Dlaczego się dziwisz, ze tam takie świństwa sprzedają, przecież oni walczą z alkoholizmem wszelkimi sposobami.
Szukaj
Dlaczego się dziwisz, ze tam takie świństwa sprzedają, przecież oni walczą z alkoholizmem wszelkimi sposobami.
Pozdrawiam:
Andrzej
Ale ogólne wrażenia są takie, że wcale nie jesteśmy aż tak do tyłu...
Mentalnie bardziej niż rzeczywiście...
Pozdrawiam Marcin
"Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon"
"Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."
Witam serdecznie. Ja rowniez kupilem d2h. Czekam wlasnie na przesylke. Mam pytanie do ekspertow. Mianowicie, jakiego softu uzywacie i co on nowego wniosl w porownaniu z poprzednim ? I jeszcze jedno pytanie. Czy wizjer jest wystarczajaco duzy i jasny ? Wiem, ze niektorzy dokupuja muszle powiekszajaca DK-17M. Moze nie jest ona wcale konieczna...?
pozdr.
Osobiście używam dwóch konwerterów - Nikon Capture 4.4 i C1 3.7.6 LE
Jeśli chodzi o NC, to ma on większe możliwości, zaś w przypadku C1 większa jest szybkość pracy, oraz (jak na mój gust) lepsza taktyka walki z ew. szumem. Oczywiście do bardziej zaawansowanej edycji wykorzystuję Photoshopa.
Kwestia wielkości wizjera to sprawa osobista, ja mam na tym punkcie zboczenie wywołane "ukąszeniem średnioformatowym". Jak tylko uda mi się tą piep....ną DK-17M dostać, to na pewno ją zakupię i opowiem o wrażeniach.
Jeśli chodzi o Oprogramowanie to sam miałem ostatnio podobny problem po przesiadce z analogów na cyfre. Po kilku dniach i nocach spędzonych przed kompem i kilku radach od Czarnego (dzięki Czornyj) doszedłem do podobnych wniosków co do C1 - moim zdaniem na pewno lepiej sobie radzi z szumami (nikonowskimi ) i chyba też troszkę lepiej działa algorytm wyostrzania tutaj. Co NC4 to się nie wypowiadam bo jeszcze nie miałem okazji go testować, bawiłem się natomiast NC NX i jakoś wrażenia nie mam dobrego wydaje mi się że ten program robi parę rzeczy ze zdjęciem nie informując o tym użytkownika albo tylko "poprawia" podgląd zdjęcia chociaż to bez sensu kompletnie jest... w każdym razie takie refleksje mi się nasunęły po paru godzinach z tym programem. Szukam teraz jakiejś wersji demonstracyjnej NC4 bo podobno lepszy jest od swego następcy.
odnoszę wrażenie, że koledze chodziło o soft w body D2H, a nie wywoływanie RAWa
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Zastanawiam się też nad DK17M chciałem nawet ostatnio wypróbować ale niestety w mojej okolicy są tylko dwa sklepy Jessopsa - w jednym na pytanie o DK17M powiedzieli mi że powinienem sobie kupić eosa 30d bo do niego nie będę potrzebował żadnych dodatków - o co im chodzi!!?? język znam wystarczająco żeby zadać sensowne pytanie i zrozumieć sensowną odpowiedź... ta niestety taka nie była... W drugim jessopsie powiedzieli, że nie mają (przynajmniej miało to sens) Pozostanie mi więc zamówić przez internet bo najbliższy sklep gdzie mają na pewno jest za daleko. Jak już zakupie to podzielę się wrażeniami. Po przesiadce z analoga (F5) trochę bolał mnie wizjer D2h ale już mi przeszło jak na cyfre to i tak jest niezły kwestia przyzwyczajenia myślę.
Hmmmm Jacek_Z może masz rację w takim razie się nie wypowiadam bo w moim używanym egzemplarzu był już wrzucony update jak go kupiłem, więc nie mam porównania ze starym.
Skontaktuj się z nami