Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Wątek: d2h

Domyślnie

Czornyj DK-17M kupiłem pod koniec lutego w Pstryku. Niestety w porównaniu z ceną podaną przez Wingrassa było koszmarnie drogo. Mimo to jestem zadowolony, obraz w wizjerze urósł i nieznacznie tylko ściemniał. W D2x BW w sztucznym świetle też cienko sobie radzi.

Domyślnie D2h zakupiony

No to po przysłowiowej musztardzie - D2h zakupiony. Udało mi się wytargować drobny rabat, w sumie po przeliczeniu na zacną polską walutę wyszło około 4000 pln. Egzemplarz jest w stanie idealnym przebieg śmiesznie niski jak Czornyj wspomniał te kilka tys. klatek to prawie nic. Zresztą stan wizualny potwierdza fakt, że body praktycznie nie było używane. Sprzedawca powiedział ze poprzedni właściciel używał go do zdjęć okolicznościowych - śluby, urodziny i pogrzeby - to ostatnie to podobno dość modna ostatnio praktyka wśród wyspiarzy z pewnych kręgów ale jak płacą za to czemu nie. W każdym razie facet który tego używał dbał o sprzęt zresztą nie specjalnie się do tego D2h nadaje więc dużo nie był używany jak widać. Rok gwarancji kompletny zestaw w boxie. Jestem już po pierwszych testach ciemno jest więc wysokie iso poszło w ruch. Ze szkłem 28-70 f2.8 bardzo ładnie to wszystko wygląda szumy przy 1600 na zadowalająco niskim poziomie, ostrość, kontrast, wszystko jak trzeba. No i ta szybkość.... jestem bardzo zadowolony
    Dziękuję wszystkim za porady i opinie i pozdrawiam

Domyślnie

Gratulacje, kupiłeś świetny sprzęt. Udanych fotek!

Domyślnie

pozazdrościć pozostaje niezawodny d70s

Domyślnie

Dzięki Aldus i Jasiu102. Dzisiaj troszkę testowania było tyle, że jak na "złość" pogoda ładna się zrobiła tu u mnie.... za deszczem nie tęsknie bo od końca października do końca maja prawie cały czas pada ale trochę wiatru by się przydało żeby na morzu popstrykać. Jestem coraz bardziej zadowolony z tego zakupu i z jakości zdjęć, pierwsze odbitki wiszą na sznurku ( przyzwyczajenie z przeszłości ) i Czornyj miałeś racje do A4 jest bardzo dobrze a i czasami niektóre można zrobić w A3 ale tu już dużo gorzej. Mi na szczęście A4 wystarczy spokojnie więc zadowolony jestem bardzo. Niestety co do wizjera tez miałeś racje... F5 to to nie jest ale tez spodziewałem się tego oczywiście , trzeba będzie się przyzwyczaić. Jasiu102 nigdy nie miałem D70s ale zdarzało się popstrykać nim trochę na tak zwany krzywy r..j - bardzo zacny sprzęt i kojarzy mi się pozytywnie bardzo z f80 - wypstrykałem nim może ze 100 rolek tylko ale bardzo go lubię mimo może dlatego, że wygląda jak nowy a resztę mam zdartą jak tapicerka w 20sto letnim polonezie
    Pozdrawiam Wszystkich i życz "obrazowych" przygotowań do świąt.

Domyślnie

Serdeczne gratulacje - na pewno będziesz zadowolony

Sądzę, że to dobra cena - tym bardziej że w tych pienbiądzach nic się lepszego nie kupi...

Na wizjerek pewnym rozwiązaniem jest ów mityczny DK-17M, a do powiększeń pow. A4 można ew. w razie potrzeby dokupić drugi korpus . D2Hs ma ponoć poważne ulepszenia, ale jest cholernie drogi.

Jedna istotna uwaga - w D2H często pojawiają się problemy z wadliwym modułem pomiaru. Jeśli światłomierz zacznie ci kiedyś wariować, nie przejmuj się - czeka cię jedynie wizyta w serwisie, wymieniają to gratis niezależnie od gwarancji. Warto zapytać poprzedniego właściciela czy już to wymieniał, lub przy okazji (np. podczas czyszczenia) poprosić o sprawdzenie w serwisie czy ów moduł jest ok.

Życzę wiele satysfakcji z nowego nabytku!!!

Domyślnie

Czornyj dzięki za uwagę o module pomiaru światła - sprawdzę to jak tylko będzie można coś tutaj zdziałać bo na razie to wszyscy jeszcze świętują i tak pewnie będzie jeszcze przez dwa tygodnie - kojarzy mi się to trochę z PRLem - przez dwa tygodnie po świętach jeszcze, urzędy i wszystkie firmy pracują na zasadzie: Może i jesteśmy w pracy ale to nie znaczy, że pracujemy ( Tyle, że u nas tak było przez cały rok... )
    Przy okazji Czornyj miałbym małą prośbę do Ciebie - czy mógłbyś mi podesłać na maila z jednego NEFa z Twojego D2h ? tak dla porównania temat dowolny z góry dziękuję.

Domyślnie

Swietny temat, sam mocno dumam pomiedzy D2h(s) a D200. 90% moich zdjec to reporterka koncertowa, 4 mpx wystarczy- 95% zdjec idzie do netu w 72 dpi. Cala reszta to proby portretowe. Pewnie troche bedzie brakowalo mi zdalnego CLSa z D70 i SB800, to dla mnie jeden z powodow zawahania, ale przeciez mozna wyzwolic sabinke podczewwienia dokupujac odpowiedni *******niczek na goraca stopke, mam racje? W ostatecznosci w studiu mozna uzyc kabla synchro (zarowno korpus jak i sabinka maja gniazda). Prosze o potwierdzenie mojego toku rozumowania.

P.S. Ostatnio w knajpie robilem eksperyment z Nikon Control (przez 4 godziny- zdjecie co minute zza baru)- oj, przydaloby sie wtedy radiowe wyzwalanie, a tak musialem podpiac D70 przez USB...
    LuCaS
    D800|24-70 f2,8|85 f1,4
    50 f1,4|80-200 f2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LuCaS
    mam racje?
    Masz
    D750 : D800 : D500 : D7200 : AF-S 16-35 4 VR : AF 24-120 4 VR : AF 20 2.8 : AF-S 80-200 2.8 : AF-S 400 2.8 : AF-S 500 4 VR : SB900 : SB800 : WT-4 : UT1
    www.mjagielski.pl www.photoaction.pl

Domyślnie

Sabinę najpewniej wyzwolisz chińskim radiowyzwalaczem do lamp studyjnych podłączonym przez przjściówkę i jest to metoda najpewniejsza (szczególnie w otwartej przestrzeni), ew. drugą Sabiną. WT-1 można kupić za ok. 150$. W porównaniu z D200 dostajesz gratis grip i dodatkową baterię. W porównaniu z D70 - coś, co zdecydowanie prędzej można nazwać wizjerem, większą wygodę i możliwość pracy ze szkłem manualnym.

Nie jestem skłonny do mitologizacji możliwości tego sprzętu, opowiadania o "magic sparkles" obecnych w matrycy LBCAST, utrzymywania że szumy są najniższe, kolory najcudniejsze, kontrast najkontrastowszy a rozdzielczość powala. Jeśli ktoś chce mieć hiperultrabezkompromisową jakość i będzie dzielił każdy piksel na czworo - niech kupuje 5D, eLki f/1.2-1.4 i się z tym morduje. D2H natomiast jest to kawał solidnego narzędzia fotograficznego: w użyciu wygodny jak jasna cholera, a przy tym szybki i pewny jak kobra.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 27-12-2006 o 22:40

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów