Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: dziura

Oszczędny w słowach Awatar seele
    Miasto
    Międzyzdroje

Domyślnie

Do takich zdjęć przydał by się jakiś "inteligentny" filtr, który przysłania określoną powierzchnie ale takiego to chyba ...nie ma w sprzedaży.
    Ten trochę mocny przepał zwiększa dynamiczność zdjęcia i czyni je bardziej wiarygodnym.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Motorniczy Zobacz posta
    I dobrze , że jest przepał , zresztą całkiem naturalny bo przynajmniej zdjęcie nie przypomina wymiocin pseudo hdr. Pozdro
    słusznie róbmy fotografię z przepałami i chwalmy że jest dobrze, bo to z dwojga złego to lepsze zło, wielu robi tutaj zdjęcia pod słońce i radzi sobie z tym ostrym światłem, więc nie widzę powodu dlaczego autor miałby nie należeć do tego grona i dlaczego miałoby się nobilitować jedną fotografię a ganić inną
    są na tym forum tacy aptekarze ze wytykają byle plamkę jako przepał, tutaj jest rzeczywiście "dziura" co z tego że w ładnym opakowaniu skoro jest to nadal ta sama "dziura"
    sorry autorze, fotografia jest ładna ale ja jej w takim wykonaniu nie kupię

Domyślnie

Fotografia zrobiona z filtrem. Niemniej filtr nie dał rady. Dziura jest. Każdy widzi. Niemniej szkoda mi wyrzucić ją z tego powodu do kosza(bo lepszej nie mam). Ja sam mam mieszane uczucia co do tej fotografii dlatego oczekuje równierz informacji jak poprawić się technicznie. Czy mooocno niedoświetlać i wyciągać z cieni czy moze nakładać jakieś 2-3 filtry aby nie było przepału. Zrobić fotkę w łatwyh warunkach to pikuś w porównani z tym światłem co było plus do tego silny wiatr. Dodam ,że te zdjęcie było wyciągane z cieni. Pozatym jak patrzę na mistrzów fotografii to też bym poprawił im pare zdjęć. Niemniej za dziure stawiam sobie 2 bo nie umiałem sobie z nią poradzić. A siła oddziaływania zdjęcia to już inna kwestia...

Domyślnie

Kijek mi najbardziej przezkadza , ale ...... mam fotkę tej samej dziury zrobioną 3 minuty później
    Trochę z innego miejsca, ...... no i większość parametrów mam inaczej ustawionych..... i bez filtra.
    Jak znajdę chwilę to wrzucę, .... pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crisder Zobacz posta
    Fotografia zrobiona z filtrem. Niemniej filtr nie dał rady. Dziura jest. Każdy widzi. Niemniej szkoda mi wyrzucić ją z tego powodu do kosza(bo lepszej nie mam). Ja sam mam mieszane uczucia co do tej fotografii dlatego oczekuje równierz informacji jak poprawić się technicznie. Czy mooocno niedoświetlać i wyciągać z cieni czy moze nakładać jakieś 2-3 filtry aby nie było przepału. Zrobić fotkę w łatwyh warunkach to pikuś w porównani z tym światłem co było plus do tego silny wiatr. Dodam ,że te zdjęcie było wyciągane z cieni. Pozatym jak patrzę na mistrzów fotografii to też bym poprawił im pare zdjęć. Niemniej za dziure stawiam sobie 2 bo nie umiałem sobie z nią poradzić. A siła oddziaływania zdjęcia to już inna kwestia...
    nie jest to z mojej strony żaden atak na Twoją osobę, po prostu nie mogę się zgodzić z kolegami którzy mimo iż wspominają o tym przepale to jednak przechodzą nad tym faktem do porządku dziennego, foka jest ładna, ale chodzi o samo podejście do fotografii, takiej która ma ewidentne wady a w tym przypadku jest nią ten duży przepał, rozumiem sytułację kiedy dla jednego byłaby to fotografia nudna dla drugiego znakomita pełna dynamiki, świetnej kolorystyki ect. czyli sprawa rozbijałaby się o gusta - tutaj jednak jest to ewidentna wada techniczna zdjęcia spowodowana mz. niewłaściwym pomiarem światła, który w efekcie spowodował obróbkową niemożność poradzenia sobie z tym zdjęciem, dlatego o tym piszę żebyś następnym razem mógł sobie na spokojnie z taką fotą dać radę

krótkie info na temat robienia zdjęć pod słońce napisałem koledze w tym wątku, może Ty w przyszłości zechcesz o niej pamiętać, oczywiście są jeszcze filtry które również bardzo pomagają przy takich fotografiach
    http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...50#post2039450

pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez harb Zobacz posta
    nie jest to z mojej strony żaden atak na Twoją osobę, po prostu nie mogę się zgodzić z kolegami którzy mimo iż wspominają o tym przepale to jednak przechodzą nad tym faktem do porządku dziennego, foka jest ładna, ale chodzi o samo podejście do fotografii, takiej która ma ewidentne wady a w tym przypadku jest nią ten duży przepał, rozumiem sytułację kiedy dla jednego byłaby to fotografia nudna dla drugiego znakomita pełna dynamiki, świetnej kolorystyki ect. czyli sprawa rozbijałaby się o gusta - tutaj jednak jest to ewidentna wada techniczna zdjęcia spowodowana mz. niewłaściwym pomiarem światła, który w efekcie spowodował obróbkową niemożność poradzenia sobie z tym zdjęciem, dlatego o tym piszę żebyś następnym razem mógł sobie na spokojnie z taką fotą dać radę

krótkie info na temat robienia zdjęć pod słońce napisałem koledze w tym wątku, może Ty w przyszłości zechcesz o niej pamiętać, oczywiście są jeszcze filtry które również bardzo pomagają przy takich fotografiach
    http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...50#post2039450

pozdrawiam
    hrabie, dziękuję Ci za konstruktywną krytykę. Wcale to a wcale się nie uraziłem . Wstawiam tu zdjęcia po to by poprawiać warsztat i pytać się o porady bardziej doświadczonych forumowiczów. Bardziej sobie cenie krytykę niż same "achy i echy" bo one nie mówią co poprawić. Ja ciągle poszukuję, i popełniam błędy,które staram się naprawiać i wyciągać wnioski. Zdjęcie technicznie idzie do kosza. Kosz to mój najlepszy przyjaciel.
    dzięki za linka.
    A jak mierzyć światło jeżeli mam filtr połowkowy na obiektywie?, bo chyba nie tak samo jak bez filtra?

Domyślnie

Nie ma co ukrywać, że jak słońce jest za cienką warstwą chmur to mimo przymknięcia szkła do f/22 otrzymamy efekt wybuchu zamiast gwiazdki. Można jedynie to zminimalizować, ale nie pozbyć.
    A zdjęcie? Ja wiem, że był to piękny moment, ale na Twoim zdjęciu tego nie widać. Góra znacznie lepsza od dołu.
    LED ZEPPELIN

Domyślnie

w ostatniej chwili wyciągnąłem z kosza

bo zabawie na szybkiego wyszlo mi coś takiego:

przyczym: wyciąganie z cieni ile fabryka dała i jakość zdjęcia katastrofa!!!

wrzucam Nefa do działu " w trakcie obróbki". może tam znajdzie się jakiś magik, który poradzi sobie z takim niedoświetleniem.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów