie uzywam flasha przy naturalnym swietle"
Skontaktuj się z nami